Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2023.03.08. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Nőnap – folytatódik a kardiológiai szűrőkampány, de nemcsak a női szívekért

Folytatódik a tavalyi nagy sikerű és rendkívül eredményes SZÍVSN Országos Betegegyesület nőnapi szűrőkampánya, idén a koleszterinszint fontosságára hívja fel a figyelmet. A nőnap a legjobb alkalom, hogy egyrészt a női szívbetegségekre, másrészt rajtuk keresztül a családokra is fókuszáljunk.


Ingyenes szűrés bárkinek

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszer egyik legnagyobb ellensége, ráadásul nem igazán köztudott, hogy ez az állapot lehet örökletes is. Ma Magyarországon mintegy negyvenezer a fel nem ismert familiáris hiperkoleszterinémiával (FH) élők száma, és sajnos az ő gyerekeik, rokonaik is érintettek lehetnek. Az FH fő következménye a fiatalkori szívhalál és stroke, pedig a nagyfokú érelmeszesedés és az ez okból bekövetkező szív- és érrendszeri szövődmények ma már kezelhetők.
Ebből a célból hívjuk fel idén a figyelmet a genetikailag magas koleszterinszinttel élő családokra. Szűrőkampányunkra március 8-a és 15-e között lehet jelentkezni a www. szivsn.hu honlapon.

A nőnap egy dedikált nap arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a nőkre, édesanyákra, nagymamákra, feleségekre, barátnőkre. Rajtuk keresztül viszont a párjukra, férjükre, gyerekeikre is fókuszálunk. Egy héten keresztül lehet jelentkezni a vércukor, testsúly, vérnyomásmérésére a ritmuszavarok regisztrálására, a szívelégtelenség tüneteinek követésére, de idén különösen fókuszálunk a korai plakkok kialakulásáért felelős LDL koleszterinre

A familiáris hiperkoleszterinémia, vagyis a veleszületett magas koleszterinszint

Bernáth-Lukács Zsuzsa, a SZÍVSN elnöke„A familiáris hiperkoleszterinémia (veleszületett magas koleszterinszint) globális egészségügyi problémát jelent, mivel a világ minden részén előfordul. Általában nem ismerik fel könnyen, ezért sokszor halálos kimenetelű. A nő a gondoskodó, aki figyel a család minden tagjának egészségére, ezért gondoltuk, hogy ebben az évben rajtuk keresztül szólítjuk meg az egész családot.

Az FH gyermekszűrést hivatalosan is elismerték az Európai Bizottság legjobb gyakorlataként. Ez mérföldkőnek számító esemény és intézkedés, amely az FH gyermekszűrés hazai megvalósításához vihet bennünket közelebb. A családi hiperkoleszterinémia (FH) a leggyakoribb öröklött anyagcserezavar a világon, a szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezője, amely körülbelül 300 emberből 1-et érint. Nem lehet diétával és testmozgással megszüntetni, kezelés nélkül idő előtt szív- és érrendszeri betegségekhez, hirtelen szívhalálhoz, infarktushoz és agyvérzéshez vezethet, akár 30-4 0éves korban is.

Miért nem tudnak róla az érintettek?

Sajnos ma aluldiagnosztizált és alulkezelt ez az elváltozás. Európában több mint 500 ezer gyermek és kétmillió FH által érintett felnőtt él, de ezeknek a gyerekeknek csak 5 százalékát sikerült azonosítani. Még elkeserítőbb, hogy az érintett felnőtteknek csak kis töredéke részesül életmentő kezelésben. Az időben kezdődő kezelés rendkívül hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében”- mondja Bernáth-Lukács Zsuzsa, a SZÍVSN betegegyesület elnöke, aki szerint nyilván ezen a napon is figyelnünk kell a nőkre, akiknek 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívbetegségek miatt. Talán meglepő, de közülük 43 százalék azok aránya, akiknél semmilyen tünet sem utal arra, hogy nagy a baj, hogy bármikor bekötkezhet egy szív- érrendszeri katasztrófa.

Ezzel hívjuk fel a figyelmet, hogy a női szív sokszor észrevétlenül komoly veszélyben van. "A nőknek ötször nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben. A nőnap a legjobb alkalom, hogy a női szívekre és a női szívbetegségekre is figyeljünk. De olyan pácienseket is várunk, akik családjában a koleszterinszint indokolatlanul magas, nem jártak még kardiológusnál és több esetben fordult elő fiatalkorú szívhalál" - hívja fel a figyelmet az elnök.

Ez is érdekelheti

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé