Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2023.06.30. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Melyik a legegészségesebb étrend szívbetegségek megelőzésére?

Valószínű, hogy a világ különböző helyein élő népességnek más és más diétára van szüksége a kockázatok csökkentéséhez


Az eredmények újabb adatokkal járultak hozzá a legegészségesebb étrendről szóló vitához. Az 1970-es években kezdtek el a tudósok a koleszterinnel foglalkozni, és összekapcsolták a zsíros ételeket a szívbetegségekkel, az orvosok pedig arra biztatták a pácienseket, hogy csökkentsék az étrendjükben a zsír mennyiségét, egyenek kevesebb vörös húst, tejterméket, tojást és zsírban sült ételt. Az élelmiszeripar pedig követte ezt, és elkezdett alacsony zsírtartalmú élelmiszereket gyártani. A zsírt viszont szénhidráttal helyettesítették, ám a tudósok ma már bebizonyították, hogy ez épp olyan, ha nem még inkább egészségtelen, mint a zsír.

Ez azért van, mert a szénhidrátot a szervezet glükóz formájában egyszerűen tudja tárolni, és ez növeli a vércukorszintet, ami cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet – mindkettő a szívbetegség kockázati tényezője.

Akkor van baj, ha minden zsír helyett csak szénhidrátot eszünk 

Akkor miért foglalkozunk ennyit a zsírtartalom csökkentésével? A tudósok szerint az első olyan kutatásokat, amelyek összekapcsolták a zsírt a szívbetegségekkel, elsősorban Észak-Amerikában és Európában végezték, és ezeken a régiókban fogyasztják a világon a legtöbb zsírt. Valószínű, hogy a világ különböző helyein élő népességnek más és más diétára van szüksége. A nyugati kultúrákra jellemző a túlzott zsírfogyasztás, itt valóban csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a zsírbevitel csökkentése, de csak akkor, ha a zsírt nem helyettesítik szénhidráttal. 

A világ más részein, ahol az étrend nagyobbik része szénhidrátból áll, sokkal több értelme lenne annak, ha a szénhidrátbevitelt csökkentenék és nem a zsírt. „Akik sok szénhidrátot fogyasztanak, hasznos lehet a szénhidrátbevitel csökkentése és a zsírfogyasztás növelése” – jelentették ki a kutatás vezetői.

További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderítsék, pontosan mennyi szénhidrátra és zsírra van szükség az optimális egészséghez. Ez a kutatás nem hasonlítja össze az alacsony szénhidráttartalmú és az alacsony zsírtartalmú diétát tartó embereket abból a szempontból, hogy miként befolyásolja a halálozásukat a diétájuk.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is