Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Ennyire interaktív program még nem volt a Szívünk Napján, mint most!

2023.09.20.

Sztár...

Íme a részletes program az ingyenes Szívünk Napjára

2023.09.19.

Egy h...

Tervezze meg, hogy az ingyenes programon mi mindenen vesz részt!

2023.09.18.

Amit ...

Tudomány 2023.05.15. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Mesterséges intelligencia segítheti a szívinfarktusok gyors diagnosztizálását

A mesterséges intelligencia felhasználásával kifejlesztett algoritmussal hamarosan minden eddiginél gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhatják az orvosok a szívinfarktust – derül ki az Edinburghi Egyetem új kutatásából.


A CoDE-ACS névre keresztelt algoritmus hatékonyságát 10 286 betegen tesztelték a világ hat országában. A kutatók azt találták, hogy a jelenlegi vizsgálati módszerekkel összehasonlítva a CoDE-ACS több mint kétszer annyi betegnél tudta kizárni a szívrohamot, 99,6 százalékos pontossággal - derült ki a Nature Medicine-ben megjelent közleményből.

Ez a módszer minden eddiginél gyorsabban kizárhatja a szívinfarktust, így nagymértékben csökkentheti a kórházi betegfelvételek számát.

Amellett, hogy így gyorsabban kizárható a betegek szívinfarktusa, a CoDE-ACS segíthet az orvosoknak abban is, hogy azonosítsák azokat, akiknek viszont a kóros troponinszintje szívroham (nem pedig más állapot) miatt következett be. A mesterséges intelligencia életkortól, nemtől vagy már meglévő egészségi állapottól függetlenül jól teljesített, bebizonyítva, hogy használata képes csökkenteni a téves diagnózisokat. Ez azért előremutató, mert a sürgősségi ellátásban gyorsan azonosítja azokat a betegeket, akik biztonságosan hazamehetnek, így nem terhelik a sürgősségi ellátórendszert, hanem átirányíthatók szakrendelésre. Ugyanakkor felhívja az orvosok figyelmét azokra a páciensekre, akiknek - további vizsgálatok céljából - kórházban kell maradniuk.

Csökkenhet a későn felismert szívinfarktusok száma 

A szívroham diagnosztizálásának jelenlegi aranystandardja a troponin fehérje szintjének mérése a vérben. De minden betegnél ugyanazt a küszöböt használják. Ez azt jelenti, hogy az olyan tényezőket, mint az életkor, a nem és más egészségügyi problémák (amelyek befolyásolják a troponinszintet) nem veszik figyelembe. Márpedig ez befolyásolja a szívroham diagnózisának pontosságát.

Egy konkrét példa: korábbi kutatások kimutatták, hogy nőknél 50 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem ismerik fel a szívinfarktust a korai időszakban, márpedig a kezdetben rosszul diagnosztizált embereknél 70 százalékkal nagyobb a halálozási kockázat.

A mesterséges intelligencia kiszámolja beteg szívinfarktus-kockázatát 

A Code-ACS-t technológiát 10 038 skóciai beteg adatai alapján fejlesztették ki, akik szívroham gyanújával érkeztek kórházba. A rutinszerűen gyűjtött páciensadatokat (például életkort, nemet, EKG-leleteket és kórtörténetet, valamint troponinszinteket) használja fel annak előrejelzésére, hogy egy személy szívinfarktust kapott-e, vagy a tüneteit más okozza. Az eredmény egy 0-tól 100-ig terjedő valószínűségi pontszám minden betegnél - így megkönnyíti az orvos döntéshozatalát.

A szívinfarktus miatt akut mellkasi fájdalomban szenvedő betegeknél a korai diagnózis és kezelés életeket menthet. Sajnos sok állapot okozhat hasonló tüneteket, így a kezdeti diagnózis nem mindig egyértelmű. Ezen tudna változtatni a mesterséges intelligencia, mely a klinikai döntések támogatására lehet hasznosítható - magyarázta el dr. Nicholas Mills az Edinburghi Egyetem Szív- és érrendszeri Tudományos Központjának professzora. 

Jelenleg folyik a klinikai környezetbe vezető útvonalak feltárása és fejlesztése.

Ez is érdekelheti

A halálos szívinfarktusok száma hétfőnként csúcsosodik ki - pláne nyaralás után

A mesterséges intelligencia gyógyít majd meg minket?

Újraszinkronizálják a szívet, így növelik az erejét

A merevedési zavar szív- és érrendszeri betegségekre is figyelmeztethet

Nem csak az agyban alakulhat ki stroke, hanem a szemben és a gerincben is

Angiográfia