Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2024.04.05. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát

Kevésbé ismerős az a diétarendszer, amelyet portfóliódiétának neveznek, pedig egy új kutatás kimutatta, hogy csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát.


Fókusz a koleszterinen 

A portfóliódiétát úgy tervezték meg, hogy csökkentse a „rossz”, azaz az LDL koleszterin szintjét, amely a keringési betegségek legfőbb kockázati tényezője. „Portfóliót” állítottak össze, amely válogatott növényi fehérjékből áll: szójából és más hüvelyesekből; viszkózus rostokból álló növényekből, például zabból, árpából, bogyós gyümölcsökből, almából és citrusokból; mogyoróból, dióból és magokból; fitoszterolokkal dúsított élelmiszerekből vagy étrendkiegészítőkből, amelyek gátolják a koleszterin beépülését; valamint egyszeresen telített zsírsavakat tartalmazó egészséges olajokban gazdag növényekből, például avokádóból.

Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy a portfóliódiéta legalább annyira csökkentheti az LDL koleszterint, mint a sztatinok korábbi generációi. Ám mindeddig csak elég keveset tudtunk arról, hogy a diéta hosszú ideig tartó követése miként hat a keringési betegségek kockázatára.

Magasabb pontszám - kisebb szív- és érrendszeri kockázat 

Hogy erről képet kapjanak, a kutatók 166 270 nő és 43 970 férfi diétás adatait tekintetták át, akik hosszútávú kutatásokban vettek részt az 1980-as 1990-es években, és a vizsgálati alanyoknak a kutatásba való belépéskor nem volt keringési betegségük. A megfigyelt személyek négyévenként töltöttek ki az étkezésüke vonatkozó kérdőívet.

A kutatók úgy pontozták a portfólió diéta eredményét, hogy rangsorolták, mennyit fogyasztanak a résztvevők a következőkből: növényi fehérjéből, mogyoróból, dióból és magokból, viszkózus rostokból, fitoszterolokból és növényi forrásból származó egyszeresen telített zsírsavakból. A legfeljebb 30 éves nyomonkövetési időszak után, akik a legmagasabb pontszámot érték el a diéta alkalmazásában, azoknak 14 százalékkal volt alacsonyabb a szívkoszorúér-betegségre és a stroke-ra való kockázatuk azokhoz képest, akik a legalacsonyabb pontszámot kapták. A kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság Circulation című folyóiratában publikálták.

 

Ez is érdekelheti

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek