Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Főszerkesztõi köszöntő

In memoriam Dr. Fekete Miklós (1936–2020)
A Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara megrendülten tudatja, hogy Dr. Fekete Miklós, a Gyermekklinika emeritus professzora 2020. október 25-én, életének 85. évében elhunyt.

A genetikai mozaikosság gyakorlati jelentősége English
Szerző(k): Kósa Magdolna dr., Bereczki Csaba dr.
„Miért kérjek genetikai vizsgálatot, ha úgy sem változtat semmin?!” – hangzik el gyakran a kérdés.
Vajon nem puszta tudományos túlkapás, hogy mindenképp szeretnénk tudni egy-egy kórkép pontos genetikai hátterét?
A válasz röviden: NEM. Hogy miért? Erre próbálunk a mozaikos formában öröklõdõ eltérések 1-1 példájával rávilágítani, érintve a terápia rezisztens epilepsziák genetikai diagnózis alapú terápiás lehetõségeit és a teljes életet élõ Down- és Edwards-szindrómás betegeket is. A ritka betegségeken belül is vannak ritkábbak, ahol a pontos genetikai diagnózis jelentõséggel bír.

Pubertáskori fiziológiás striae atrophicae English
Szerző(k): Harangi Ferenc dr., Kerekes Kamilla dr.
A pubertáskori fiziológiás striae atrophicae (FSA) kialakulása a rapid testhossz-növekedéssel áll összefüggésben. A striák ezen típusa mindig egészséges, normál testsúlyú pubertáskorban lévõ gyermekekben, elsõsorban fiúkban figyelhetõ meg.

Gyermekinfektológia rovatvezetői köszöntő
Szerző(k): Nyul Zoltán és Trethon András

Clostridioides (Clostridium) difficile fertőzés gyermekkorban English
Szerző(k): Kalocsai Krisztina dr.
A Clostridioides difficile elsõsorban felnőttek kórházban szerzett hasmenésének leggyakoribb okaként ismert. Az elmúlt 20 évben a gyermekkori fertőzés incidenciájában jelentős emelkedés tapasztalható. Elsõsorban felnőttekre vonatkozó ajánlások állnak rendelkezésre. A gyermekekre érvényes sajátosságok, az eltérő epidemiológia és rizikófaktorok, valamint a standardizált, klinikai vizsgálatok hiánya miatt ezek csak részben adaptálhatók. A kizárólag gyermekekre vonatkozó állásfoglalást az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2013-ban készített. Jelen közlemény összefoglalja a gyermekkori fertõzéssel kapcsolatos ismereteket, beleértve a a diagnosztika és terápia lehetõségeit.

A Staphylococcus aureus fertőzések antibakteriális kezelése English
Szerző(k): Kardics Kinga dr.
A Staphylococcus aureus a humán bakteriális fertőzések élenjáró kórokozója. A bőr-, lágyrészfertőzések leggyakoribb oka és egyik legfontosabb ágense a súlyos, invazív, nemritkán terápiás nehézséget jelentõ infekcióknak (mélyen fekvő tályogok, endocarditis). Jelentõs szerepet játszik továbbá a nosocomialis infekciókban (posztoperatív sebfertõzés, kanülszepszis). A kezelés nehézsége nemcsak az infekciós góc antiinfektív szerek számára
nehezen elérhetõ voltának, hanem a kórokozó antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának tudható be. A közlemény áttekinti a methicillin-érzékeny S. aureus ellenes molekulákon túlmenõen az elmúlt 25 évben kifejlesztett, a pediátriai gyakorlatban ritkán használt methicillin-rezisztens S. aureus ellenes szerek klinikai alkalmazásának jellemzőit.

Útmutató krónikus betegség miatt gondozottak immunizációjához English
Szerző(k): Kulcsár Andrea dr.
Kockázat miatt félelemben élni vagy egy életet veszélyeztetõ, megelõzhetõ kockázat következtében meghalni nagy különbség. A krónikus betegség miatt gondozott, legtöbbször immunrendszert befolyásoló kezelés miatt immunsérült páciensek fokozott fertõzés veszélyben élnek, miközben nincsenek tudatában, hogy az állapotuk mellett egy megelõzhetõ infekciónak végzetes következménye lehet. A szakorvos fõ célja a beteg alapbetegségének gyógyítása, életminõségének javítása. A cél érdekében a betegnek legtöbbször csak a szakorvossal van rendszeres kapcsolata.
A gondozó háziorvos nem akar vagy nem tud beleavatkozni a betegvezetésbe, a specialista nem ismeri az alapellátásban rutinnak számító feladatokat, így lesz a primer prevenció terén is nagy hiányosság. Betegeink gondozása komplex feladat, a társszakmák összefogását igényli.

A COVID-19 etiológiája, járványtana és klinikuma – gyermekgyógyászati vonatkozások English
Szerző(k): Nyul Zoltán dr.
A világméretűvé váló SARS-CoV-2 járvány alapvetõ hatással van életünk számos aspektusára és súlyos kihívás elé állítja az egészségügyi ellátórendszereket világszerte. A terápiás lehetőségek korlátozottak. A járvány megfékezésének jelenleg egyedüli eszköze a járványügyi korlátozó intézkedések, amit a védőoltások széleskörû alkalmazása
tud hosszabb távon megváltoztatni. A gyermekek kevésbé fogékonyak a fertőzésre és az jellemzõen enyhe formában zajlik. A közlemény elsősorban gyermekgyógyászati perspektívából foglalja össze röviden a COVID-19 etiológiáját, epidemiológiáját és klinikumát.

HIV-betegség gyermekkorban English
Szerző(k): Pék Tamás dr.
szerzett immunhiányos szindrómában szenvedõ gyermekek prevalenciája Magyarországon igen alacsony, de évente 1–2 új esettel számolnunk kell. A betegség bármelyik életkorban manifesztálódhat, hazánkban perinatalisan akvirált esetek fordulnak elõ. Az elmúlt évtizedekben jelentõsen kibõvültek a kezelés lehetõségei, ma már minden adott, hogy az idõben felismert gyermekek teljes értékû, egészséges életet élhessenek és HIV-negatív gyermekeik szülessenek.

Az amoxicillin-klavulánsav mikrobiológiai tulajdonságai és klinikai alkalmazása English
Szerző(k): Tróbert-Sipos Diána dr.
Az amoxicillin-klavulánsav kombinációt gyakrabban használják, mint az amoxicillint magában, bár bizonyos klinikai esetekben és területeken nem mindig kellõen megalapozottan. A b-laktamázt nem termelõ kórokozókkal szemben a klavulánsavval való kiegészítés indokolatlan. Az amoxicillin és a klavulánsav szûk arányú (pl. 4:1)
kombinációját akkor ajánlott alkalmazni – Gram-negatív organizmus kóroki szerepét feltételezve –, amikor az optimális terápia érdekében mindkét hatóanyag magasabb és tartósabb koncentrációjára van szükség. Hangsúlyozandó továbbá, hogy az amoxicillin önmagában, klavulánsav nélkül kevesebb mellékhatással bír és nagy napi dózisban (akár 100 mg/ttkg/nap) alkalmazható.

A hepatitis-E-vírus- (HEV-) fertõzésrõl English
Szerző(k): Trethon András dr.
A kórlefolyás alapján az E-vírus-hepatitist a HAV (hepatitis-A-vírus) eredetûtõl nehezen megkülönböztethető, ritka fertőzésként ismertük. Csökkent immunitású betegeknél a HEV-fertõzés változatos kórformáit látni: krónikus hepatitis, májcirrhosis és extrahepaticus manifesztációk. Ezeket a társszakmák képviselőinek ismerniük kell.
Ismeretlen eredetû transzaminázérték-emelkedés, extrahepaticus tünetek, transzplantáció után a graft működészavara esetén HEV irányú vizsgálat szükséges. A virológiai kórismézésre léteznek ajánlások. Egyébként egészséges egyén spontán gyógyuló betegségét nem kell kezelni. Fulmináns kórlefolyás esetén szóba jön a ribavirin. Immunkompromittált beteg E-vírus-hepatitis esetén ribavirin kezelést kell kapjon. A zoonózis megelőzésére transzplantált egyénekél fontos az ételek megfelelõ hőkezelése.

Periodikus láz aphthosus pharyngitisszel és adenitisszel – klinikai tapasztalatok English
Szerző(k): Pagáts Rebeka dr., Nyul Zoltán dr., Mosdósi Bernadett dr.
A PFAPA (periodikus láz aphthosus stomatitisszel, pharyngitisszel és adenitisszel) egyike a visszatérő lázas epizódok és tünetmentes idõszakok váltakozásával jellemezhetõ autoinflammatorikus szindrómáknak. A kórkép diagnózisa a jellegzetes, ismétlõdõ klinikai tüneteken, a laboratóriumi vizsgálati eredményeken és egyéb kórképek kizárásán
alapul. Klinikánkon 2010 január és 2019 júliusa között 48 beteget diagnosztizáltunk a fenti kórképpel. A laboratóriumi vizsgálatok során emelkedett gyulladásos aktivitást észleltünk a lázas periódus alatt, amely a későbbiekben normalizálódott. A betegek az attak idején per os szteroid kezelésben részesültek, amelyre a láz az esetek döntő többségében
azonnal megszűnt. A kórkép kezelésében a tonsillectomia is jótékony hatásúnak bizonyult.

Toxikus shock szindrómával szövõdõ heveny osteomyelitis gyermekkorban English
Szerző(k): Szabó Benedek Gyula dr., Bolyos Aranka dr., Onozó Beáta dr., Kosztopulosz Nikoletta dr., Koós Eszter dr., Réti Gyula dr., Kócsák Elvira dr., Ormay Cecília dr.
Bevezetés: A heveny osteomyelitis minden életkorban elõforduló megbetegedés, legtöbbször Staphylococcus aureus okozza, mely a csontvelõt hematogén szóródás útján éri el.
Esetismertetés: Egy 12 éves fiút mutatunk be, akit hirtelen kibontakozó, szeptikus állapotban vettünk fel osztályunkra.
A diagnosztika a bal kulcscsont osteomyelitisébõl kiinduló szisztémás gyulladást igazolt, mely adekvát kezelés mellett javulást mutatott. A tünettant toxikus shock szindróma színezte.
Következtetések: A heveny osteomyelitis tünete általában a funkcióvesztés, helyi duzzanat, a fájdalom és a láz. Ritkán, az egész szervezetet érintõ gyulladásos reakcióval, toxikus shock szindrómával kísért lefolyás is elõfordul, ilyenkor a helyi szimptómákat a viharos szisztémás reakció elfedheti, a diagnózis gyors felállítása nehéz.

Szülés ábrázolása az újkori képzõmûvészetben
Szerző(k): Harmat György dr.

Bejelentkezés
Most már titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a szerverrel.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31