Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Nézze meg Prof. dr. Járai Zoltánnal, a Magyar Hypertonia Társaság elnökével készült interjúnkat!

Általános 2021.09.23.

"Egy nagyon híres kanadai orvosprofesszor, Salim Yusuf azt mondta, hogy a világot sújtó legnagyobb halálozást okozó betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelem az nagyrészt egyszerű, jól azonosítható és jól kezelhető rizikó tényezőkkel függ össze. Ezek közül globális, az egész Földet érintő jelentősége kettőnek van, a magasvérnyomás betegségnek (hypertoniának) és az edukáció hiányának."

Tekintse meg a teljes interjút:

Szeptember a vérnyomásmérés hónapja!

Általános 2021.08.26.

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett 2021. évre is május és november között egy szabadon választható hónapra. (MMM21)

A cél, hogy legalább 100 országban összesen 25 millió egyén vérnyomása kerüljön megmérésre. Olyan egyénekről van szó, akiknek egy éven belül nem volt megmérve a vérnyomása. A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hypertonia veszélyeire és kellő időben történő felismerésére. Ez a figyelemfelhívás eddig minden év május 17.-én a WHO által meghirdetett Hypertonia Világnapon történt. A mozgalom ezt egy egész hónapra terjeszti ki.
 

Járványkörkép gyógyszerészszemmel

Aktualitások 2021.06.26.

2019 decemberében a közép-kínai Vuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A rendkívül nagy fertőzőképességgel bíró, új vírusos, légzőszervi megbetegedés kórokozóját azonosították az egészségügyi hatóságok. Egy membránburokkal rendelkező RNS-vírusról van szó, amely a koronavírusok törzsébe tartozik, közeli rokonságot mutat a korábban már megbetegedéseket okozó SARS- (2002) és MERS-koronavírussal (2012).

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezték el.

Szív- és érrendszeri prevenció karantén idején

Aktualitások 2021.06.26.

El tudnak képzelni egy olyan munkahelyet, ahol a tagok szinte egy emberként lélegeznek és gondolkodnak, ténykednek? Zuglóban egy ilyen hely biztosan van, ez pedig a Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartásában működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI).

A járványügyi vészhelyzet válaszút elé állított minket, és feltette a kérdést, hogy akkor lássuk, mit tud kihozni egy jó csapatból egy kényszerhelyzet? Elmondható, hogy mára valósággá vált az elképzelhetetlen, vagyis minden szolgáltatásunkat online formában működtetjük a járványügyi vészhelyzet ideje alatt.

A hipertónia gyermekkorban – új társadalmi jelenség

Kategória: Gyermekkori, serdülőkori hipertónia

Amikor hipertóniáról beszélünk, elsősorban középkorú vagy idősebb emberekre gondolunk, akiknél - legalábbis hazánkban és az úgynevezett fejlett országokban – ez ma már népbetegségnek számít. Egészen a legutóbbi évekig úgy gondoltuk – még orvos körökben is –, hogy a gyermekek körében a betegség elvétve fordul elő, és néhány bogaras kutató, illetve elszánt klinikus foglalkozik csak e ritka állapottal. Mi történt az utóbbi évtizedben, ami gyökeresen megváltoztatta eddigi elképzeléseinket? 

Orvosa keresse az obstruktív alvási apnoe-t azoknál akik vezetnek, - és azok között is akik nem!

Társbetegségek 2021.06.26.

Kulcsszavak: OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOE, JOGOSÍTVÁNY, HIPERTÓNIA, SZŰRÉS

Az OSAS szűrésének célja kettős:
Mint komoly szív-érrendszeri kockázati tényezőnek a megtalálása és kezelése, valamint az OSAS-ban szenvedő betegek által okozott, gyakran tragikus kimenetelű, közlekedési balesetek megelőzése.
Ez nemcsak a közlekedés biztonságát szolgálja, hanem lehetőséget teremt a betegség korai felismerésére, a sokszor visszafordíthatatlan szövődmények megjelenése előtt.

Derült égből… Pánikbetegség és a magas vérnyomás

Társbetegségek 2021.06.26.

Hirtelen érkezik, váratlan vendégként, és úgy érezzük, mintha a világ dőlne össze, mintha minden „más” lenne, a testünk cserbenhagy minket, kontrollálatlanul működik. A tünetek akár súlyos betegségre is utalhatnának, de a negatív orvosi leletek bizonyítják, hogy semmi bajunk nincs. Akkor mégis mi ez, miért érezzük ezt a fojtogató halálfélelmet, ezeket a kellemetlen tüneteket? Szívünk szerint csak szaladnánk, menekülnénk mindenki és minden elől. A súlyos betegség érzete belénk égett. Aztán 20–30 perc múlva a roham tovaszáll, és marad a rettegés: mi lesz, ha ismét elárasztanak a tünetek?

Állítsuk meg az ördögi kört! A lélek és a magas vérnyomás

Társbetegségek 2021.06.26.

Kulcsszavak: hipertónia, stressz, szorongás, menedzser-betegség, depresszió, relaxáció

Manapság a lelki betegségek szinte népbetegségnek számítanak, hiszen a háziorvoshoz fordulók közel 70%-a vagy pszichiátriai, vagy pszichoszomatikus bajban (lelki baj következtében kialakult testi betegség) szenved. Ha ehhez hozzávesszük, hogy hazánkban a magas vérnyomásban szenvedők száma szintén milliókban mérhető – levonhatjuk azt a következtetést, hogy a két betegség- típus átfedi egymást, tehát a hipertóniások egy részének lelki bajai lehetnek és fordítva.

Úgy élhetsz, mint az egészségesek, pedig vérnyomásbeteg és cukorbeteg vagy

Társbetegségek 2021.06.26.

kulcsszavak: hipertónia, cukorbetegség, gondozás, fogalmak

Mint valamennyi családorvos, én is sokszor találkoztam olyan beteggel, akinek egyidejűleg van cukor- és magasvérnyomás betegsége. Számtalan kérdést tettek fel pácienseim, érthető, elfogadható választ várva. Ebben a cikkben a leggyakrabban felmerülő problémákat tárgyalom. Arra keresünk választ, hogy mennyiben  jelent nagyobb rizikót az, ha meglévő hipertónia mellett kialakul a cukorbetegség is, vagy ha a már ismert cukorbetegség mellett a vérnyomás is tartósan magassá válik. Miért fordul elő gyakran a két betegség együtt? Mi az a metabolikus szindróma? Mit tud tenni az illető a jobb állapotáért?

Vannak egyszerű módszerek arra, hogy életet mentsünk

Társbetegségek 2021.06.26.

kulcsszavak: hipertónia, magasvérnyomás-betegség, szövődmények, stroke, felismerés

Az agyvérzés vagy gutaütés egy fenyegető rém, amely hosszas, kínzó tehetetlenséget okozó betegség képében jelentkezik. Mostanában „sztrók”-nak hívják, így emlegetik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink