Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Lelki tényezők 2023.06.09. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Tények a nők szívbetegségéről

Tény, hogy a nők vezető haláloka valamilyen szív- és érrendszeri betegség. Bár náluk a kockázat a menopauza időszakában emelkedik meg, de akkor hirtelen, háromból egy halálozást ez a betegségcsoport okoz. Ez az édesanyáink, nővéreink, húgaink, barátaink, szomszédasszonyaink, kolléganőink egyharmadát érinti. Tehát a nők egyharmadával emiatt a betegség miatt nem maradhatunk együtt.


Tény, hogy a nők egy részét nagyobb mértékben sújtják a keringési betegségek, ám egyszerű alapigazság, hogy a legtöbb szív- és érrendszeri betegséget tájékoztatással és egészséges életmódra váltással meg lehet előzni.

Tény, hogy a szívbetegség és a stroke a nőket bármely életkorban elérheti, és éppen ezért lényeges, hogy minden nő tisztában legyen a személyes kockázati tényezőivel és a családi kórelőzményeivel. Továbbá a nők olyan sajátos eseményeket élnek át, amelyek növelhetik a kockázatukat, ilyen a terhesség és a menopauza. Továbbá a kutatások azt is bebizonyították, hogy a stressz káros az egészségre, és éppen ezért a nőknek is fontos megtanulniuk, hogy miként lehet kiegyensúlyozott a lelkük és a testük kapcsolata, és hogyan javítsák a fizikai és a mentális egészségüket, jóllétüket.

Tény, hogy ha akár egyetlen nőt veszítünk el szív- és érrendszeri betegség miatt, az is sok.

10 tény, amit tudni kell a nők szív- és érrendszeri betegségeiről 

  1. A szív- és érrendszeri betegségek több nőt ölnek meg, mint a rák bármely formája összesen, továbbá a nők csak 44 százaléka ismeri fel, hogy a legfőbb egészségi kockázata valamilyen keringési betegség. 
  1. A 20 évnél idősebb nők csaknem 45 százaléka él együtt valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel, és az Egyesült Államokban a teherbe eső nők kevesebb mint 50 százaléka van jó egészségi állapotban. 
  1. A szív- és érrendszeri betegségek a kismamák első számú gyilkosai, az édesanyák egyharmadának haláláért felelős ez a betegségcsoport. 
  1. Általában elmondható, hogy a nők 10-20 százaléka betegszik meg a terhessége alatt, és a terhesség idején kialakuló magas vérnyomás, a preeklampszia (terhességi toxémia), a terhességi cukorbetegség nagyban növeli annak a kockázatát, hogy a későbbi életünk során valamilyen szív- és érrendszeri betegségük fejlődjön ki. 
  1. Ugyan nem okoz szív-érrendszeri betegséget a menopauza, viszont az eljövetele fordulópont a középkorú nők életében, mert ilyenkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is megnő, és ez ráirányítja a figyelmet arra, hogy ebben a döntő fontosságú életszakaszban mennyire fontos odafigyelni az egészségmegőrzésre. 
  1. A legtöbb keringési betegséget és stroke-ot meg lehet előzni tájékoztatással és életmódváltással, többet kell mozogni, okosan kell étkezni és oda kell figyelni a vérnyomásra. 
  1. A magas vérnyomás vagy más néven a „csendes gyilkos” miatti halálozások 51,9 százaléka a nők körében következik be. 
  1. Az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 4,1 millió stroke-ot túlélő ember van, és az összes stroke miatti haláleset 57,5 százaléka nők körében történik. 
  1. A nőket sokkal kevésbé élesztik újra, mert az elsősegélynyújtók félnek, hogy a nők megérintése miatt szexuális zaklatásért felelősségre vonják őket vagy hogy akaratlanul is sérülést okoznak az újraélesztendő nőnek. 
  1. A nők folyamatosan alul vannak reprezentálva a tudományos, a technológiai, a mérnöki és a matematikai vonatkozású és általában a tudományos kutatási foglalkoztatási területeken. Tény, hogy az Egyesült Államok állásainak csaknem a felét (48 százalékát) nők töltik be, de a tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai és kutatási állásoknak csak a 27 százalékában foglalkoztatnak nőket. Továbbá a klinikai szív- és érrendszeri kutatások résztvevőinek csak a 38 százaléka nő, így sokkal kevesebb információ van a gyengébbik nem kockázati tényezőiről.

Ez is érdekelheti

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát

Elhízás (Obesitas)

Nem igaz, hogy a hirtelen szívhalál csak a férfiak "betegsége"! Nőnapi figyelemfelhívás az OMSZ-tól

Miért hagyják meghalni a nőket, ha az utcán összeesnek?

Hogyan készüljön orvoshoz?

3 hét rehabilitáció - van valami értelme?