Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Mozgás 2023.10.10. Kocsis Kornélia
Az MKT legfrissebb hírei

Szívtranszplantáció gyógytornász szemmel

Amikor a gyógyszeres terápia már nem segít, és a szív nem tudja a szervezet működéséhez szükséges vérellátást biztosítani, akkor életveszélyes állapotról beszélünk. A létfontosságú szervek nem kapnak elegendő oxigéndús vért, és a szívizom vérellátása is egyre romlik.


A tudomány mai álláspontja szerint a végstádiumú szívelégtelenség megoldásának egyetlen végleges megoldást jelentő módszere a szívtranszplantáció. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján évente 50-60 beteg kap új szívet. Hogy kinek van szüksége erre a beavatkozásra, azt a transzplantációs bizottság dönti el. Ennek tagjai az ország szívcentrumából érkező kardiológusok, szívsebészek, aneszteziológusok. A bizottság munkáját segítik a pszichológusok és gyógytornászok is.

Az esetek többségében a beteg még műtét elött találkozik a gyógytornásszal.

A fotó a Városmajori Ér- és Szívgyógyászati Klinikán készültA fizioterapeuta felméri a beteg aktuális terhelhetőségét és fizikai állapotát. A vizsgálat eredményének alapján meghatározza a beteg számára az egyénre szabott megfelelő légzés- és mozgásterápiát.

Már a szívátültetés előtt fel kell készülni a műtét utáni fizikai aktivitásra

A korszerű légzésjavító eszközök mindennapos használata megkönnyíti a beteg műtét előtti és utáni rehabilitációját. Segít a helyes légzéstechnikák elsajátításában, ami a műtét utáni felépülést nagymértékben javítja.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen mozgásformát válasszanak a betegek műtét előtt, és után, illetve egyáltalán merjenek-e mozogni? Ezt a beteg aktuális állapotának megfelelően mindig a kezelőorvos határozza meg, a gyógytornásszal egyeztetve. Abban az esetben, ha a betegnek a mozgás megengedett, javasoljuk a rendszeres sétát, kerékpározást, kertészkedést, a könnyű házimunkát. Fontos a fokozatosság elvének betartása. Kezdetben kisebb megterhelést jelentő aktivitás végzése és hosszabb szünetek beiktatása lehet szükséges a terhelhetőség és az aznapi állapot figyelembevételével. Amennyiben ez a mozgásmennyiség már nem jelent problémát, fokozatosan lehet emelni az intenzitást és csökkenteni a szüneteket!

Lényeges megemlíteni, hogy műtét elött a mozgás célja a keringésjavítás, a kondíció megtartása, nem pedig az izomtömegnövelés vagy a kifáradás. Amennyiben a gyógytornász légzésjavító eszközöket ajánl, úgy ennek használata naponta több alkalommal javasolt.

Egyénre szabott gyógytorna szívtranszplantáció után

Műtét után a transzplantált beteg az intenzív osztályra kerül, ahol a sterilitás szabályainak megfelelően már másnap megkezdődik a beteg mobilizálása és az óvatos mozgásterápia. Amikor a beteg önellátásra képes és a műtét utáni biopszia nem mutat kilökődést, akkor a beteg lekerül a szívsebészeti osztály szívátültetetteknek kialakított részlegébe. Itt folytatódik az egyénre szabott fizioterápia, egészen a beteg otthonába való távozásáig.

A cél a szívátültetésen átesett beteg visszatérése a mindennapi életbe. A gyógytornász segít abban, hogy a beteg elsajátítsa a megfelelő legzéstechnikákat, és megbeszélik a beteg terhelhetőségének megfelelő egyéni mozgásterápiát, melynek rendszeres végzése javasolt a beteg otthonában is. 

Az esetlegesen felmerülő mozgásprobléma esetén a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és GOKVI gyógytornászai segítenek a megoldásban.

Szerző: MKT Kardiológiai Fizioterápia Munkacsoport

 

Ez is érdekelheti

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát

Elhízás (Obesitas)

Nem igaz, hogy a hirtelen szívhalál csak a férfiak "betegsége"! Nőnapi figyelemfelhívás az OMSZ-tól

Miért hagyják meghalni a nőket, ha az utcán összeesnek?

Hogyan készüljön orvoshoz?

3 hét rehabilitáció - van valami értelme?