Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Ennyire interaktív program még nem volt a Szívünk Napján, mint most!

2023.09.20.

Sztár...

Íme a részletes program az ingyenes Szívünk Napjára

2023.09.19.

Egy h...

Tervezze meg, hogy az ingyenes programon mi mindenen vesz részt!

2023.09.18.

Amit ...

Életmód 2022.01.01. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Dohányzás és szívbetegség

A nikotin már önmagában is, de a cigaretta elszívásához használt dohány is számtalan negatív hatással van a szervezetünkre. Íme néhány dolog, amit a dohányzásról, a leszokás előnyeiről és a passzív dohányzásról tudni kell.


Minden harmadik-negyedik ember dohányzik Magyarországon – ez az adat sajnos évek óta alig-alig változik, bár 10 év távlatából enyhe csökkenés látszódik a KSH adataiból.

Évente hozzávetőlegesen 25 ezren halnak meg - egy kisvárosnyi ember - a dohányzás okozta valamilyen betegségben, és több ezer ember halálában közrejátszik a passzív dohányzás. Ők azok az áldozatok, akik kénytelenek mások füstjét belélegezni, mert nincs lehetőségük távoltartani magukat attól a személytől, aki aktívan dohányzik. Pedig a világon az emberek többsége nem dohányzik és joga van ahhoz, hogy ne legyen kitéve a más emberek által keltett dohányfüst ártalmainak.

Általánosságban, éves szinten hozzávetőlegesen minden ötödik halálozásért a dohányzás tehető felelőssé Magyarországon.

A passzív dohányzás betegséget és halált okoz

Az aktív dohányzás komoly kiadást jelent a társadalomnak és költségvetésnek, azaz veszteséget. A dohányvertikumból származó bevételek ezt nem fedezik, a jövedéki és egyéb adók formájában a dohányosok kevesebbet fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyibe ők maguk kerülnek.

A cigarettázó ember azonban rongálja nemcsak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz családtagjainak az egészségét is. A rendszeresen dohányzók között sokszorosan gyakrabban fordul elő számos súlyos betegség: szívinfarktus, vérrögképződés (trombózis és embólia), érszűkület (ami gyakran amputációhoz vezet), rosszindulatú daganatok (nem csak a tüdőrák!), légzési elégtelenséghez vezető tüdőtágulás és idült hörghurut. Ezek rendszerint több évtizedes cigarettázás után, a középkorúakon vagy még idősebb korban jelentkeznek.

A dohányzás rendkívüli mértékben növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.A legkiszolgáltatottabb helyzetben azok a magzatok, csecsemők és kisgyermekek vannak, akiknek az édesanyja dohányzik, vagy bár ő maga nem szív cigarettát, de tartósan dohányfüstnek van kitéve. Várandósság alatt dohányfüstnek vagy abból származó méreganyagoknak kitett csecsemőknél gyakran tapasztalható például csökkent tüdőnövekedés és rosszabb tüdőfunkció. A dohányzó szülők között élő kisgyermekeknél pedig sokkal gyakoribb az asztma, a tüdőgyulladás, a hörghurut, a visszatérő alsólégúti fertőzés; illetve ezek az állapotok súlyosabbak is, mint a nemdohányzó családok gyermekeinél.

Leszokás a dohányzásról

Tény, hogy a dohányosok többsége már próbálkozott a leszokással. Ki saját maga, ki a partnere, családja egészsége miatt, de sokan a dohányáruk borsos ára miatt gondolkodott el azon, hogy végleg leteszi a cigarettát. A dohányzás abbahagyásával rögtön jelentkeznek az egészség javulására utaló jelek.

Ha szeretné tudni, mennyire erős a nikotinfüggősége, akkor kitöltheti az ennek mérésére szolgáló tesztet.

A leszokáshoz segítséget nyújtó, valamint a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartásával kapcsolatos észrevételek fogadására szolgáló telefonszám:

06 80 200 493

Online segítséget, illetve információkat pedig a leteszemacigit oldalon kaphat az érintett, vagy a hozzátartozója.

 

Ez is érdekelheti

Az okoseszközökről, hogy valóban segítségünkre legyenek

Szívbetegségek és demencia kockázatát csökkentő 7 tanács - nőknek!

Magyar dietetikusok szerint ilyen a jól összeállított szívvédő étrend

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata ilyen táplálkozással csökkenthető

Kedves fiatalok! Minden drog árt a szívünknek, gondolkodjatok hosszú távon!

Egy infarktuson átesett kosárlabdázó története az újraélesztéstől a hazatérésig