Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2023.08.14. Kun J. Viktória
Az MKT legfrissebb hírei

Kedves fiatalok! Minden drog árt a szívünknek, gondolkodjatok hosszú távon!

Fesztiválszezon van, Európa egyik legnagyobb fesztiválja, a Sziget-fesztivál éppen most zajlik, talán ilyenkor a legfontosabb felhívni a figyelmet a különböző drogok szívet romboló hatásaira. Kutatások szerint a kokain, az ecstasy, vagy a speed a fiatalok körében történő hirtelen szívhalálok jelentős részéért lehet felelős. Amiről kevesebbet hallunk, hogy hosszútávon a drogok szívelégtelenséget okoznak. A SZÍVSN Országos Betegegyesület most a droghasználat kevésbé ismert káros hatásaira figyelmeztet.


Hirtelen szívhalál, vagy lassú szívhalál – gondoljuk át, mielőtt kábítószerekhez nyúlunk!

Az, hogy a kokain, vagy az amphetamin származékok, vagy a heroin hirtelen szívmegállást okozhat, már egyre inkább köztudott. Világszerte több tanulmányban is vizsgálták és egyértelműen kiderült, hogy a 21-45 év közöttiek körében gyakran a drogfogyasztással függ össze, mivel a kábítószer károsította a szívet és az artériákat. Különösen nagy a rizikó, ha az illető mellette alkoholt is fogyaszt, illetve még dohányzik is. A rendszeres droghasználat hosszútávú következményeiről azonban eddig kevesebb szó esett.

„A hírekből talán már ismert, hogy a droghasználat akár hirtelen szívmegállást is okozhat, az viszont nem köztudott, hogy hosszútávon súlyos károkat okoz a szívben, ami akár szívelégtelenséghez is vezethet. Egy San Diegoban 2005 és 2016 között végzett vizsgálatban a 11268 szívelégtelenség diagnózissal kezelt paciens 15909 kórházi kezelése közül valamilyen szer használata 15,2 százalékban volt igazolható (metamphetamin 5,2, opiát 8,2, alkohol 4,5 százalék). Ez nagyságrendileg nem különbözött a szívelégtelenség egyéb okainak arányától (pitvarfibrilláció, ischaemiás szívbetegség, krónikus vesebetegség) - tehát ugyanolyan komoly kockázatot jelent!

Ezekben az esetekben - amennyiben a páciens már abban a stádiumban van – terápiaként a szívtranszplantáció is felvetődhet, azonban a kábítószerhasználat nyilvánvalóan nem segíti elő azt a fajta szoros együttműködést a paciens részéről, ami a transzplantáció sikerének előfeltétele, ezért a kimenet is kérdéses lehet, így a várólistára sem kerülnek. Vagyis nagy a tét, ha valaki kábítószerekhez nyúl, hiszen a visszafordíthatatlan folyamatokat vállalnak ezzel, folyamatok indulnak el ezzel, amiben végleges megoldást a kardiológus már nem tud adni” - hívja fel a figyelmet dr. Gellér László professzor a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékének tanszékvezető helyettese, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke.

Drog, kábítószer és szívbeteség

„A legtöbb drog fogyasztása – kokain, heroin, inhalánsok, ketamin, LSD, marihuána, ectasy, metamfetamin, nikotin, fenciklidin (PCP), receptre felírt stimulánsok, szteroidok – káros hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre, az abnormális szívritmustól egészen a szívinfarktusig a legkülönfélébb problémákat okozhatja. Az intravénásan adagolt kábítószerek többek között a vénák gyulladásos betegségeihez, és nem utolsó sorban a vérerek és szívbillentyűk bakteriális fertőzéséhez vezethet. Az alkohol (etanol) hosszú távon növeli a szívbetegségek kockázatát, a cannabis viszont már perceken belül érezteti hatását, felgyorsítja a szívverést, megnövelve ezzel a szívinfarktus kockázatát.

Az inhalánsok (ragasztók, festékek, hígítók stb.) beszippantása oxigénhiányt okoz a testben, a szív gyorsabban és rendszertelenebbül ver, sőt akár szívrohamot vagy fulladást is okozhat. A kokain szívritmuszavart, szívrohamot, hosszútávon az agyban és a szívben visszafordíthatatlan károkat okoz. A ritalint (metilfenidát, mely figyelemhiányos gyerekek kezelésében használatos gyógyszer) ha nem szájon keresztül szedik, hanem porrá törve az orron át szippantják fel, rendkívül megterheli a szívet, intravénásan súlyos kárt okoz a tüdőben és a szemekben, a szív és az agy érfalait visszafordíthatatlanul tönkreteszi. A metamfetaminok felgyorsítják a szívverést, emiatt megemelkedik a vérnyomás, hosszú távon károsodnak az agyi erek, ami agyvérzéshez vezethet. Agykárosodás és emlékezetkiesés még azok esetében is tapasztalható, akik leszoktak a drogról. Első használatkor már 50 mg speed is halálos szívrohamot okozhat. Az extasy szívbetegeken, súlyos máj- vagy vesebetegség esetén halálos következményekkel járhat. Az LSD súlyos szívritmuszavart, szorongást és depressziót okozhat” - mondja Gellér professzor.

SZÍVSN segítenek a megelőzésben!

„Nem egyszer találkozunk olyan esettel, amikor egészen fiatal szervezetben jelentkeznek a szívelégtelenség tünetei. Van, hogy nem is sejtjük, hogy mi van a hátterében, de aztán kiderül, hogy a beteg korábban rendszeres drogfogyasztó volt. És ilyenkor érezzük, nagy a felelősségünk abban, hogy beszéljünk még idejében arról, hogy ennek az életmódnak igenis komoly veszélyei vannak a szívre is. És erről a legtöbben nem is tudnak. Mert amikor már idáig eljut valaki, gyakran már nem tudunk segíteni. A szívátültetésnél az egyik legfontosabb kizáró ok a megfelelő pszichoszociális háttér hiánya. Hazánkban a betegek több mint fele e probléma miatt nem kerülhet fel a várólistára. Ebbe a fogalomkörbe tartozik az alkohol- és a drogfüggőség, a lelki egyensúly zavara. A kábítószerhasználat tehát nemcsak a páciens egészségkárosodását okozza, hanem annak a megoldását, gyógyítását is nagyon kérdésessé teszi” - teszi hozzá Bernáth Lukács Zsuzsanna a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke.

INGYENES SZŰRÉSEKKEL ÉS PROGRAMOKKAL VÁRJUK!

Immáron 23. alkalommal szervezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az MKT Szívalapítványa szeptember utolsó vasárnapján, tehát 2023. szeptember 24-én hazánk egyik legnagyobb lakossági egészségügyi eseményét, a Szívünk Napját, amelynek idei főszereplője a sport lesz. Az egésznapos ingyenes rendezvényen szakmai előadásokkal, szűrővizsgálatokkal, számtalan kiállítóval, színes családi programokkal és értékes nyereményekkel várják az érdeklődőket Budapesten a Városligetben, a Néprajzi Múzeumnál.

 

Kövessetek minket Facebookon: https://www.facebook.com/szivderito

A Szívünk napja Instagramm oldala: https://www.instagram.com/szivunknapja/

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is