Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2022.11.26. Kéky Kira
Az MKT legfrissebb hírei

Szívritmuszavart, szívinfarktust is okozhat az influenza – nagyon kell az oltás

Az influenza többszörösére növeli az infarktus veszélyét, illetve megnő a súlyos szövődmények kockázata is. A szívbetegséggel élőknek ezért most is érdemes kérni a háziorvostól az ingyenes vakcinát! Erre bíztatnak a kardiológusok és a tüdőgyógyászok is.


A több napig is tartó nagyon magas, akár 40 fokos láz kíséri az influenzafertőzést, és ez a magas láz az, ami a szívbetegek számára komoly veszélyt jelent. A láz ugyanis megterheli a szívet: a magas láz miatt felszökik a pulzus, ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek, megnő az oxigénszükséglet is, melyet a szervezet nem, vagy alig tud kielégíteni. Így könnyebben kialakulhat szívelégtelenség, szívroham, vagy ritmuszavar. A láz okozta kiszáradás is életveszélyes lehet, ilyenkor a vérünkben lévő kálium-, a nátrium-, a kalcium- és a klorid-ion mennyisége felborulhat, ami szintén (akár halálos) szívritmus-zavarokat okozhat.

2022. november 14. és 20. között az országban több mint 200 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, néhány beküldött mintában már azonosították az influenza vírust, tehát a leghasznosabb most kérni az oltást, amíg még kevés a beteg, akitől elkaphatnánk a fertőzést. Az oltásnak ugyanis két hétre van szüksége a kellő védelem kialakítására - addigra pedig már sokkal több lesz körülöttünk a fertőzött - hívja fel a figyelmet a videóban dr. Mucsi János tüdőgyógyász.

Az infarktusveszély növekedését az influenza okozta gyulladásos jelenségek is fokozzák, melyek koszorúér-elzáródást válthatnak ki. A közönséges téli megfázásokkal, náthával szemben influenza esetén a vírus közvetlenül is okozhat halált: vérzéses tüdőgyulladást, melynek halálozási aránya nagyon magas. A fertőzésből való gyógyulás után is jelentkezhetnek még szövődmények, akár életveszélyes bakteriális tüdőgyulladás is. A szívbetegek a háziorvosuknál kérhetik az ingyenes védőoltást!

Ez is érdekelheti

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek