Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Szórakozás 2022.03.30. Ureczky Eszter
Az MKT legfrissebb hírei

Mitől lesz valakinek „arany szíve”?

Juhász Ferenc gyönyörű, rövidke verse szerint a Mindenség lakik mindenki szívében. A szívünk, sokkal inkább az érzelmeink hordozójaként a világ művészetének egyik központi témája.


Juhász Ferenc: Akinek szívére fújt az Isten

Juhász Ferenc és legkisebb lánya, Juhász Anna, a Juhász Anna Irodalmi Szalon létrehozójaJaj, az Isten ráfújt a szívemre!
Aranyat fújt az Isten szívemre!
Füstöt, aranyport, kövér ködöt.
Gödreibe tűzkását köpött.

S így virágzók én az Őshalálban,
így virágzunk Egymás Mosolyában?
így virágzik a Mindenség bennem:
aranylángpont-haláltűzözönben.

Juhász Ferenc költészetében keverednek a népi, jellegzetesen magyar (és sváb) motívumok, ugyanakkor mindig is érdekelte az emberfeletti, a kozmikus perspektíva univerzális jellege. E versében a vallásos, keresztény olvasat lehetősége mellett hasonló kettősséggel bukkan fel az emberség átfogó természete, emberi mivoltunk titkának rejtélye. Isten lelkesíti át az emberi szívet, vagy mi magunk adunk egymásnak és magunknak életet, akár egy mosollyal? A vers második sora továbbá szerepel Esterházy Péter A szív segédigéi című kötetében, melyet édesanyja betegsége és halála ihletett.

Juhász Ferenc (1928–2015) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, szerkesztő. Bián, egy Budapest környéki magyar–sváb faluban született, érettségi után beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre, magyar–szanszkrit szakra, tanulmányait azonban az első félévi vizsgák után abbahagyta. Első felesége Szeverényi Erzsébet, tanár és irodalomtörténész volt, aki 1972-ben öngyilkosságot követett el, egy lányuk született, Katalin. Első verseskötete 1949-ben jelent meg, 1957-től egyre mélyebb depresszióba süllyedt, kórházba is került. Egész pályáját végigkísérték az utazások, 1960-ban például a British Council meghívására három hetet Angliában töltött Tamási Áronnal és Ottlik Gézával. Versei csak rövid ideig kapcsolódtak az örökölt népies eszményekhez, később olyan egyéni alkotói világot alakított ki, amely a neoavantgárd kereteit ugyanúgy szétfeszíti, mint a posztmodern irodalmi poétikáját. 1975–1976-ban Nobel-díjra terjesztik elő. Verseskönyvei jelentek meg németül, finnül, svédül, lengyelül, litvánul, héberül, olaszul, franciául, bolgárul és szerbül is. 1978-ban feleségül vette dr. Kilián Katalin orvost, házasságukból két leány született: Eszter és Anna.

Juhász Anna a Juhász Anna Irodalmi Szalon létrehozója. 

A kép forrása: https://librarius.hu/2015/12/03/elhunyt-juhasz-ferenc/

Címke felhő

irodalom szív vers

Ez is érdekelheti

Zene segítheti a kardiológusok munkáját

Invazív eszközös kezelések: a szív és az erek gyógyításának lehetőségei

A cukorbetegség és a szívproblémák kapcsolata

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Szívritmuszavarok – alapvető információk

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket