Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2022.03.25. Kun J. Viktória
Az MKT legfrissebb hírei

Versenybe szállnak az éttermek a szívbarát védjegyért

Éttermeket, séfeket mozgósít a tudatos étkezés érdekében a SZÍVSN Országos Betegegyesület a szívbetegség megelőzéséért, a szívbetegekért. Elindítanak egy szemléletváltást, amelynél „receptre” írják védjegyünkkel a szívbarát ételeket, bizonyítva, hogy egészséges étel is lehet jóízű!


Fontos, hogy most egy olyan kezdeményezésre hívják fel a figyelmet, amelyik hosszútávon ad lehetőséget a megelőzésre és az egészségesebb életre úgy, hogy az orvosszakma is csatlakozott hozzá: nem csupán a Magyar Kardiológusok Társasága (melynek a SZÍVSN a hivatalos betegszervezete) támogatja a célkitűzéseket, hanem a betegellátásban részt vevő orvosok, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is.

Érdekel a szíved? Étkezz SZÍVSN!

A SZÍVSN Országos Betegegyesület eseményéhez Gianni Annoni televíziós műsorvezető, szakács azonnal csatlakozott, és egyben felajánlotta, hogy otthont ad a bemutatkozó sajtóeseménynek is.

Hazánkban minden második halálok szív- és érrendszeri eredetű (magas koleszterin, magas vércukorszint, magas vérnyomás). A legtöbb embert (évi 30 ezret!) emiatt veszítünk el. Ha kifejezetten a szívinfarktust nézzük, akkor Magyarországon abból óránként kettőt regisztrálnak: így évente 16 ezren esnek át ezen a sokszor végzetes kimenetelű eseményen. Ha mégis sikerül időben orvoshoz kerülni, és a kezelés hatására a beteg elzáródott ereit megnyitják, gyógyultan hazaengedik, akkor is hatalmas marad a kockázat: az infarktus után 1 évvel a betegek 20 százaléka hal meg. Becslések szerint 3 millió magyar ember magas vérnyomással él, 1 millió páciens nem is tudja, hogy magas a vérnyomása, mert nem méri. És ezek még a Covid19 járványt megelőző adatok!

- Kezdeményezésünk célja: a kardiológusaink és a SZÍVSN dietetikusai segítségével hiteles információkkal szolgálni a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, valamint azoknak, akik mindent meg akarnak tenni a betegség elkerülésére, amiben ma a legtöbb embert veszítjük el hazánkban. Kampányunk 1 hónapja alatt a fő célunk, hogy éttermek, valamint az ott készülő jó minőségű, korszerű konyhatechnikával készülő ételek is fókuszba kerülhessenek, hogy ne csak beszéljünk a kulturált, szívbarát étkezésről, hanem ismerjük is el megfelelő módon, ha egy étel valóban szívbarát - hiszen enni jó! Ezzel a céllal havonta egy-egy új éttermet keresünk fel és beszámolunk az ott eltöltött időről, hogy az adott étterem milyen - valóban szívbarát - ételt kínál. Az étel ízét, minőségét a szívbetegek fogják az adott szempontok alapján, havonta értékelni. Év végén a győztes elnyeri az Év szívbarát SZIVSN étterem díját. Ehhez hívtuk az éttermeket, hogy kezdetben egy hónapon át tegyenek az étlapjukra minőségi, dedikáltan szívbarát ételeket. Később pedig olyan „védjegyet” vezetnénk be, amelyet azok az éttermek kapnak, melyek állandó ételként kínálják az étlapon a korszerű táplálkozási igényeknek megfelelő fogásokat.

SZÍVbarát Étterem kampány

- A SZÍVSN Országos Betegegyesület 10 éve jött létre a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján. Diplomás szakdolgozók és páciensek alkotják, akik kézen fogják a szívbetegeket és segítenek tájékozódni a beavatkozások utáni életmódváltásban, átbeszélik az öngondoskodás felelősségét. Elsődleges célunk, hogy 20 kardiológiai központban a SZÍVSN PILOT koordinátoraival közösen ismertebbé tegyük a szívbetegek érdekvédelmével foglalkozó betegszervezetet. Az életmód változtatáshoz indítjuk a SZÍVbarát Étterem kampányunkat, amihez minden étterem csatlakozhat, várjuk a jelentkezéseket. Nem pár hetes kampányban, hanem több évben gondolkodunk! És nem csupán a budapesti vendéglátóhelyekre számítunk, hanem 20 nagyvárosból is várjuk a vendéglőket, éttermeket, vendégeket. Honlapunkon figyelemmel kísérhetik a kampány alakulását, a recepteket és a SZÍVSN védjegy odaítélését” - mondta el a megnyitón Bernáth-Lukács Zsuzsanna a betegegyesület elnöke.

A szív- és érrendszeri prevenció nem mindig jár lemondással

- Orvosként a szívbetegekkel leggyakrabban akkor találkozunk, amikor valamilyen nemkívánatos esemény történik, mely után gyakran hosszabb távú kezelés, rehabilitáció szükséges. Tény, hogy mi, orvosok leginkább a gyógyszerek, a kézzel fogható terápiák, beavatkozások világában gondolkodunk – tette hozzá gondolatait Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. - Ugyan tudjuk, hogy megannyi fontos, az orvosi munkán kívüli része is van a megelőzésnek vagy a betegek állapotfenntartásának, de egyszerűen gyakran nincs elég időnk arra, hogy ezekről beszéljünk velük. A szívbarát étkezésnek ezer arca van - nem olyan nehéz megvalósítani!Nagyon nagy áttörés, hogy a 2021-es kardiovaszkuláris prevenciós irányelv, ami nekünk, orvosoknak szól, pont arra tér ki, amiről lényegében most ez a kampány is szól. Én kardiológusként csak helyeselni és támogatni tudom ezt a kitűnő kezdeményezést, mely még jobban hangsúlyozza, hogy a prevenció nem minden körülmények között jár lemondással! Olyan módon is vigyázhat valaki az egészségére, amely egyben örömforrás is lehet számára! Egyben köszönöm a SZÍVSN Betegegyesületnek, hogy a korszerű európai irányelvben javasoltak szerint valósítja meg ezt a civil kampányt! – zárta gondolatait dr. Gellér László kardiológus.

- Az egészségügyi ellátásban az orvos, dietetikus, páciens közös együttműködése jelentősen javítja a kezelés hatékonyságát! Fontos, hogy az orvos segítséget nyújtson a beteg motiválásában, hogy felhívja a figyelmét az étrendváltoztatás fontosságára, gyógyulást elősegítő hatására, biztassa a dietetikus felkeresésére és a diétás célok megvalósítására. A dietetikus által kivitelezett komplex táplálkozási intervenció, úgynevezett dietoterápia nélkülözhetetlen eleme a kezelésnek. A dietetikus által megtervezett, megvalósított és monitorozott dietoterápia a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének minden szintjén, valamint az életmód-terápia részeként is alapvető fontosságú. A tanácsadás célja, hogy a páciens képes legyen a hétköznapokban is alkalmazni, betartani az előírásokat, és azokat ne függessze fel az ünnepek alatt vagy akár egy éttermi ebéd esetén. A dietetikus segítségével az érintett megtanul az adott élethelyzetben a táplálkozását tekintve a legjobb döntést hozni – mondta Erdélyi Alíz dietetikus MSc a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

A szívünk üzen, hallgassunk rá!

- Nincs gond egy finom kenyérrel, akár kacsazsírral, de nem mindegy, hogy mekkora az a szelet és milyen vastagon kenjük meg. Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk, mennyi sót és milyen fűszereket használunk. Érezzük meg a zöldségek ízét, nem kell semmit elrontani a sok fűszerrel, és fontos, hogy ha lehet, akkor hazai alapanyagokat válasszunk, és azokat a szezonjukban együk. Ha pedig beülünk egy étterembe, próbáljuk ki, hogy egy tál zöld salátával kezdünk, és meglátjuk, hogy egészen más érzéssel állunk fel az asztaltól. A mediterrán étrendből nagyon sokat vehetünk át. A testünk üzen, csak hallgassunk rá! – adott néhány gyakorlati tanácsot Gianni Annoni házigazda, televíziós műsorvezető, gasztronómus.

A gasztronómia mindinkább az emberek hétköznapjainak szerves részévé válik, akár a mindennapi étkezésről vagy a társadalmi életről legyen szó. Ugyan sokat emlegetnek egészséges, egészségtelen ételeket (miközben a dietetikusok szerint nincsenek ilyen kategóriák), dicsérnek egyes ételkészítési eljárásokat, de gyakran tévhitek tömkelege zúdul az emberekre. A SZÍVSN meg akarja mutatni és meg szeretné ismertetni a tudatos étkezés szerepét a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gondozásában. Bizonyítani akarjuk, hogy nem aszkéta életmódot kíván az egészség, nem feltétlenül a lemondás, a tiltólisták segítenek, hanem okos választások, mert a szívbarát étkezésnek ezer arca van.

Nyitókampányunk segíti a SZÍVSN PILOT programunkat is, amelyben 20 kardiológiai központ betegeit fogjuk össze 20 koordinátor szervezésében: Budapest, Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Zalaegerszeg, Balatonfüred, Pécs, Szolnok, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Sopron, Eger, Veszprém, Szekszárd, Cegléd településeken.

Szeretnénk mindenkit meghívni, hogy csatlakozzanak Magyarország egyetlen szívbetegeket tömörítő betegszervezetének kezdeményezéséhez – szól a felhívás.

Ez is érdekelheti

3 hét rehabilitáció - van valami értelme?

Gondoskodás a szívbetegről

A depresszió és a stroke kapcsolata

Védené a szívét? Fogyasszon sokat ezekből!

Sport, mozgás veleszületett szívhibával

Szívbetegek mindennapjai: front, stressz, sport, gyógyszerszedés