Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A teázás csökkenti a vérnyomást?

Általános 2023.12.06.

Kutatók százai keresték már erre a választ. Egy friss tanulmányban azt tapasztalták, hogy a teában van két speciális vegyület, amely ellazítja a véredényeket, jobb véráramlást okoz - ez pedig csökkenti a vérnyomást.

De mégis, mi van a teánkban?

A teában található antioxidánsokról kimutatták, hogy elősegítik a véredények ellazulását, és ez pedig csökkenti a vérnyomást.

Hat a vérnyomásra a front, stressz, a sport, gyógyszerszedés?

Általános 2023.12.05.

Azt gondolom, hogy a vérnyomás alakulását igazán ezek a tényezők döntő formában nem befolyásolják, de aki eleve érzékenyebb és rosszulléteihez ürügyet keres, az ezeket a tényezőket mindig említi.

A megfoghatatlan "bűnösök"

Részletes ajánlás a magas vérnyomás megelőzéséhez és kezeléséhez

Általános 2023.12.04.

Új ajánlásokat hozott az életmóddal kapcsolatban a Nemzetközi Hypertonia Társaság Szakértői Kollégiuma által összehívott nemzetközi szakértői testület. Az ajánlás úgynevezett „első vonalbeli stratégia” a felnőttkori magas vérnyomás megelőzésére és ellenőrzésére.

A vérnyomásesés a demencia egyik jele lehet?

Általános 2023.11.27.

Egy korábbi kutatásban már kimutatták az ortosztatikus hipotónia és a demencia közti kapcsolatot, de eddig még nem értették az okát. Ám az Amerikai Szív Társaság Hypertension című folyóiratában jelent meg egy tanulmány mostanában, amely pontosította az eddigi tudásunkat, és levonta azt a következtetést, hogy a felállás után egy percen belül bekövetkező hirtelen vérnyomásesés erős kapcsolatban van a kifejlődő demenciával.

Mi köze a haskörfogatnak a magas vérnyomáshoz?

Általános 2023.11.22.

És miért kell kevésbé tartaniuk egyes szív- és érrendszeri betegségektől a klasszikus, homokóra-testalkatú nőknek? Az érdekes összefüggésről dr. Ádám Ágnes a belgyógyászat és háziorvostan szakorvosa, hypertonológus beszél. De mielőtt elkezdik nézni a rövid videót, készítsenek elő egy mérőszalagot, varrócentit – szükség lehet rá!

Kontrasztanyag által okozott vesekárosodás

Általános 2023.11.15.

Minden 10. ember beszűkült vesefunkcióval él – ez pedig megnehezíti egyes diagnosztikai vizsgálatok elvégzését, és ez még csak a kisebbik probléma. A kontrasztanyag által okozott vesekárosodás megelőzéséről, felismeréséről és kezeléséről dr. Dolgos Szilveszter, a Szent Margit Kórház Művese Állomásának főorvosa.

Kiderült, hány hipertóniás van Magyarországon és mi a közös jellemzőjük?

Általános 2023.11.13.

Mi minden derült ki rólunk, magyarokról abban az átfogó egészségügyi szűrőprogramban, ahol fél óra alatt 40 vizsgálatot is el tudnak végezni ingyenesen? Az adatok elemzéséből például kiderült, hogy van-e különbség a magas vérnyomással élők között a koruk, nemük és testsúlyuk alapján. De például azt sikerült megtudni, hogy egyáltalán hány hipertóniás van Magyarországon?  Erre adott választ Dr. Barna István, Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának szakmai vezetője.

Magas a vérnyomása? A jobb egészségi állapot gyógyszerét a hálószobában (is) keresse!

Általános 2023.11.08.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az aktív szexuális élet valamilyen kapcsolatban van a magas vérnyomással élők hosszabb életével.

A kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a fiatal és a középkorú felnőttek gyenge szexuális aktivitása és a magasabb halálozás között. A magas vérnyomást néma gyilkosnak nevezik, hisz általában nincsenek tünetei. Ám az, hogy nincsenek külső jelei, nem jelenti azt, hogy ne végezne pusztítást a szervezetben. A szív- és érrendszeri betegségek nagyon jól dokumentált kockázati tényezői között a magas vérnyomást úgy tartják számon, hogy még az agyat és a vesét is károsítja.

"Ugrásszerű" vérnyomás-emelkedés: miért és mikor fordul elő?"

Általános 2023.11.06.

Tudta, hogy a szorongás növeli szervezetünkben a stresszhormonok szintjét? És azt tudta, hogy emiatt rövid idő alatt felgyorsul a szívverés és szűkülnek az erek? Nos, mindez hirtelen vérnyomás-kiugrást okozhat még egy egészséges embernél is! Az okokat és következményeket Prof. Dr. Páll Dénes, a Debreceni Egyetem kardiológusa, klinikai farmakológusa ismerteti.

Vérnyomás és stressz: a fehérköpeny-hipertónia rejtélye

Általános 2023.11.03.

Arról már mindenki hallott, hogy egyeseknek magasabb vérnyomást mérnek a rendelőben, mint otthon. Ám rejtélyesnek tűnhet, hogy miért fordul elő ez a jelenség akkor is, ha az orvos civil ruhában van a vérnyomásmérés alatt. Köze van a egyáltalán a fehér színnek ehhez az állapothoz? Dr. Nemcsik János PhD, med. habil. egyetemi docens, a Magyar Hypertonia Társaság főtitkára magyarázza el az alábbi rövid videóban a fehérköpeny-hypertonia lényegét és hatásait.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink