Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

Az év első Gyermekgyógyászat lapszámát - nyomtatott formában – minden tagunknak kipostázzuk (akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán). Mivel a nyomdai és postázási költségek jelentős mértékben emelkedtek, a további lapszámokat csak rendezett tagdíj esetén postázzuk azoknak, akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán!

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalom

Ünnepi köszöntő
Szerző(k): Dr. Kovács Gábor

In memoriam Dr. Vörös Péter

Újszülöttkori bõrelváltozások – a benignus tranziens lézióktól a súlyos megbetegedésekig English
Szerző(k): Harangi Ferenc dr.
Újszülöttkorban a patológiás és a fiziológiás bõrelváltozások gyakran keverednek, nehezen verifikálhatók.
A neonatalis bõrtünetek spektruma igen széles, a benignus tranziens lézióktól a súlyos megbetegedésekig terjed.
A szerzõ az ártalmatlan, gyorsan regrediáló bõrjelenségek mellett azokat a vascularis és fejlõdési rendellenességeket, congenitalis naevusokat és bõrfertõzéseket mutatja be, melyeket több évtizedes gyermekgyógyászi és gyermekbõrgyógyászi szakmai tevékenysége során észlelt és nyomon követett. Az egyes betegségcsoportok elemzése kapcsán felhívja a figyelmet a bõrelváltozásokkal együtt megjelenõ egyéb szervrendszereket is érintõ patológiás folyamatokra, melyek tisztázása és az ilyen betegek gondozása sok esetben csak a társszakmák közremûködésével lehetséges. Az áttekintõ tanulmányban szereplõ bõrelváltozások gazdag képanyaggal illusztráltak.

A gyermekkori Q-lázról egy epidémia kapcsán English
Szerző(k): Péterfia Csaba dr., Major Judit dr., Nagy Péter dr., Adonyi Mária dr.
A Q-láz egy ritka zoonózis, leggyakrabban kérõdzõ állatok terjesztik, akut formájában influenzaszerû lázas megbetegedést okoz, mely pneumoniával vagy hepatitisszel társulhat, az esetek több mint felében tünetmentesen zajlik. A Q-láz pneumonia az egyéb etiológiájú CAP-tól nem különíthetõ el a klinikai, radiológiai, laboratóriumi jellemzõk alapján, a kórelõzmény hívhatja rá fel a figyelmet. Gyakran az anamnézis nem informatív, a bemutatott két esetben az epidemiológiai helyzet alapján végeztük el a szerológiai vizsgálatokat, mely igazolta a betegséget. A krónikus Q láz leggyakrabban endocarditis formájában jelenik meg.

Táplálásterápa - előszó
Szerző(k): dr. Tomsits Erika

Táplálásterápia serdülõkorban, IBD esetén English
Szerző(k): Pálinkás Annamária dr., Molnár Andrea dr.
A serdülõkor és a gyulladásos bélbetegségek önállóan is kihívást jelentenek a táplálásterápiával foglalkozó szakembereknek. A serdülõkori testi fejlõdés megnövekedett tápanyagigénye és a kamaszkori pszichoszociális változások nehezítik a krónikus gyulladásos betegség hatékony kezelését, fõleg táplálásterápiával. Gyakran alakul ki teljes vagy részleges malnutritio, hiányállapottal vagy bizonyos tápanyagok túlzott bevitelével. A serdülõkori táplálkozással kapcsolatos jellegzetességek fokozhatják a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát, illetve annak táplálkozási következményeit is súlyosbíthatják. Az IBD gyógyítása során fontos a betegek tápláltsági állapotának felmérése, a hiányállapotok súlyosságának megítélése, valamint a hatékony táplálásterápia idõben történõ elkezdése, a táplálkozással összefüggõ mellékhatások és szövõdmények elkerülése, megelõzése céljából.

Per os fogyasztható, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepe a táplálásterápiában English
Szerző(k): Müller Katalin Eszter dr.
táplálásterápia alappillérei a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, melyek közül a per os fogyasztható készítmények széles palettája áll rendelkezésre. Az oralis készítmények hasznosak lehetnek az energia és tápanyag bevitel kiegészítésére és kizárólagos táplálásra is. A megfelelõ klinikai tápszer kiválasztásához szükséges az összetétel és egyéb szempontok – ozmolalitás, rosttartalom – ismerete is. Az alábbi közlemény ezekrõl ad áttekintést.

Enteralis szondatáplálás English
Szerző(k): Szûcs Dániel dr.
Szájon keresztüli táplálás kivitelezhetetlensége esetén mesterséges enteralis táplálás bevezetésére van szükség. Rövid idõtartam esetén leggyakrabban nasogastricus szonda levezetésére kerül sor, 3–6 hétnél hosszabb táplálási igény esetén mesterséges stomaképzés indokolt. Ennek metodikáját az elõny-kockázat mérlegelés alapján a beteg életkora, testmérete, társuló betegségei, valamint a szülõi, gondozói igény és a helyi szakértelem határozza meg.
A szövõdmények kialakulásának lehetõségét a multidiszciplináris megközelítés is csökkenti. Jól megválasztott eszközzel, tápszerrel és gondozói edukációval hosszú távon is biztosítható a beteg megfelelõ tápláltsági állapota és növekedése, valamint az életminõsége is javítható.

Otthoni parenteralis táplálás English
Szerző(k): Máttyus István dr.
Az otthoni parenteralis táplálás (OPT) során az egyéb módon kielégítõ táplálkozásra képtelen betegnek a szükséges tápanyagokat intravénásan, tápoldatok formájában, családi körülmények között biztosítjuk. Összefoglalásomban a gyermekek otthoni parenteralis táplálásával kapcsolatos ismereteket és azok hazai megvalósulását mutatom be. Az OPT-kezelés feltételeit, a szülõk és a hátteret biztosító kórházi osztály feladatait és nehézségeit tárgyalom a Magyarországon általunk gondozott OPT-s betegek kórisméjének, kezelési szövõdményeinek és eredményeinek ismertetésével.
Az OPT egyre kiterjedtebben alkalmazott táplálásterápiás módszer, melynek segítségével az elégséges önálló táplálkozásra képtelen betegek esetében is megfelelõ életkörülményeket tudunk biztosítani alapbetegségük kezelésével összefüggésben.

Táplálás májbetegségekben English
Szerző(k): Dezsõfi-Gottl Antal dr.
A csecsemõ- és gyermekkori májbetegségek táplálásterápiája függ attól, hogy a májbetegség akut, krónikus vagy metabolikus eredetû-e. Tekintettel a máj komplex feladataira, a májmûködési zavar érintheti a glükózhomeosztázist, a fehérjeszintézist, az epetermelõdést, a lipidmetabolizmust és a vitaminok anyagcseréjét is. A táplálásterápia célja ezen rendellenességek következményeinek korrigálása, továbbá a fokozott igények biztosítása, mivel a malnutritív állapot rontja a betegségek kimenetelét.

A tápláltsági állapot szûrés és a gyermekonkológiai betegek táplálásterápiájának jelentõsége English
Szerző(k): Tomsits Erika dr., Czuppon Krisztina, Kovács Gábor dr.
A tartós senyvesztõ betegségek kapcsán kialakuló tápláltsági állapot változás és az ebbõl adódó, az alapbetegség gyógyításának esélyét mérséklõ kockázat a gyermekkori onkológiai betegek esetében biztosan fontos tényezõ.
Az onkológiai betegek kezelése alatt fellépõ szövõdmények mérséklésére a túlélés javítására és a betegek kezelését követõ életminõségük fokozása érdekében az egyik legfontosabb szupportív terápia, a táplálásterápia.
A cikkben összefoglalásra kerülnek a táplálásterápia elemei, a táplálkozási állapot szûrésétõl a táplálásterápia módjának megválasztásáig, a táplálásterápia szövõdményeinek és azok elkerülésének lehetõségéig, az onkológiai beteg gyógyulását követõ táplálásterápiás gondozás szempontjai. Célunk volt összefoglalni a legrelevánsabb és legfontosabb klinikai táplálásról szóló ajánlásokat, hogy kiemeljük a szupportív terápia jelentõségét gyermekonkológiai betegek esetén.

Táplálásterápia pancreasbetegségek esetén English
Szerző(k): Lásztity Natália dr.
A táplálás jelentõs szerepet tölt be a hasnyálmirigy-betegségek kezelésében. Gyermekkorban enyhe és középsúlyos akut pancreatitisben az orális táplálás mielõbbi, 48 órán belüli megkezdése, normál étrend javasolt toleranciától függõen. Jejunalis szondatáplálástáplálás a per os és gastricus táplálás sikertelensége esetén választandó.
Korai enteralis táplálás a súlyos kórformákban is biztonságosan megkezdhetõ. Recidiváló akut pancreatitisben a fellángolások között normál zsírtartalmú étrend javasolt, és rutinszerûen nem szükséges pancreasenzim-pótlás. Gyermekkori krónikus pancreatitisben a növekedési paraméterek, malnutritio rutinszerû vizsgálata és a pancreaselégtelenség szûrése javasolt. Enzimpótlás igazolt exokrin pancreaselégtelenségben szükséges, hagyományos normál zsírtartalmú étrend javasolt.

Táplálásterápia rehabilitáció során English
Rehabilitáció szükséges azokban az esetekben, ahol az adott betegség vagy sérülés következtében a gyermekek pszichomtoros fejlõdése elmarad, vagy már meglévõ funkciók elvesznek. A rehabilitáció elsõdleges feladata, hogy az érintett gyermek es családjaik számára megfelelõ terápiás és eszközös segítségek adásával a lehetõ legmagasabb önállóságot és életminõséget biztosítsa. A táplálásterápia a rehabilitációs folyamat fontos részét és egyik alappillérét képezi, hiszen az optimális testösszetétele lehetõséget ad a gyermekek testi szellemi fejlõdéséhez. Emellett azonban az étkezés és az ehhez tartozó viselkedési magatartás és társas szociális kapcsolatok feltérképezése és kezelése is része a rehabilitációs ellátásnak. Az érintett gyermek és családja köré épülõ multidiszciplináris team segíti a táplálkozással kapcsolatos nehézségek megoldását, a beteg és családja társas szociális beilleszkedését. Ehhez a táplálásra vonatkozó általános és az adott betegségre vonatkozó speciális ismeretek birtokában kialakított, a gyermek egyéni lehetõségeit, képességeit és igényeit, valamint a rehabilitációs munkát folytató intézmény tárgyi és személyi feltételeit figyelembe vevõ terápiás program szükséges.

Táplálásterápia SMA esetén English
Szerző(k): Czelecz Judit dr., Félegyházi Edina
Manapság az SMA mint mozaikszó már nem csak az érintetteknek és a szakmabelieknek sokatmondó, teljesen elterjedté vált a köztudatban is. Ez a széles körû ismertség a három különbözõ betegségmódosító génterápia kidolgozásának köszönhetõ, ami forradalmasította a spinalis izomatrophia kezelését, új perspektívát nyitott meg mind a betegek, a családjaik, mind pedig a gondozóik elõtt. A többféle kezelési lehetõség 2018 óta Magyarországon is fokozatosan, napjainkban már egyedi méltányossági elbírálás alapján az állami biztosítási rendszer által finanszírozottan elérhetõvé vált, mely mellett a terápiás hatás sokszor csodaként élhetõ meg. A többségében addig magatehetetlen, kiszolgáltatott gyermekek újra mozogni tudnak, légzéstámogatási igényük csökken, fejlõdésük, életkilátásuk és természetesen életminõségük jelentõsen javul. A betegség természetes lefolyása alapvetõen megváltozott, fõleg abban az esetben, ha minél korábban, akár már a tünetmentes újszülötteknél alkalmazzuk a génterápiát. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy a betegek számára gyógyulást még a legújabb kezelések sem adnak, különösen a gasztroenterológiai problémák, táplálási kihívások terén. Feladatunk bõven maradt, sõt egyre összetettebbé vált a különbözõ fenotípusú betegség megjelenésével. Cikkünkben a betegeknél jellemzõ gasztroenterológiai problémák tükrén át mutatjuk be a táplálásterápia jelenlegi irányelvét és a tudományt foglalkoztató legújabb izgalmas felvetéseket a gasztroenterológus és a dietetikus szemszögébõl.

Ikrek ábrázolása a mûvészetben IV.
Szerző(k): Harmat György dr.
Hármasikrek

MGYT tagdíj összege 2022-től:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 3.000.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 10.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31