Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2022.02.05. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Szívinfarktus – okok, tünetek, teendők

A szívinfarktus jelentkezhet hirtelen, heves tünetekkel, ez megkönnyíti a felismerést. Sokszor viszont lassabban kezdődik, ez viszont bizonytalanná teszi a beteget, és túl sok idő telhet el a kezelésig. Az azonnali kezelés megmenti a szívizmot és a beteg életét is!


A szívinfarktus (szívroham) tünetei elég változatosak. A tünetek megjelenésének oka a szívizom oxigén- és tápanyagellátási zavara. Nézzük sorra a legjellemzőbbeket és a ritkaságszámba menő tüneteket is.

Mellkasi fájdalom

A szívinfarktus legtöbbször a mellkas középső részének hirtelen kezdődő fájdalmával társul, mely 15-30 percig is eltarthat. Nyomásérzet, szorító, markoló fájdalom formájában jelentkezhet. Egyesek úgy írják le, mintha egy hatalmas súly rakódott volna a mellkasukra, vagy elefánt ülne rájuk. Eddig a pontig a szívinfarktus és az angina pectoris (szívizomgörcs) tünetei egyformák, a különbség az, hogy az angina pectoris pár perc alatt elmúlik, illetve a nyelv alá helyezett vagy fújt nitráttartalmú gyógyszer hatására megszűnik.

A tünetek (infarktus esetén) mozgásra erősödnek, ám pihenéskor is csak picit enyhülnek.

Panaszok a felsőtest más részein

Fájdalom, zsibbadás jelentkezhet a bal karban vagy mindkét karban, a hátban. A fájdalom kisugározhat a gyomorszájhoz (megtévesztő módon akár gyakori böfögést is kiváltva), a nyakba, az állkapocsba vagy a felhasba is.

Szívinfarktus esetén az időben indított segítségkérésnek van a legnagyobb jelentősége a túlélés szempontjából.Légszomj

A fájdalommal együtt vagy anélkül is jelentkezhet levegőhiány, fulladásérzet, ez egyes esetekben kifejezetten halálfélelemmel is társulhat.

A szívinfarktus más jelei

Felléphet hideg verítékezés, hányinger vagy szédülés. Főleg nők esetében fordul elő, hogy hirtelen kezdődő erős fáradtság, gyengeség jelzi csupán a szívrohamot, vagy még az sem! Az estek egy kis százalékában mindenféle szokatlan tünet nélkül is lezajlik az infarktus, ilyen esetben csak egy utólagos vizsgálatkor derül ki, hogy a szívizom egy része elhalt.

Sajnos a sokféle, egymástól különböző, néha nagyon nem típusos tünetek a diagnózist még szakember számára is megnehezíthetik, ezért a mentős feladata, hogy EKG-t készítsen, melyet azonnal távdiagnosztizál egy kardiológus, és eldönti, hogy szükség van-e azonnali kórházi ellátásra.

Hogyan maradjon életben?

Ha szívinfarktusra utaló tüneteket észlel magán, akkor azonnal helyezkedjen nyugalomba, hívjon segítséget, álljon félre az autóval, tegye ki az elakadásjelzőt. Mellkasi fájdalom esetén - különösen, ha további kísérő tünetekkel társul - ne várjon 5 percnél tovább! Hívja a mentőket (112), hogy minél hamarabb szakszerű segítséghez jusson.

Ma Magyarországon húsz szívkatéteres laboratórium van, így éjjel-nappal, bárhol élő infarktusos beteg megfelelő ellátáshoz juthat. A legkorszerűbb kezeléskor szívkatéterrel megnyitják az elzáródást, behelyeznek egy sztentet, egy hálós csövet, ezáltal pedig helyreállítják a vérellátást.

Ez is érdekelheti

Invazív eszközös kezelések: a szív és az erek gyógyításának lehetőségei

A cukorbetegség és a szívproblémák kapcsolata

Szívritmuszavarok – alapvető információk

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

Szívritmuszavar kezelése, ha a gyógyszer már nem segít