Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Mozgás 2024.03.25. Dr. Juhász Eleonóra
Az MKT legfrissebb hírei

Elhízás (Obesitas)

Élettani körülmények között az energia-háztartás dinamikus egyensúlyban van. A rendszer folyamatos adaptációja szükséges az állandóan változó külső és belső tényezőkhöz és a terheléshez. Az obesitas ezen anyagcsere-folyamatok genetikai, központi idegrendszeri, endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara.


Egyre több terápiás módszer van az elhízás megállítására 

A folyamat a táplálékfelvétel növekedésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, ami végül fokozott zsírraktározáshoz vezet. Diagnosztikája teljes belgyógyászati kivizsgálást igényel. Kezelésének pillérei az életmód megváltoztatása, a diéta, a fizikai aktivitás bevezetése, a gyógyszeres kezelés, valamint indokolt esetben a gyomorszűkítő műtét.

Az elhízás gátolja az összes olyan tevékenységet, amely fokozná a fizikai aktivitást 

A testzsír felszaporodása szemmel látható tünet, mely az élettevékenyégek elvégzésének nehezítettségét okozza. Például akadályozottá válik a saját láb, vagy hát elérése, a tárgyak padlóról való felszedése, nagy súly cipelése, a guggolás, a térdelés. Terhelés hatására könnyebben jelentkezik fájdalom, valamint nagyobb szívfrekvenciával és erőkifejtéssel jár. Gyakori az egyensúlyozó és a mozgáskoordinációs képességek zavara. Gyakran társul hozzá izomgyengeség és megváltoztatja a teherviselő ízületekre ható nyomatékokat. Járásnál csökken a lendítés fázisban eltöltött idő, a járási sebesség. Mind ezek következményeként a fizikai aktivitás lecsökken.

Hogyan segíthet a gyógytornász az elhízás kezelésében? 

A gyógytornász az okok és a már kialakult következmények felmérésében és kezelésében egyaránt részt vesz. A testtömegindex érték (Body Mass Index) segítségével a kockázati kategória és a derék-csípő hányadossal a zsírtömeg lokalizációjának meghatározása, a testzsírszázalék mérése pedig különféle elven működő eszközökkel történik. Tesztelhető az egyensúlyozó képesség és a fáradással szembeni tűrőképesség.

Többfajta mozgásforma megismertetése által kiválasztható az, amely a legnagyobb örömöt adja annak hosszú távú végzése során. Izommunka hatására a zsírszövetek mobilizálódnak. A mozgásprogram célja az erőnlét, az egyensúlyozó és a mozgáskoordinációs képességek fejlesztése is. A testmozgás fokozza a vérkeringést, a test saját méregtelenítő szerveinek munkáját, hatására javul a közérzet, a hangulat, oldódik a szorongás. Hosszú távon megerősödik a szívizom és nő a teljesítőképessége.

Dr. Juhász Eleonóra (MKT Kardiológiai Fizioterápia Munkacsoport)

Ez is érdekelheti

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek