Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2024.03.07. OMSZ
Az MKT legfrissebb hírei

Nem igaz, hogy a hirtelen szívhalál csak a férfiak "betegsége"! Nőnapi figyelemfelhívás az OMSZ-tól

A hirtelen szívhalál a nőket ugyanúgy érinti: csupán a veszélyeztett korban és a tünetekben van eltérés. A férfiaknál a szívroham kockázata már fiatalabb korukban (30-40 év között) megnő, míg a nőket "csak" 50-60. életévüktől fenyegeti a hirtelen szívhalál. A kockázat mértékében viszont nincs jelentős különbség: a szívroham és a hirtelen szívhalál hasonló arányban jelent veszélyt nőkre és férfiakra, és a halálozási statisztikák között sincs jelentős eltérés.


A halál ugyanolyan, de az azt megelőző tünetek eltérőek a nőknél! 

A férfiaknál az esetek nagy százalékában egy nagyon erős, megsemmisítő mellkasi fájdalom jellemző, ami bal karba, nyakba, hátba sugárzik ki. A nőknél pedig nagyon sokszor csak egy nagyon nagyfokú fáradtság, egy általános mellkasi fájdalom, hátba sugárzó fájdalom, verejtékezés az, ami jellemző.

– ismerteti dr. Czakler Éva, az OMSZA kuratóriumának alelnöke. 

Tarts életben MINDENKIT!

Az OMSZA 2015-ben a Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című edukációs kisfilmjében Baláék (Csuja Imre) egy országot tanítottak meg arra, hogy csak a mellkas nyomásával, szájból-szájba lélegeztetés nélkül is bárki lehet laikus életmentő. A filmben Csuja Imre színművésztársán, Pindroch Csabán mutatta be az újraélesztés egyszerű, csak mellkasnyomással végzett módját. Többmilliós nézettsége mellett 10, igazolhatóan a kisfilmnek köszönhető sikeres újraélesztés is bizonyítja az akkori kampány hatékonyságát.

2024-ben Alapítványunk most azért szeretne tenni, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A hamarosan megjelenő, Nemzetközi Nőnapra időzített, nem csak a nőkért és nem csak a férfiaknak szóló kampányunkkal változatlan az üzenet: merjünk cselekedni laikusként, amikor egy emberi élet megmentése a tét – legyen szó akár férfiról, akár nőről.

A közhiedelemmel ellentétben a szívbetegségek a nőket is ugyanúgy veszélyeztetik, csak kissé máskor és másként!

Az egyik legnagyobb hiba: nem hívnak magukhoz mentőt

A közhiedelemmel ellentétben a szívbetegségek a nőket is ugyanúgy veszélyeztetik, csak kissé máskor és másként!

Ma Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szívproblémák miatt, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Több kutatás is készült a nők szívrohamának gyakoriságával, illetve kockázatával kapcsolatban. Az Oxfordi Egyetem vizsgálata azt mutatta ki, hogy a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a túlsúly mind a nőknél, mind a férfiaknál fokozta a szívroham kockázatát. A dohányos férfiak kockázata megkétszereződött a soha nem dohányzó férfiakéhoz képest, a nőké azonban több, mint megháromszorozódott. A magas vérnyomásos, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők kockázata is magasabb volt a férfiakéhoz képest. Vagyis általában ugyan több férfi kap szívrohamot, mint nő, azonban több komoly kockázati tényező jobban fokozza a nők relatív kockázatát, mint a férfiakét. A magas vérnyomás több mint 8 százalékkal jelentett nagyobb szívroham-kockázatot a nők, mint a férfiak számára, az 1-es típusú diabétesz esetében ez majdnem háromszorosa volt a férfiakénak, a 2-es típusú diabéteszé 47 százalékkal volt magasabb.

Egy másik, lengyel vizsgálat pedig arra a megállapításra jutott, hogy a nők a már riasztó jeleknél sokkal ritkábban hívnak mentőt, kérnek segítséget, mintha azt férfi családtagjuknál észlelnék - emlékezteti az érintetteket a Magyar Kardiológusok Társasága.

Ez is érdekelheti

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek