Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
2015-2
Magyar Reumatológia

A Magyar Reumatológusok Egyesületének tudományos folyóirata

Poór Gyula dr.
Hittner György dr.

Bővebben

Bálint Géza dr., Balogh Zoltán dr., Bender Tamás dr., Czirják László dr., Fehér Miklós dr., Forgács Sándor dr., Géher Pál dr., Genti György dr., Gömör Béla dr., Hodinka László dr., Mituszova Mila dr., Szekanecz Zoltán dr., Temesvári Péter dr., Varju Tibor dr., Vízkelety Tibor dr.


Klinikai immunológia: Kiss Emese dr.
Molekuláris biológia: Nagy György dr.
Képalkotó diagnosztika: Bálint Péter dr.
Innovatív terápia: Gergely Péter dr., Kovács László dr.
Fizio-balneoterápia: Bender Tamás dr., Csermely Miklós dr.
Reumatológiai rehabilitáció: Ortutay Judit dr.
Esetismertetés: Kiss Csaba dr.
Ifjúsági rovat: Kiss Csaba György dr., Szántó Sándor dr.
Folyóirat- és könyvszemle: Ujfalussy Ilona dr., Keszthelyi Péter dr.
Reumatológiai finanszírozás: Héjj Gábor dr.
Medicina és nagyvilág / kvíz: Kovács Attila dr.

Beke-Martos Éva dr.
Horváthné Bukodi Andrea


1023 Budapest, Ürömi u. 56.
Telefon/fax: (06-1) 438-8372


A lapkiadásért felel: A Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöksége
Terjesztés, nyomdai kivitelezés: IPRINT Kft.
Megjelenik negyedévenként
Index: 159 56 – ISSN 0139-4495

Kevesebb

Az alábbiakban lapszámonként tekintheti meg a megjelent cikkek címét, szerzőit és összefoglalását.
Amennyiben Ön az MRE tagja a teljes cikket is megtekintheti és le is töltheti PDF formátumban.

 • Tartalomjegyzék
 • Lelkiekben gazdag karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új esztendőt kíván a szerkesztőség
 • A szerkesztő jegyzete
 • Történelmi székfoglaló a Magyar Tudományos Akadémián

  Poór Gyula professzort, az ORFI főigazgatóját a Magyar Tudományos Akadémia az Orvosi Tudományok Osztályának javaslatára levelező tagjává választotta. 2019. október 16-án történelmi székfoglaló hangzott el az MTA zsúfolásig megtelt dísztermében. Történelmi abban az értelemben, hogy reumatológus elméleti és klinikai kutatásért, napi gyakorlati reumatológiai tevékenységet folytató orvosként még nem részesült ebben a kitüntetésben.

 • A reumatológiában még közelebb kerültünk Nyugat-Európához

  Ismét magyar főtitkár az EULAR-ban Prof. dr. Szekanecz Zoltánnal, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetőjével és a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnökével beszélgettünk abból az apropóból, hogy őt választották meg az Európai Reumaellenes Liga új főtitkárának.

 • Betegutak – országos felmérés a hazai reumatológiai betegellátás problémáiról, a minőségfejlesztés lehetőségeiről

  Kovács László dr. , Hunka Aniella dr., Kovács Attila dr.. Körtvélyessy András dr., Sebők Edit dr.

  Szerzők az arthritises betegek magyarországi reumatológiai ellátása fejlődésének útjában álló akadályokat, a hazai reumatológusokat érintő legfontosabb problémákat, a betegutak optimális működésének gátjait vizsgálták, és felmérték a hazai reumatológus társadalom véleményét a reumatológiai ellátás minőségi fejlesztését célzó intézkedések támogatottságát illetően. E célból kérdőívet szerkesztettek, amit internetes platformra helyeztek, és eljuttattak minden, a Magyar Reumatológusok Egyesülete adatbázisában szereplő tag részére. A kérdőívet összesen 167-en töltötték ki. A válaszadók közül 72-en arthritis centrumban, szintén 72-en I. progresszivitási szinten (66-an járóbeteg-szakrendelésen) dolgoznak, a többiek egyéb ellátóhelyeken (rehabilitáció, gyógyfürdő stb.). Az optimális működés gátjaként legtöbben a szűkös finanszírozást, a leterheltséget, az arthritis centumok elérhetőségének nehézségeit, és a centrumból a szakrendelések felé történő visszairányításnak az akadályait jelölték meg. A többség kívánatosnak tartaná, hogy a gyulladásos mozgásszervi betegek aránya növekedjen a hazai reumatológiai ellátásban. A válaszadók többsége, munkahelytől függetlenül támogatta, hogy minőségi standardok kerüljenek kidolgozásra, melyekkel mérhető lenne a reumatológiai ellátás színvonala, és a magas szintű munkát végző kollégák szakrendelései több finanszírozást és hatáskört – akár subcutan biológiai vagy új szintetikus betegségmódosító gyógyszeres kezelést felíró jogosultságot kaphassanak.

 • Sürgősségi reumatológia: az időablaktól a triázsig

  Szekanecz Zoltán dr., , Szamosi Szilvia dr., Kerekes György dr., Szűcs Gabriella dr.

  A késlekedés és a reumatológiai kórképek diagnózisának és terápiájának csúszása alapvetően meghatározza a betegség kimenetelét (túlélést), a funkcionális károsodás fokát és az életminőséget. Több országban szervezett betegirányítás, „reumatológiai triázs” működik annak érdekében, hogy a betegek alapbetegségük súlyossága szerint kerüljenek be az ellátórendszerbe. A szerzők osztrák példát mutatnak be. Önmagában létezik a „sürgősségi reumatológia” fogalma is. Ennek keretében röviden bemutatják az ilyen ellátást igénylő kórállapotokat először szervrendszerek, majd az alapbetegség szerint csoportosítva. Végeredményben mind az ellátórendszer átalakítása, mind a sürgősségi reumatológiában gondolkodás fontos ahhoz, hogy a sürgősségi eseteket kiemeljük és korán, gyorsan felismerjük, kezeljük.

 • A mikrobiom csodálatos világa és szerepe az autoimmun reumatológiai betegségekben

  Baka Zsuzsanna dr.

  A mikrobiom autoimmun reumatológiai betegségekben betöltött szerepét egyre több tanulmány igazolja. A legtöbb ilyen kórképben dysbiosis mutatható ki, azaz a protektív hatású szimbionta baktériumok száma lecsökken, míg bizonyos káros patobionták aránya megnő. Sok esetben igazolható a bél áteresztőképességének fokozódása is, ami teret engedhet a patobionták bélfalon való átjutásának és az immunrendszer kóros aktivációjának. Ily módon a dysbiosis és egyéb környezeti tényezők együttesen genetikailag fogékony egyénekben elindíthatják vagy fenntarthatják a kóros autoimmun folyamatokat, és hozzájárulhatnak definitív autoimmun betegség kialakulásához. Ezen kórképek kezelése szempontjából fontos a mikrobióták figyelembevétele is. A mikrobiom befolyásolható a diéta módosításával (mediterrán diéta), prebiotikumokkal, probiotikumokkal, az antibiotikumok visszafogottabb alkalmazásával, valamint ígéretesnek tűnik a széklettranszplantáció is.

 • Egy elfeledett hazai reumatológiai folyóiratról – kulisszatitkokkal

  Tavaly a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) méltóképpen emlékezett meg 90. jubileumáról, társaságunk, benne folyóirataink történetéről. Egy néhai, Budapesten, az ORFI-ban szerkesztett szaklap azonban nem említődött, pedig rövid életének vannak máig elvezető szálai.

 • Folyóirat- és könyvszemle

  Szekanecz Z., Nagy Gy. (szerkesztők): Reumatológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., 2019

 • Kulturális hír
 • A 2019-es orvosi és fiziológiai Nobel-díj kitüntettjei
 • In memoriam Dr. Korondi István

  1939–2019

 • A Jézus Társaság eltörlése
 • Contents