Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Terápiák 2022.10.13. Debreceni Egyetem
Az MKT legfrissebb hírei

Miniatűr csiszológép az érben - világszínvonalú eljárás Debrecenben

Magyarországon még újdonságnak számító módszerrel távolítottak el a koszorúérből kemény meszes lerakódást a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján. Ezzel az eljárással koszorúérszűkület sikeresen tágítható és stentelhető.


Dr. Szűk Tibor. Kép: unideb.huA durván kemény, meszes plakkok kezelésében a rotabláció és az ultrahangos ballon mellett már az orbitális atherectomia is elérhető Magyarországon. A világon néhány éve használt eljárást hazánkban a közelmúltban alkalmazták először, többek között a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján. Az eszközzel nagyobb mennyiségű kemény, meszes plakk távolítható el a beszűkült koszorúérből.

Segítség a nehéz eseteknél

- Az egyik legnehezebben kezelhető koszorúér-szűkület a meszes szűkület, ahol már a röntgenen látszik az elmeszesedett, nagyon kemény plakk. Ha nem távolítjuk el a kemény meszet, az eret nem tudjuk kitágítani, hiszen sem a ballon, sem stent nem fog kinyílni. Ezzel az eszközzel Kép: unideb.hunagyon hatékonyan, szinte teljesen el tudjuk távolítani a meszet, és azt követően sikeres tágítást tudunk végezni – ismertette Szűk Tibor adjunktus, a DE Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakorvosa. 

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán eddig két betegnél alkalmazták az eljárást. Mindkét esetben tökéletes eredményt értek el, a mész nagy részét eltávolították, a betegeknél nem alakult ki semmilyen szövődmény, és stentek beültetésével tágították a szív érintett erét. A beavatkozásokat Szűk Tibor, illetve Győry Ferenc, a klinika szakorvosai végezték.

Miniatűr csiszológép a műtőben

Az eszköz elektromos meghajtású kezelőegységből és egy orbitális pályán mozgó fúróeszközből áll, ezen található a gyémántszemcsékkel Dr. Barta Judit. Kép: unideb.huborított csiszolófej, az úgynevezett korona. A koronát egy dróton juttatják el a szűkületet tartalmazó érszakaszba. A korona gyors orbitális mozgással fokozatosan lecsiszolja az érfal meszes felrakódását. 

- A plakk olyan apró szemcsékké esik szét, amelyek a vérárammal kimosódnak az érből. A koszorúér-szűkületek 5-8 százalékában alakul ki olyan súlyos meszesedés, amikor csak ezzel az eszközzel lehet hatékony plakkeltávolítást végezni. A nagy átmérőjű koszorúserek szűkületeinél más módszerrel nincs is mód ilyen jelentős plakktömeg-csökkenést elérni – mondta ela hirek.unideb.hu-nak Barta Judit egyetemi docens, a DE Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakorvosa, a Szívkatéteres Labor vezetője. 

Két földrészről dolgoztak egyszerre a műtőben

A beavatkozásnál a csapatmunka mellett kiemelten fontos az úgynevezett proktorálás, amikor egy, az eljárásban gyakorlott szakember segíti a munkát. A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán elvégzett operációk közben az egyesült államokbeli szaktekintély, Zaid Ammari online figyelte és látta el tanácsaival az operáló teamet.

Ez is érdekelheti

Májusban erre figyeljen, akár egészséges, akár szívbeteg!

Mesterséges intelligencia segítheti a szívinfarktusok gyors diagnosztizálását

A menopauza és a szív-érrendszeri betegségek közötti kapcsolat

Mit kell tudni a többszörös koszorúér-betegségről?

Angiográfia

A szívkoszorúér-betegség kockázati tényezői, kezelése, a halálozás mérséklése