Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2022.02.01. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Hirtelen szívhalál

Ha valaki összeesik, megáll a szíve és légzése, még visszahozható a halálból. Ilyenkor a beteg szíve olyan gyorsan és rendszertelenül ver, hogy nem képes vért pumpálni az agyba. A szívverések előállításáért felelős elektromos hálózat „romlik el”, az élethez szükséges szívritmus felborul, kamrafibrilláció alakul ki. Ahhoz, hogy az illetőnek esélye legyen a túlélésre, ezt a hálózatot kell helyreállítani. Erre való a defibrillátor. Minél hamarabb helyre tudjuk állítani a szív elektromos működését (a keringést), annál nagyobb az esélyünk arra, hogy az illető éleben marad.


A hirtelen szívhalál (más néven hirtelen keringésleállás) Magyarországon évente 27 ezer esetben következik be, ez azt jelenti napi bontásban, hogy 70-en halnak meg így. A magas halálozás oka, hogy a legtöbben még midig nem kapnak azonnali segítséget, márpedig 3-5 percen belül kell elkezdeni az újraélesztést ahhoz, hogy a mentők kiérkezéség fenn lehessen tartani a keringést. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken az esély az életben maradásra, mivel 3-5 perc után elkezdődik az agy károsodásának folyamata.

Kamrafibrilláció

Akkor mondják az orvosok, hogy valaki halálának az oka a hirtelen keringésleállás, ha a tünetek megjelenése (pulzus és légzés leállása) és a halál bekövetkezése között maximum egy óra telik el. Amikor a végzetes szívritmuszavar bekövetkezik, akkor kizárólag elektromos sokk leadásával van lehetőség újraindítani a szívet.

Amikor kamrafibrilláció alakul ki, akkor a szívizomzat nem képes az ütemes összehúzódásokra, a kaotikussá vált elektromos tevékenység a szív normális összehúzódását (tehát a szívnek mint pumpának a mechanikai működését) lehetetleníti el. Mivel így a keringés leáll, minden szerv (sajnos a létfontosságú agy és maga a szívizomzat is) vérellátás nélkül marad. A halál oka ilyenkor általában végül az elhúzódó oxigénhiányos állapot, oxigén nélkül nem maradnak életben a sejtjeink. Ugyanakkor kamrafibrilláció nem csak így alakulhat ki: felléphet baleset, az ionháztartás-zavara (súlyos kiszáradás vagy vízmérgezés esetén), drasztikus megerőltetés, vagy ritkán erős mellkasi ütés következtében is.

Tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása.

A hirtelen szívhalál néhány oka

Sajnos gyakran minden előjel nélkül következik be a szívhalál, egyébként egészségesen élő, magukat egészségesnek tudó embereknél is. Ám lehetnek szervi okai is a problémának. A 30-40 év alatti korosztálynál például az egyik leggyakoribb ok egy speciális szívizomelfajulás, ennek során a szívkamrák izomzata kórosan megvastagszik.

Ha a keringés leáll, akkor a szervek nem jutnak oxigénhez, a beteg újraélesztés nélkül meghal.Jelentkezhet akkor is, amikor a jobb kamrai szívizom elfajul, ezt másként úgy is nevezik, hogy a szív egy része foltosan zsírosodik, esetleg satnyul. Az is előfordulhat, hogy elsődlegesen a szívizom elektromos működése károsodik, és ebben az esetben csak a szerencsén múlik, hogy időben felismerik-e a bajt: ha szűrővizsgálat jelleggel készül egy EKG, akkor azon egy speciális jel árulkodik a hirtelen szívhalál magasabb kockázatáról.

Mindemellett a szívbillentyű hibás működése, illetve a fokozott terhelés esetén fellépő koszorúérgörcs is rizikófaktora az akár végzetessé váló jelenségnek.

Az általános kardiológiai szűrések mellett ugyanakkor az csökkentheti a hirtelen szívhalál esélyét, ha mindenki megtanulná az újraélesztés lépéseit, így közterületen jelentkező hirtelen keringésleállás esetén a mentő kiérkezéséig fenn lehetne tartani a szervezet oxigénellátottságát.

A Magyar Kardiológusok Társasága azt kéri, hogy aki csak teheti, sajátítsa e az alapismereteket, ehhez a Szívderítő oldal is segítséget nyújt! A defibrillátorok egyszerű működéséről, használatáról is talál információt oldalunkon. Ne menjen el közönyösen bajba jutott ember mellett - lehet, hogy épp Ön lesz az, aki még utoljára segíthetett volna! 

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában