Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

In memoriam Keszei Károly
(1942–2019)

Granuloma anulare cutan és subcutan tünetekkel English
Szerző(k): Harangi Ferenc dr., Fathi Khaled dr.
A granuloma anulare (GA) a bõr és a bõr alatti szövetek benignus, spontán regrediáló granulomatosus megbetegedése. Solitaer, generalizált, perforáló és subcutan megjelenési formája ismeretes.

Egy fonálféreg az orvoslás szolgálatában: Caenorhabditis elegans English
Szerző(k): Légrádi Regina, Keszthelyi Tália Magdolna, Tory Kálmán dr.
Mi egy betegségért felelõs gén funkciója? Mely szervekben fejezõdik ki? Mi a mutáció hatása a kódolt fehérje mûködésére? Hogyan lehetne a mutáció hatását kiküszöbölni? Az orvostudomány számos kérdésének megválaszolásához nélkülözhetetlenek az állatmodellek.

A neminvazív légzéstámogatás hatása a pneumothorax elõfordulására koraszülöttekben English
Szerző(k): Riszter Magdolna dr., Balázs Gergely dr., Miskolczi Nóra, Kovács Tamás dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Célkitûzés: A neminvazív légzéstámogatás elterjedése befolyásolja-e a légmell elõfordulását a kevesebb vagy egyenlő 29. terhességi hétre világra jött koraszülöttek körében?
Betegek és módszerek: 2012–2017 között, a debreceni Gyermekgyógyászati Klinikánkra felvett, 459 koraszülött adatainak retrospektív vizsgálatát végeztük el, 27 esetben alakult ki klinikailag jelentõs pneumothorax.
Eredmények: 2015–2017 közötti években több koraszülöttet kezdtünk neminvazív légzéstámogatás mellett stabilizálni, mint 2012–2014 között (63,6% vs. 20,6% p:<0,001) és kevesebb légmell fordult elõ (2,6% vs. 9,2% p=0,0027). A mortalitás, a súlyos agyvérzés és a súlyos retinopathia praematurorum szignifikánsan gyakoribb volt a pneumothoraxos koraszülötteknél.
Következtetés: jó spontán légzésû koraszülöttek stabilizálása során neminvazív légzéstámogatás alkalmazásával és korai terápiás surfactans adásával a pneumothorax gyakoriságának csökkenthetõ.

Bronchiolitis: az alapellátó gyermekorvos kompetenciája és feladatai English
Szerző(k): Kovács Ákos dr., Uhereczky Gábor dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Az akut bronchiolitis diagnózisa az anamnézis és a fizikális vizsgálat alapján állítandó fel. Az alapellátó gyermekorvos elsõdleges feladata a betegség súlyosságának helyes megítélése. A csecsemõk jelentõs része nem igényel intézeti felvételt. A kezelés a megfelelõ oxigenizáció és hidráltsági állapot biztosítása. Az idõsebb ziháló betegek ellátásában alkalmazott gyógyszerek fiatal csecsemõkben nem hatékonyak, és nincsenek hatással a betegség lefolyására.
Az otthoni ápolás legfontosabb teendõi: a megfelelõ folyadékbevitel biztosítása, az az anyatejes táplálás folytatása, gyakori fiziológiás sós permetes orrmosás, rendszeres, gyengéd orrszívás, a fej megemelése, nyugalom biztosítása, megfelelõ hõmérsékletû, dohányfüstmentes környezet, gyakori szellõztetés biztosítása.

Virális bronchiolitis: visszatérõ zihálás és asthma a késõbbi életben English
Szerző(k): Uhereczky Gábor dr.,, Gács Éva dr., Tóth G Ágnes dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Az RSV-bronchiolitis a korai életkor leggyakoribb alsó légúti infekciója. A kis légúti epithelium akut neutrofil inflammációja és nekrózisa következtében kialakuló fokozott hörgi válaszkészség jellemzi. Ezért a következményes légzõszervi morbiditás évtizedek óta kitüntetett kutatási téma. Napjainkban tudományosan megalapozott következtetés, hogy a csecsemõkori virális (RSV) infekció a visszatérõ zihálás rizikótényezõje az élet elsõ évtizedében.
Asthma bronchiale kialakulására vonatkozóan az adatok ellentmondásosak.

AIRE mutáció ritka gastrointestinalis tüneteinek bemutatása egy eset kapcsán English
Szerző(k): Goda Vera dr., Cseh Áron dr., Balogh Lídia dr., Czelecz Judit dr., Kalocsai Krisztina dr., Dobner Sarolta dr., Zonda Igor dr., Luczay Andrea dr., Veres Gábor dr., Kalmár Tibor, Maróti Zoltán, Kriván Gergely dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Bevezetés: Az autoimmun polyendocrinopathia 1-es típusa és az intestinalis lymphangiectasia igen ritkán társuló kórképek, csak néhány eset ismert az irodalomban.
Esetismertetés: Egy 5 hónapos fiú csecsemõ intraktábilis hasmenésének hátterében új generációs génszekvenálással, klinikai exom vizsgálattal AIRE mutációt találtunk, amelyhez intestinalis lymphangiectasia társult. A kezdeti jelentõs lymphopenia, hypoproteinaemia és hypogammaglobulinaemia mellett interkurrens CMV colitis is zajlott. A lymphangiectasia záródásáig hónapokon keresztül albuminpótlás, parenteralis táplálás és gyakori immunglobulin pótlás vált szükségessé, tejfehérje-allergia gyanú merült fel, a gastrointestinalis tünetek csak az aminosav alapú tápszer adása mellett szûntek meg. A csecsemõnél – fiatal kora miatt – a szindróma ismert tünetei közül eddig még csak kevés manifesztálódott.
Következtetés: A nem típusos megjelenésû, idõben eltérõen manifesztálódó primer immunhiányok esetén az új generációs génszekvenálás klinikai exom vizsgálata nagy segítség a betegségek felismerésben, a korai diagnosztikának döntõ szerepe van az immunhiány megfelelõ kezelésében.

Rekurráló priapismus Crohn-betegség ritka szövõdményeként English
Szerző(k): Farkas László dr., Lazáry György dr., Balogh Márta dr., Csákváry Violetta dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Bevezetés: A priapismus 4 órát meghaladó akarattól független erekció. Sürgõs és adekvát kezelés ellenére is erektilis diszfunkciót okozhat.
Esetismertetés: 15 éves aktív Crohn-betegségben szenvedõ fiúgyermeket kezeltünk rekurráló priapismus miatt. A góckutatás során egyéb betegséget, kiváltó okot nem találtunk. Az akut kríziseket suprapubicus blokáddal kezeltük. Biológiai-, pszichoterápiát és flavonoid származékot indítottunk. A Crohn-betegség a biológiai terápia megkezdése után egyensúlyba került. A gyermeknél a kezelésünk megkezdését követõ harmadik hónaptól a panasz nem ismétlõdött.
Erektilis diszfunkció nem alakult ki.
Következtetések: A rekurráló priapismust az alapbetegség és szövõdményei (pszichés megterhelés, kismedencei gyulladás) okozták, melyek hatékony kezelésével megakadályoztuk a szövõdmények kialakulását.

Lamotrigin okozta gyógyszerallergiás reakciók English
Szerző(k): Svraka Eszter dr., Péter István dr., Harangi Ferenc dr.
ÖSSZEFOGLALÁS A lamotrigin széles körben alkalmazott antiepileptikum, azonban alkalmazása során súlyos tünetekkel járó, nem várt allergiás reakciók elõfordulhatnak. A szerzõk három beteg kórtörténetét ismertetik, akikben lamotrigin kezelés kapcsán súlyos allergiás reakciók alakultak ki: anaemia, Lyell-szindróma és DRESS (drug rash with eosinophilia and systemic symptoms) szindróma. Mindhárom esetben a lamotrigin terápia felfüggesztését követõen a súlyos klinikai tünetek javultak, illetve a kezelések hatására megszûntek: az elsõ esetben transzfúzió, a másik két esetben nagy dózisú szteroid terápia eredményeként. A gyógyulást követõ hónapokban, a mindegyik betegben elvégzett lymphocyta transzformációs teszt pozitív eredménye, a feltételezett lamotrigin allergiát igazolta.

Gyakori panasz, nem szokványos etiológia English
Szerző(k): Farkas Dávid dr., Cserháti Helga dr., Móser Judit dr., Rudas Gábor dr., Rosdy Beáta dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Bevezetés: A spinalis epiduralis tályog ritka kórforma, mely hematogén vagy direkt módon alakulhat ki. Kialakulására bacteriaemiával, immunkompromisszióval járó állapotok, gerinc közeli invazív beavatkozások hajlamosítanak.
Esetismertetés: Hátfájdalom miatt érkezett a 16 éves serdülõ sürgõsségi ambulanciánkra. Az elvégzett MR-vizsgálat során spinalis epiduralis tályog igazolódott. A diagnózis felállítása után haladéktalanul megkezdett terápiát követõen a beteget neurológiai deficit nélkül, panaszmentes állapotban otthonába bocsátottuk.
Következtetések: Az egyes betegségcsoportok esetében jelentkezõ alarmírozó tünetegyüttesek ismerete elengedhetetlen.
Újkeletû hátfájdalom esetén ilyen a láz, a neurológiai deficit, immunszuppresszió, gerincközeli invazív beavatkozás.

A sokktalanítás kiemelt jelentõsége súlyos égési sérült gyermekeknél* English
Szerző(k): Schlick-Szabó Anna dr., Bene Ruzsena dr., Kostyál Erika dr., Mikos Borbála dr., Kollák Zita dr., Daoud Salim dr.
ÖSSZEFOGLALÁS A súlyos égési sérülést elszenvedett gyermekeknél kiemelten fontos a korán megkezdett shocktalanítás és multidiszciplináris szemléletû ellátás. Az esetbemutatásban szereplõ 2,5 éves, bûncselekményi körülmények között sérült kislánynál a megkésett shocktalanítás miatt – az amúgy is életveszélyes égésbetegség tünetei mellett – az elhúzódó hypovolaemiás shock következtében akut vesekárosodás lépett fel, majd fokozatosan krónikus veseelégtelenség alakult ki, melyek tünetei a hyperkalaemia, metabolikus acidosis, anuria-oliguria, microalbuminuria, anaemia, hypertensio, hypercalciuria voltak. Az elhúzódó sokkos állapot nagyban hozzájárult a keringésleállás, szepszis és sokszervi elégtelenség kialakulásához, valamint a gyermek kórházi tartózkodását is jelentõs mértékben meghosszabbította.
Az impresszív szövõdmények ismertetésével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, milyen rövid és hosszú távú komplikációkkal fenyeget a prolongált sokk az égésbetegek esetében.

Idiopathiás pulmonalis haemosiderosis és coeliakia társulásának ritka esete English
Szerző(k): Vargha Edit dr., Kosaras Éva dr., Béres Ildikó dr., Tamási Katalin dr., Szakos Erzsébet dr., Demeter Botond dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Az idiopathiás pulmonalis haemosiderosis (IPH) ritka elõfordulású tüdõvérzéssel járó kórkép. Alveolaris vérzéssel, hemosziderintartalmú macrophagok felszaporodásával jár a tüdõben. Etiológiája nem ismert, de a rendelkezésre álló adatok szerint legnagyobb valószínûséggel autoimmun eredet állhat a hátterében. Erre utal relatíve gyakoribb társulása egyéb ismert autoimmun kórképekkel, például gluténszenzitív enteropathiával. Esetismertetésünkben egy jelenleg 16 éves serdülõ leány szomatikus fejlõdésbeli elmaradásával, haemoptoéval, gravis anaemiával járó társbetegségeinek – IPH és coeliakia – felismerési, kivizsgálási folyamatát mutatjuk be.

Probiotikumok hatékonysága a csecsemõkori kólika kezelésében English
Szerző(k): Karoliny Anna dr.
Az infantilis kólika leggyakoribb funkcionális gyermekgyógyászati kórképek közé tartozik: az 5 hónaposnál fiatalabb gyermekek 5–40%-ában rendszerint jól fejlõdõ, egészséges csecsemõknél jelentkezik (1). Nincs érdemi különbség a prevalenciában a nem, a terminus ideje, a táplálás módja között. Gyakorisága, ijesztõ mivolta, a család életére tett hatása miatt ebben az életkorban az orvoshoz fordulás egyik fõ oka: a gyermekorvos feladata az egyéb kórállapotok felismerése vagy kizárása, majd az evidenciákon alapuló terápiás lehetõségek bevezetése.

Szülés és a bábaság megjelenése a képzõmûvészetben II.
Szerző(k): Harmat György dr.

Bejelentkezés
Most már titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a szerverrel.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
11743002-20087922
Tovább

 • Nutricia
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31