Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

Az év első Gyermekgyógyászat lapszámát - nyomtatott formában – minden tagunknak kipostázzuk (akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán). Mivel a nyomdai és postázási költségek jelentős mértékben emelkedtek, a további lapszámokat csak rendezett tagdíj esetén postázzuk azoknak, akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán!

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Búcsú Pintér Sándor professzortól

Előszó

Új szisztémás terápiás lehetõségek a gyermekkori atopiás ekzema kezelésében English
Szerző(k): Csoma Zsanett Renáta dr.
Az atopiás ekzema igen gyakori, krónikus, gyulladásos bõrbetegség, amely az esetek jelentõs százalékában már csecsemõ- vagy kisdedkorban manifesztálódik. A gyulladásos bõrtünetek, a bõrszárazság és a bõrviszketés szignifikánsan befolyásolják a betegek életminõségét, így a korszerû és hatékony terápia beállítása elengedhetetlen.
Enyhe és mérsékelten súlyos ekzemában általában elegendõ az emolliensek rendszeres alkalmazása, illetve szükség esetén a helyi gyulladáscsökkentõ kezelés. A betegek közel egyharmada azonban nem reagál megfelelõen a lokális terápiákra, ezekben az esetekben szisztémás kezelés beállítása szükséges. Az alapkutatás, a transzlációs medicina és a
klinikai kutatás összekapcsolódása révén lehetõség nyílik a betegség pathomechanizmusának egyre pontosabb megismerésére, új terápiás célpontok azonosítására és a hatékony, személyre szabott kezelés alkalmazására ebben az igen heterogén betegcsoportban.

Genodermatosisok aktualitásai English
Szerző(k): Medvecz Márta dr.
Az örökletes bõrgyógyászati betegségek (genodermatosisok) több száz formája ismert, többségük monogénes, a klasszikus mendeli szabályok szerint öröklõdõ, ún. ritka betegség. Egyes típusai congenitalis, mások progresszíven felépülõ fenotípussal jellemezhetõk. Ellátásuk multidiszciplináris elvek szerint szervezõdik, diagnosztikájuk és kezelésük magas szintû komplexitást igényel, hiszen a betegek életminõsége nagyfokban romlik, egyes formái
letálisak. A genotípus-fenotípus korrelációs adatok mennyiségének gyors növekedése miatt reklasszifikációjuk gyakori.
Az örökletes bõrbetegségek személyre szabott, fejlett terápiás modalitásainak klinikai transzlációja napjainkra elérhetõ közelségbe került.

A telemedicina helye bõrbeteg gyermekek ellátásában, a járvánnyal terhes idõkben, ma Magyarországon English
Szerző(k): Asbóth Dorottya dr., Noll Judit dr., Rutkai Krisztina dr.
A teledermatológia (TD) a COVID-világjárvány elõtt korlátozottan mûködött, csak néhány bõrgyógyászati területen, illetve azokban az országokban, ahol kevés számú bõrgyógyász dolgozott. A nem személyes orvosi konzultáció – amilyen a telemedicina is – orvosi cselekménynek minõsül, etikai, jogi megfontolása és következményei vannak. Ezért is fontos a szabályozása, a biztosítás, a felelõsségi körök meghatározása. Már folyamatban voltak kutatások a mesterséges intelligencia (MI) lehetséges bevezetésére a bõrgyógyászati diagnosztikában, így a járvány kitörésekor ennek eredményeit felhasználva, gyorsan alakulhatott személyes kontaktus nélküli segítségnyújtás. A járvány elsõ heteiben, fõként a közösségi média platformján, majd néhány hónap múlva a személyes adatok biztonságát is garantálni tudó MedInnoScan applikáción keresztül nyújtottunk ellátást a gyermek bõrbetegeknek. A nemzetközi összehasonlításról és a saját kb. 4–4 ezer eset után szerzett tapasztalatokról számolunk be. A járvány enyhülése mellett ezen rendszerek további alkalmazhatóságának kidolgozása a következõ idõszak feladata.

Bõrbetegségek COVID-19 idején English
Szerző(k): Noll Judit dr., Asbóth Dorottya dr., Rutkai Krisztina dr.
Az eltelt két évben a COVID-19 járvány az élet minden területén hatással volt az emberiség jelenére és jövõjére. Ez alól az egészségügy, de a bõrbetegségek, bõrtünetek sem voltak kivételek. Az elmúlt 30 év kutatásai már korábban ráirányították a figyelmet a mikrobiom és az egészség kapcsolatára. A járvány miatt megváltozott környezeti hatások jelentõsen befolyásolták a bõr-agy-bél tengely mûködését, a mikrobiom összetételét. A COVID-19 bizonyos kórképek elõfordulását növelte, míg másokat, ha áttételesen is, de kedvezõen befolyásolt, csökkentve az esetszámokat. Az inga azonban mindkét irányban kileng, a járvány lecsengésével várhatóan visszatér a régi megoszlás.

Gyermekkori festéksejtes anyajegyek English
Szerző(k): Csitos Ágnes dr.
Kisgyermekkorban vagy serdülõkorban a bõrfelszínen megjelenõ új, esetleg már meglévõ, de változó festéksejtes anyajegy a szülõknél és gondozó orvosoknál is aggodalomra adhat okot. Tisztában kell lennünk a gyermekkori anyajegyek legfõbb jellegzetességeivel, viselkedésükkel és változásaikkal, melyek akár sürgõs beavatkozást is követelhetnek, de ismeretük birtokában a felesleges riadalom és beavatkozások is elkerülhetõk. Ez az áttekintõ cikk az elmúlt
15 év tapasztalatait, publikációit gyûjti össze az anyajegyek típusainak, evolúciójának, lokalizáció szerinti jellegzetességeinek és a gyermekkori – felnõttkori melanomagyanús képletek fenotípusos markereinek leírásával.

Az alopecia areata kezelési lehetõségei gyermekkorban English
Szerző(k): Csernus Adriána Evelin dr.
A gyermekkorban jelentkezõ, változatos lefolyású alopecia areata kezelésére jelenleg nincs nemzetközileg elfogadott algoritmus. Az enyhébb, lokalizált esetek többnyire jól reagálnak az elsõ vonalban, helyileg alkalmazott potens kortikoszteroidokra, azonban a kiterjedt esetekben agresszívebb, másodvonalbeli, szisztémás kezelésre van szükség. Bár a súlyosan érintett (alopecia totalis (AT), alopecia universalis (AU)), vagy terápiarezisztens betegek egy részének a lokális vagy szisztémás immunmoduláló terápiák alkalmazása elõnyös megoldás lehet, kevés hosszabb távon hatékony, jól tolerálható és biztonságos kezelési mód érhetõ el számukra. Legújabb klinikai vizsgálatok alapján a súlyosan érintett gyermekek számára is ígéretes terápiás lehetõségnek bizonyulnak a JAK inhibitorok.

A súlyos acne korszerû kezelése gyermekkorban English
Szerző(k): Tajti Zsanett dr., Csoma Zsanett Renáta dr.
Az acne vulgaris a gyermek- és a serdülõkor egyik leggyakoribb gyulladásos bõrbetegsége. Klinikai megjelenése, differenciáldiagnózisa és szisztémás betegségekkel való kapcsolata az életkortól függõen eltérõ lehet.
Nagyon fontos a súlyos acneformák korai felismerése és kezelése, ugyanis a késõn indított, vagy nem adekvát kezelés miatt a gyulladásos folyamat kiterjedt hegek, maradványtünetek hátrahagyásával gyógyulhat, jelentõs esztétikai és pszichoszociológiai problémákat okozva a pácienseknek.

Terápiás lehetõségek gyermekkori psoriasis pustulosában – eseteink a Heim Pál OGYI Bõrgyógyászati Osztályán English
Szerző(k): Fodor Annamária dr., Vass Viktória dr., Szalai Zsuzsanna dr.
Bevezetés: A generalizált psoriasis pustulosa (GPP) egy gyermekkorban ritkán elõforduló kórkép. Terápiája hivatalos protokoll hiányában kihívás, jelenleg a nemzetközi irodalomban eddig közölt esetekre, valamint összefoglaló közleményekre támaszkodhatunk. Leggyakoribb elsõvonalbeli terápiák az acitretin, cyclosporin és a methotrexat, másodvonalbeli szerként biológiai terápiák választhatók.
Esetismertetés: Az elmúlt években 3 GPP esetünk volt, egyaránt 12 év alatti fiúgyermekek. A lokális kezelés önmagában nem volt elegendõ, ezért acitretint, fototerápiát, valamint ustekinumabot vezettünk be. Mindhárom esetben remissziót értünk el.
Következtetések: Számos közleményt találunk az elsõvonalbeli terápiák, valamint az újabb, biológiai terápiák hatásosságáról.
Tapasztalataink megfeleltek az eddig leírtaknak mind az elsõ-, mind a másodvonalbeli terápiák esetén.

A congenitalis alopecia genetikai megközelítése esetismertetés kapcsán English
Szerző(k): Mikó Alexandra dr., Harangi Ferenc dr., Hadzsiev Kinga dr.
Az alopecia hajhullással járó klinikai állapot, melynek hátterében többféle kórkép is állhat. A genetikai vizsgálatok egyre szélesebb körû hozzáférésével az alopeciában szenvedõ betegek diagnózisa is pontosítható.
T. I és T. E testvérpárnál a születésüket követõ pár napban alopecia totalis, szemöldök- és szempillavesztés jelentkezett.
Laboratóriumi vizsgálatok felszívódási zavar, rachitis, anyagcsere- vagy autoimmun betegség lehetõségét kizárták.
7 évesen T. I-nál az arcon és végtagokon bõrszínû viszketõ 1–2 mm-es papulák jelentek meg, genetikai vizsgálata felvetette az atrichia papularis elváltozásokkal diagnózis lehetõségét.
A genetikai vizsgálatok bõrgyógyászati kórképekben, így az alopecia esetében is fontos differenciáldiagnosztikai lehetõséget biztosítanak, emellett segítségükkel a betegség ismétlõdési és öröklõdési rizikójáról is információ nyerhetõ.

Kitett gyermekek Európában, a lelencházak V. Kórház-Árvaház és gyermekkórus
Szerző(k): Harmat György dr.

Bejelentkezés
Most már titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a szerverrel.

MGYT tagdíj összege 2022-től:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 3.000.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 10.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31