Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

A Gyermekgyógyászat lapszámot - nyomtatott formában – minden tagunknak kipostázzuk, akinek rendezett a tagdíja és akik hozzájárult személyes adatai kezeléséhez az MGYT weboldalán.

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalom

In memoriam Prof. Dr. Sólyom János (1939–2024)
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Dr. Sólyom János egyetemi tanár 2024. január 27-én életének 85. évében elhunyt.

Hogyes Endre-díjat kapott dr. Sulyok Endre
A Hogyes Endre emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, dr. Sós József, és titkára dr. Alföldy Zoltán alapította 1961-ben. Az emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségének javaslatára az emberi eroforrások minisztere adja át minden évben Hogyes Endre születése (1847. november 30.) évfordulójának alkalmából. A kiemelkedo orvos-szakmai életmu – különös tekintettel az orvostudományi kutatásban végzett jelentos tevékenység, illetve eredmény – elismeréseként a Hogyes Endre emlékérmet az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díjként tartják számon.

Livedo reticularis és Hashimoto thyreoiditis – csupán véletlen egybeesés?
Szerző(k): Harangi Ferenc dr., Fehér Dóra dr., Mammel Marianna dr.
A livedo reticularis (LR) a borön hálózatos megjelenésu, kékesbarna foltos elváltozás, amely elsosorban az alsó végtagokra, ritkábban a törzsre vagy a felso végtagokra lokalizálódik. Patogenezise nem ismert, azonban a jelenség az érintett borterületben bizonyosan csökkent véráramlás és oxigénellátás következtében alakul ki (1). Ez a vascularis mintázat hideg környezetben mindig intenzívebb tünetekkel jár. Az LR jellegzetesen valamilyen szisztémás megbetegedéssel összefüggésben jelenik meg, pl. coagulopathiában, autoimmun betegségben,
szisztémás vasculitisben, occlusiv artériás betegségben, antiphospholipid antitest szindrómában
és Sneddon-szindrómában.

Tudományos bizonyítékok a szenzoros feldolgozási zavarról – Mit és miért is érdemes tudni errol egy gyermekgyógyásznak? English
Szerző(k): Gulácsi Ágnes dr., Scheuring Noémi dr., Danis Ildikó dr.
A szenzoros feldolgozási zavar az érzékletekbol származó információk feldolgozásának, szervezésének és a megfelelo válaszreakciók kialakításának a nehézségét jelenti, amely a mindennapi muködést is akadályozhatja.
Gyakran társul más idegrendszeri fejlodési zavarokkal, mint az autizmus spektrum zavar vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar. Létjogosultsága sokáig vitatott volt, az orvosi diagnosztikai rendszerekben jelenleg sem szerepel, pedig gyermekgyógyászként is találkozhatunk olyan kórképekkel, ahol az etiológiai háttér része e jelenség. A tünetek kora gyermekkorban jelentkeznek. Diagnosztikájában és kezelésében elsosorban a gyógypedagógia és a pszichológia
területe jártas, orvosi szempontból azonban a differenciáldiagnosztika, az egyéb kórképek kizárása az elsodleges feladat.

Az iskolai bántalmazás aktuális kérdései English
Szerző(k): Várnai Dóra Eszter dr., Jármi Éva dr., Mészner Zsófia Klára dr.
A jelen tanulmányunkban a kortárs bántalmazás aktuális kérdéseit járjuk körül. Bemutatjuk a kortársbántalmazás definíciójának változását és leggyakoribb formáit. A bántalmazásban betöltött szerepekkel kapcsolatban a bántalmazott és a bántalmazó közötti átfedés jelentos iskoláskorban. A kiterjedtség tekintetében megállapíthatjuk, hogy a számos országban bekövetkezett csökkenés ellenére, hazánkban nem történik kevesebb bántalmazás. Az iskolai agressziói megelozése és kezelése érdekében a komplex iskolai programok a leghatékonyabbak, de az egészségügyi
dolgozók ismeretei és professzionális hozzáállás hozzájárulhat a bántalmazottak jóllétének helyreállításához.

Gyermekszemészet előszó
Szerző(k): Szamosi Anna
A Gyermekgyógyászat folyóirat mostani számát gyermekszemész kollégáimmal állítottuk össze.
Törekedtünk arra, hogy a témák a gyermekgyógyászat és a gyermekszemészet határterületeit érintsék, iránymutatást adjanak diagnosztikai és terápiás kérdésekben. Szó lesz többek között olyan problémákról is, ahol nagyon fontosnak tartjuk a gyermekgyógyászok támogató részvételét a betegség felismerésében és a szükséges kezelésben.
Reméljük Önök is legalább akkora lelkesedéssel olvassák a cikkeket, amekkora lelkesedéssel mi készítettük azokat!
Hasznos idotöltést kívánok!

Szemészeti eltérések gyerekekben és az autizmus English
Szerző(k): Barcsay-Veres Amarilla dr.
Autizmus spektrum zavarban jól ismert, hogy kóros a vizuális észlelés. A gyermekek mintegy 1%-át érinto idegrendszeri fejlodési zavarban a perceptuális teljesítmény nem csak a magasabb rendu látásfeldolgozás terén sérülhet. Jellegzetes viselkedés egyes vizuális ingerek kerülése vagy fokozott keresése, bizonyítva a látás útján szerzett stimulusok fontosságát.
A szenzoros deficit forrásai lehetnek fénytörési hibák, kancsalság, tompalátóság vagy egyéb genetikai eredetu szembetegség.
Ezen kórokok kezelése javítja a képalkotást, ezáltal az észlelést. A kíséro szembetegségek helyes és megfelelo idoben történo felismerése elofeltétele a sikeres kezelésnek, és az egyénre szabott viselkedésbeli fejlesztésnek.

A veleszületett és csecsemokori könnyelvezetési problémák English
Szerző(k): Mohammadpour Behnam dr., Barcsay-Veres Amarilla dr., Nagy Zoltán Zsolt dr.
A veleszületett ductus nasolacrimalis elzáródás az újszülöttek akár 5–20%-át is érintheti. Az elzáródás általában konzervatív kezeléssel az esetek kétharmadánál az elso életévben megszunik.
Nagyon fontos, hogy a szülok megtanulják a helyes Crigler-manovert és alkalmazzák napi 8–10 alkalommal. Ha a könnycsatorna-elzáródás nem szunik meg spontán; akkor a 6–12 hónapos korban megfeleloen elvégzett primer könnyútszondázás sikerességi aránya 75% és 89% között mozog. Ha a szondázás sikertelen, akkor szilikonstent, ballonos dacryoplastica vagy a dacryocystorhinostomia jönnek szóba kezelési lehetoségként.

Congenitalis aniridia – szemészeti és szisztémás spektrum betegség English
Szerző(k): Csidey Mária dr., Náray Annamária dr., Kéki-Kovács Klaudia dr., Németh Orsolya dr., Knézy Krisztina dr., Bausz Mária dr., Szigeti Andrea dr., Csorba Anita dr., Kormányos Kitti dr., Szabó Dorottya dr., Tory Kálmán dr., Nagy Zoltán Zsolt dr., Maka Erika dr., Szentmáry Nóra dr.
A congenitalis aniridia ritka, veleszületett megbetegedés, melyet leggyakrabban a PAX6 gén mutációja okoz. Legjellemzobb szemészeti eltérése a szivárványhártya részleges vagy teljes hiánya, melyhez aniridiaasszociált keratopathia (AAK), szekunder glaucoma, congenitalis vagy juvenilis cataracta, fovea és látóidegfo-hypoplasia társulhat.
A szemészeti eltérések a látóélesség különbözo fokú csökkenésével járhatnak együtt, ezért elengedhetetlen az érintett gyermekek minél korábbi látásnevelése, önálló életre felkészítése és rehabilitációja. Szemészeti eltérések mellett különbözo fokú központi idegrendszert, szaglást, hallást, illetve hasnyálmirigyet érinto eltérések is elofordulhatnak

Gyermekkori fejfájások – röviden English
Szerző(k): Gaál Valéria dr.,, Fehér Gergely dr.
A fejfájás az egyik leggyakoribb fogyatékosságot okozó állapot világszerte. Gyermekkorban elofordulását alábecsüljük, pedig jelentos többletköltséget jelent az egészségügyi ellátórendszerben. A gyermekek és serdülok fejfájásos zavarai negatívan befolyásolják iskolai és társadalmi tevékenységüket. Ezért mielobb szükség lenne biztonságos és hatékony kezelésre mind az akut epizódok tekintetében, mind a megelozés érdekében.

Táplálkozási hiányállapotok szemészeti vonatkozásai English
Szerző(k): Kormányos Kitti dr., Killik Petra dr., Mohammadpour Behnam dr., Barcsay-Veres Amarilla dr., Maneschg Ottó dr., Szigeti Andrea dr., Knézy Krisztina dr., Nagy Zoltán Zsolt dr., Maka Erika dr., Szamosi Anna dr.
A vitaminhiányok jól ismert eltérések a gazdaságilag fejlodo országokban, azonban a fejlett országokban a kis esetszám miatt a diagnózisuk jelentosen késik vagy elmarad. Vitaminhiány többek között a látórendszert is érinti, és a szemészeti megnyilvánulásai az adott tápanyag biokémiai funkciójával függnek össze. A nem megfelelo táplálkozásból adódó vitaminhiányok számos szemészeti betegséget okozhat, vagy meglévo betegséget súlyosbíthatják, viszont korai felismerés és kezelés esetén hatékonyan kezelhetok. Az összefoglaló közlemény célja, hogy a leggyakoribb vitaminhiányok szemészeti manifesztációit megismertesse a társszakmákkal, hogy felhívja a figyelmet a táplálkozási nehézségek/zavarok esetén jelentkezo szemészeti tünetek hátterében esetlegesen fennálló vitaminhiány lehetoségére

Szemkörnyéki benignus színes elváltozások és jelentoségük újszülöttkorban English
Szerző(k): Maka Erika dr., Knézy Krisztina dr.
Az élet elso hónapjában észlelheto jóindulatú színes periocularis elváltozások egy része súlyos szemészeti szövodményeket okozhat. A könnyelvezeto rendszer elzáródása könnytömlo gyulladással, cellulitissel járhat.
A szemrés torzulását, a szemgolyó diszlokációját okozó haemangioma tompalátást eredményezhet. A Sturge–Weberszindróma a szemkörnyéki vascularis elváltozás mellett emelkedett introculáris nyomást és súlyos látásromlást okozhat.
A megjelenésük miatt korán felismerheto eltérések korai szemészeti vizsgálatot indokolnak a szövodmények megelozése érdekében.

A kancsalság kezelésének, gondozásának feladatai gyermekkorban English
Szerző(k): Szamosi Anna
A kancsalság felismerése és idoben történo kezelése alapfeltétel a tompalátás megelozésében.
A kancsalság kezelésében a konzervatív és operatív eljárások kiegészítik egymást. Általában elmondható, hogy a mutét eredményesebb akkor, ha már mindkét szemmel azonosan jó a látóélesség. A gondozás ellenorzést igényel a gyermeket gondozó szülo, a kezeloorvos, a gyermekorvos és a védono részérol egyaránt.

Oculo-auriculo-vertebralis spektrum betegség (Goldenhar-szindróma) English
Szerző(k): Szigeti Andrea dr., Szeifert Lilla dr., Maka Erika dr.
Az oculo-auriculo-vertebralis spektrum betegség egy ritka, sporadikus, összetett veleszületett rendellenességekkel járó tünetegyüttes, változatos klinikai megjelenéssel. A jellegzetes craniofacialis eltérések mellett jellemzo a szemészeti, fülészeti, valamint vertebralis rendellenességek társulása. Közleményünkben felhívjuk a figyelmet az oculo-auriculo-vertebralis spektrum betegségre, melynek ellátása több szakterület, köztük a gyermekgyógyászat és
szemészet interdiszciplináris együttmuködését igényli.

A Stickler-szindróma gyermekszemészeti tünetei és kezelési lehetoségei – esetbemutatás English
Szerző(k): Maneschg Otto Alexander dr., Maka Erika dr., Seres András dr., Csákány Béla dr., Csorba Anita dr., Nagy Zoltán Zsolt dr.
Bevezetés: A Stickler-szindróma (STL) a kollagént kódoló gének patogén variánsai által okozott
collagenopathia, amelyet korábban örökletes arthro-ophthalmopathiaként írtak le. A STL-ban szenvedo betegeknél különbözo mértékben fordulnak elo szemészeti, hallással kapcsolatos, ízületi, valamint arckoponya-eltérések.
Esetbemutatás: Egy 7 éves leánygyermek kancsalság, nagyfokú rövidlátás és astigmia miatt jelentkezett Klinikánkon.
Vizsgálata során STL-ra típusos üvegtesti homályt találtunk, ezért genetikai vizsgálatot javasoltunk. A genetikai vizsgálat a COL2A1 gén c.925-1G>T6A>G mutációját mutatta ki. Hét évvel a kancsalság-ellenes mutétet követoen rutin szemfenékvizsgálat során nagyméretu retinaleválást észleltünk. Pars plana vitrectomiát végeztünk, melyet követoen stabil, jó látóélesség maradt fenn.
Következtetés: Esetismertetésünkben prezentáljuk egy COL2A1-variáns genotípusú páciensünk kezelésével kapcsolatos hosszútávú klinikai eredményeinket. A rendszeres, pupillatágításban végzett szemészeti vizsgálatok és a megfelelo interdiszciplináris együttmuködés megelozheti a súlyos szemészeti szövodményeket és javíthatja a betegség prognózisát a látóélesség tekintetében.

Szemhéjszéli lapostetu esete English
Szerző(k): Mohammadpour Behnam dr. , Tóth Gábor dr., Knézy Krisztina dr., Nagy Zoltán Zsolt dr.
ÖSSZEFOGLALÁS A phthiriasis palpebrarum a Pthirus pubis (más néven lapostetu) által okozott ritka borgyógyászati fertozés (3, 4). A phthiriasis palpebrarumot (phthiriasis ciliaris) okozó Pthirus pubis (lapostetu) egy kizárólag friss vérbol táplálkozó, az emberen élo obligát ektoparazita (3, 6, 8). A lapostetu ivaréretté válása 16–25 napig tart, majd ezt követoen még kb. 30 napig él, de emberi gazdatest nélkül csupán 24–48 órát marad életben (1, 4-6).
A kifejlett lapostetu körülbelül 1,5–2,0 mm hosszúságú, kissé rövidebb, mint a ruhatetu vagy a fejtetu. A lapostetu alakja kerekded, ezért külleme alapján könnyen megkülönböztetheto a többi tetufajtól (1, 4, 8). A lapostetu leggyakrabban a szeméremszorzetben él, de elofordulhatnak a hasi-, hónalj környéki és combszorzeten is, de alkalmanként a szemöldökön vagy a szempillákon is.
A fertozés és tovaterjedés történhet szexuális úton vagy közvetve a fertozött személy által korábban használt ruházat, vagy törülközo használatát követoen. Gyermekek esetében a fertozés történhet szoros érintkezés, fertozött szülokkel való egy ágyban alvás (1, 3, 5, 6, 8, 9).

Ikrek ábrázolása a muvészetben V. Sziámi ikrek
Szerző(k): Harmat György dr.
A sziámi ikrek olyan egypetéju ikrek, amikor a magzatok nem válnak szét. Az egypetéju ikerterhesség esetében egyetlen petesejt termékenyül meg, osztódni kezd, majd a magzatkezdemény hirtelen kettéválik. Ha ez a szétválás még a hetedik nap elott megtörténik, akkor két magzatburok lesz és két méhlepény fejlodik. A szétválásnak legkésobb a 15-18. napig meg kell történnie, ha ez valamilyen oknál fogva nem sikerül, akkor a magzatok késobb összenove fognak megszületni. Az, hogy miért kell szétválni a magzatkezdeménynek, azt a mai napig nem tudják biztosan. Azt viszont igen, hogy miért nem: egyszeruen késon kezdodött meg a szétválás és már nem volt elég ido a befejezodésre.

MGYT tagdíj összege 2022-től:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 3.000.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 10.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább

HIRDETÉSEK

Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19