Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2023.05.29. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A szívkoszorúér-betegség kialakulásának okai, a szívinfarktus megjelenése

A szívkoszorúér-betegség (ahogyan az orvosok gyakran írják CAD) akkor fejlődik ki, ha sérülés vagy károsodás alakul ki a szívkoszorúerek belső falán. Emiatt zsírlerakódás alakul ki a sérülés helyén, amiből plakkok épülnek fel. Ezek a zsírlerakódások koleszterinből és egyéb gyulladást okozó sejtanyagokból állnak. Az érfalba beépülő lerakódások érelmeszesedést okoznak.


Ha a plakkok egy darabja leválik az érfalról, akkor az így kialakult sérülés környékén vérlemezkék halmozódnak fel, hogy helyreállítsák az érfal sérülését. Ez a vérlemezke-felhalmozódás korlátozhatja a véráramlást vagy akár el is zárhatja azt, és így szívinfarktus alakulhat ki.

A szívkoszorúér-betegség akkor fejlődik ki, ha sérülés vagy károsodás alakul ki a szívkoszorúerek belső falán. Emiatt zsírlerakódás alakul ki a sérülés helyén, amiből plakkok épülnek fel. Ezek a zsírlerakódások koleszterinből és egyéb gyulladást okozó sejtanyagokból állnak. Az érfalba beépülő lerakódások érelmeszesedést okoznak.

Ha a plakkok egy darabja leválik az érfalról, akkor az így kialakult sérülés környékén vérlemezkék halmozódnak fel, hogy helyreállítsák az érfal sérülését. Ez a vérlemezke-felhalmozódás korlátozhatja a véráramlást vagy akár el is zárhatja azt, és így szívinfarktus alakulhat ki.

Így lesz a plakkokból, koleszterin-lerakódásokból szívinfarktus

A szívinfarktus akkor jön létre, amikor a szívizom nem kap elegendő vért vagy oxigént, mert a plakkokból vérrög épül fel az egyik szívkoszorú-artériában. A vérrög kialakulását trombózisnak nevezik. Ha elég nagy a rög, akkor teljesen elzárhatja az érintett véredényben a szív vérellátását.

A szívinfarktus tünetei:

- mellkasi diszkomfortérzés,

- enyhe vagy összehúzó mellkasi fájdalom,

- köhögés,

- szédülés,

- légszomj,

- az arc szürkés sápadtsága,

- általános diszkomfortérzés,

- pánik,

- hányinger és hányás,

- nyugtalanság,

- verejtékezés,

- nyirkos bőr.

Azonnali teendők a halálos kimenetel elkerülése érdekében

Az első tünet jellemzően a mellkasi fájdalom, ami kisugárzik a nyakba, az állba, a karba és a csuklóba vagy akár a lapockába, a hátba és a hasba is. A nőknél a tünetek atipikusak is lehetnek!

A helyzetváltoztatás, a lepihenés, a lefekvés nem valószínű, hogy megkönnyebbülést hozna. A fájdalom általában folyamatos, de akár gyorsan el is múlhat. Néhány perctől akár pár óráig is eltarthat.

A szívinfarktus életveszélyes állapot, ami halált vagy maradandó szívkárosodást okozhat. Ha valaki a szívinfarktus tüneteit mutatja, akkor azonnal mentőt kell hívni.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában