Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2023.06.22. Kun J. Viktória
Az MKT legfrissebb hírei

Egyedülálló nemzetközi projektbe várják a krónikus szívbetegeket

Olyan 65 év feletti betegeket keresnek, akiknek legalább két krónikus betegség is társul szívelégtelenségéhez. A kutatás célja, hogy kiderítsék, mennyire tudják összehangoltan kezelni a páciensek különböző betegségeit. Magyarországon mintegy 150-200 ezer szívelégtelen beteg él, jelentős részüknek egyszerre több krónikus betegsége is van. ilyenkor az életminőség nagyban függ az összehangolt ellátástól. 


Országos toborzásba kezdett a SZÍVSN Országos Betegegyesület

Egy nemzetközi tudományos projekt (ESCAPE – Integrált egészségügyi ellátás multimorbid idős emberek részére) célja annak vizsgálata, hogy javul-e a krónikus szívelégtelenségben szenvedő idős, számos társbetegséggel rendelkező betegek fizikai és mentális egészsége, ha a terápia során összehangolják a kezelőorvosok munkáját, és személyre szabott kezelésben, beteggondozásban részesülnek.
„Olyan 65 év feletti betegeket keresünk, akiknek legalább két krónikus betegség is társul szívelégtelenségéhez, hogy megnézzük: mennyire összehangolva kezelik. A betegek a vizsgálat során további támogatást kapnak a gondozási koordinátoroktól, akik felsőfokú végzettségű ápolók. A gondozási koordinátor folyamatosan kapcsolatban áll a kezelésben résztvevő orvosokkal, és biztosítja a jobb kommunikációt. Eközben közvetlen segítséget nyújt abban, hogy a résztvevők fel tudják dolgozni a betegségéből adódó stresszfaktorokat” - mondja Bernáth-Lukács Zsuzsanna a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke.
 
A Magyarországon élő körülbelül 150-200 ezer szívelégtelen beteget általában háziorvosok és szakorvosok kezelik. Az orvosokkal történő találkozók ütemezése és a terápiák előírás szerinti alkalmazása sok esetben nehézséget jelenthet. A páciensek számos gyógyszert szednek, amelyeket több orvos ír fel, akik sok esetben nincsenek kapcsolatban egymással, így veszélyes kölcsönhatások fordulhatnak elő, ha több különféle gyógyszert szed a beteg anélkül, hogy jól összehangolnák ezeket.

„A nem megfelelő információcsere miatt problémát jelenthet, hogy a többféle krónikus betegséggel is küzdő szívbeteg több orvos kezében fordul meg. Azt feltételezzük, hogy a betegek, rokonok és az orvosok közötti jobb kommunikáció javíthatja a betegek egészségét és ezáltal a jólétét. Ebben a nemzetközi projektben három évig folyamatosan figyeljük a résztvevőket, valamennyi, a projektben résztvevő országgal együttműködve.

Az ESCAPE nemzetközi projektbe kapcsolódó Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és a SZÍVSN Betegegyesület ezért várja azok jelentkezését, akik elmúltak 65 évesek és szívelégtelenséggel, mentális stresszel és legalább két egyéb krónikus betegséggel élnek. „Nagyon fontos ez a kezdeményezés, mert egyrészt képet kapunk arról, hogy a betegeknek milyen terhet jelenthet az információ hiánya és a kommunikáció. Másrészt sokkal jobban össze tud kapcsolódni a betegszervezeti és az orvosi munka, ezáltal érthetőbbé válik, hogy itt több célért dolgozunk: a betegért és a gyógyító munka hatékonyabbá tételéért is” - teszi hozzá az elnök.

A koordinátori hálózatnak köszönhetően fizikailag több központban is jelentkezhetnek a betegek, akik szeretnének csatlakozni a tudományos vizsgálatba. Miskolc, Szolnok, Dunaújváros, Szeged, Pécs szívelégtelen betegeit várják, illetve Budapesten két központ is elérhető lesz.

A szívelégtelen betegek életminősége minden tekintetben kulcskérdés! Ha megfelelő, összehangolt ellátást kapnak, az mind számukra, mind a betegellátás, mind társadalmi szinten jelentős többletet ad, miközben csökkenti a terápiával járó terheket.

Megkérjük a kezelőorvosokat, segítsenek abban, hogy az érintett betegek minél hamarabb csatlakozhassanak!.

Érdeklődni Kun J. Viktóriánál, a SZÍVSN kommunikációs vezetőjénél a 06-20-3260325 telefonszámon lehet, vagy Kovács Dóra klinikai vizsgálati munkatársnál a 06-20-663-2723 telefonszámon.

Ez is érdekelheti

Érbetegségek - mélyvénás trombózis

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

A szívinfarktusról és a teendőkről - röviden

Így alakult ki a sürgősségi betegellátás Magyarországon, növelve a szívroham túlélésének esélyét is

Szívkatéteres vizsgálat, azaz koronarográfia

Nem csak az agyban alakulhat ki stroke, hanem a szemben és a gerincben is