Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Életmód 2023.02.12. MKT, MTI
Az MKT legfrissebb hírei

A szívbetegek figyeljék a légszennyezettségi adatokat, és annak ismeretében menjenek ki a szabadba!

A kisméretű aeroszol részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja.


Veszélyes vagy legalábbis egészségtelen (ez a két legsúlyosabb kategória) a légszennyezettség mértéke több magyarországi településen is – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az elmúlt napokban (tehát február első felében) például Békéscsabán, Putnokon, Sajószentpéteren, Debrecenben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán és Várpalotán, Ajkán, Győrben, valamint Hernádszurdokban, Békéscsabán, Pécsen, Sopronban, Tatabányán, Százhalombattán, Vácott, Egerben, Nyíregyházán és Szegeden.

A kedvezőtlen minősítést a szálló por magas koncentrációja okozza - írták. A friss adatok elérhetőek az NNK oldalán, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán is.

Megjegyezték, hogy veszélyes minősítés esetén már az egészséges emberek is légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A kockázati csoportba tartozóknál - krónikus betegeknél, várandósoknál, időseknél - a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével. Rövid távon pedig - magas koncentrációban - légúti tüneteket, például légúti irritációt, köhögést, valamint szemirritációt, könnyezést okozhatnak.

Szívbetegség és légszennyezettség

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia, stroke előfordulását - ezt 2010-ben az Amerikai Szívtársaság is megerősítette.

Ezért is kiemelten fontos, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és azok térségében élők fokozottan figyeljenek az egészségügyi tanácsok betartására, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt és hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot.

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós nőkre, az idősekre, és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Azt tanácsolták, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, különösen a veszélyes vagy az egészségtelen minősítést kapott településeken.

A környezet és az egészség megóvása érdekében javasolják a légszennyező tevékenységek - elsősorban a helytelen fűtési módok - mellőzését. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a kedvezőtlen levegőminőség esetén sem szabad megfeledkezni a belső légterek rendszeres, gyors szellőztetéséről.

Ez is érdekelheti

Ingyenes kardiológiai appikáció készült a nagyközönség számára

Szédül a serdülő gyerek? Magas vérnyomás is állhat a háttérben!

Orvos válaszol: Miért tegyük le a cigarettát, ha nem akarunk infarktust kapni?

Kreatív tevékenységek jótékony hatása a szívbetegségek megelőzésében

Mi történik, amikor alszunk, és miért kell minden éjjel eleget aludnunk?

Hogyan készüljön orvoshoz?