Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Mozgás 2024.02.22. Károlyiné Takács Orsolya
Az MKT legfrissebb hírei

3 hét rehabilitáció - van valami értelme?

Egy sikeresen túlélt szívinfarktus után megy az élet tovább, de nem mindegy, hogy hogyan. Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk az elszenvedett szívkárosodáson gyorsan túllépni, és haladni tovább azon az úton, ami az első panaszhoz, tünethez vezetett. Pedig az akut, életmentő ellátás után mód van állami támogatással, ingyenesen speciális kardiológiai rehabilitáció keretein belül 3 hét alatt megismerni azokat a lehetőségeket, amelyekkel elkerülhető az infarktus megismétlődése. Lássuk érdemes-e 21 napot feláldozni az életünkből?


Kardiológiai rehabilitáció

A kardiovaszkuláris betegségek egyre fiatalabb korosztályt érintenek. Az aktív dolgozó, kisgyermeket nevelő páciens gyakran érvel a rehabilitáció ellen azzal, hogy 3 hétre nem tud kiszakadni a munkából, a család életéből. Sajnos azonban ami egyszer megtörténik, bármikor megismétlődhet, lehetséges, hogy sokkal súlyosabb formában. A rehabilitáció célja, hogy az infarktust elszenvedett beteg képes legyen visszatérni a munkába, a kedvenc szabadidős tevékenységéhez, úgy, hogy birtokolja mindazt a tudást, amivel minimalizálhatja egy újabb szívkárosodás bekövetkezését. Az intézeti rehabilitáció biztosít egy szakemberekből álló csapatot: orvost, ápolót, dietetikust, gyógytornászt, pszichológust, akiknek a segítségével a beteg elindulhat az életmódváltás útján. Az elvégzett vizsgálatok alapján személyre szabottan alakíthatjuk ki a legjobb gyógyszerelést, kardioprotektív (tehát a keringési rendszer szempontjából optimális) táplálkozást; a fizikai aktivitást és terhelést. És ezt követhetjük, tökéletesíthetjük 3 héten át.

Mi történik a kardiológiai rehabilitáció alatt?

Naponta van vérnyomásmérés, vércukorszint ellenőrzés, EKG-vizsgálat. Több alkalommal elvégzett szívultrahangos vizsgálattal nyomon követhető a szívizom regenerációja. Lehetőség van 24 órás vérnyomás és EKG monitorozásra (Holter vizsgálat) miközben a páciens szokásos napi tevékenységeit végzi. Ha a beteg állapota stabil, akkor terheléses vizsgálattal (futópad vagy kerékpár ergometria) pontosan meghatározható a fizikai terhelhetősége, és a számára megfelelő pulzustartomány.

A fizikai állóképességet a 6 perces járásteszt segítségével a gyógytornász méri fel, majd az eredmény alapján - illetve az orvossal egyeztetve az esetleges rizikófaktorokról - a megfelelő erősségű tornacsoportba irányítja a beteget. A torna és a szobakerékpározás során napról napra fokozatosan emelkedik a tempó és az ellenállás. Egy könnyed légzőtornától indulva fokozatosan jutunk el egy dinamikus gimnasztikáig. A gyógytornász megtanítja a pulzus számolását, megmutatja hol tudja biztonsággal kitapintani és érezni azt a páciens. Minden torna elején megmérjük a nyugalmi pulzust, a bemelegítés utáni értéket, az edzés végére elért pulzust, majd a levezetés után ismét megszámoljuk a percenkénti szívfrekvenciát. Fontos, hogy kialakítsunk egy napi rutint, amiben helyet kap a rendszeres mozgás, és a szintén rendszeres étkezés. Sok intézetben kipróbálhatják a betegek az autogén tréninget, vagy más relaxációs technikát gyógytornász, vagy pszichológus vezetésével.

Ha nem tudja a beteg, mit csinál, nem fogja csinálni 

Fontos része a rehabilitációnak a betegoktatás. Ha ismerjük a szervezetünk működését, tudjuk, hogy mi miért történik, milyen jelekre figyeljünk a mindennapokban, mit és mennyit együnk, hogyan és mennyit mozogjunk és hogy pontosan mit érhetünk el az életmódunk megreformálásával, akkor könnyebb véghez vinni a változásokat és ami a legfőbb: megtartani azt egész életünkre.

A 3 hét csupán ízelítő, bemutató, ez idő alatt érdemes megtervezni, hogy miként építhetjük be hazatérésünk után az életünkbe mindazt, amit tanultunk.

Az intézeti rehabilitáció 21 napba sűríti a szükséges vizsgálatokat és kezeléseket, melyekkel stabil alapot ad a további jólétünkhöz és egy tudatosabb jövőhöz. A gyermekeink felneveléséhez, a munkánk elvégzéséhez hosszú távon kell minél egészségesebbnek maradnunk, ez a 3 hét ebben segít. Nem csupán itt és most, hanem holnap, jövő héten, egy év, és 20 év múlva hálás lesz érte a szívünk!

Megéri?

Károlyiné Takács Orsolya (MKT Kardiológiai Fizioterápia Munkacsoport)

 

 

 

Ez is érdekelheti

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé

Így teszi tönkre a szívet az evészavar

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát