Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2023.11.28. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Mi az a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció világszerte a leggyakoribb felnőttkori szívritmuszavar, a betegek száma csupán Európában és az Egyesült Államokban meghaladja a kilencmilliót.


 

Alapjában véve, pitvarfibrilláció túlságosan szapora, vagy lassú szívverés esetén jelentkezik, azonban akár normális szívfrekvencia mellett is fellép.

  • A szívműködést a szívizomzatban terjedő elektromos impulzusok vezérlik, melyek hatására a szív összehúzódik és „pumpaként” továbbítja a vért.
  • Élettani szívműködés esetén, a felül elhelyezkedő szívüregek (a pitvarok) összehúzódása az alul lévő szívkamrákba továbbítja a vért, amit aztán a kamrák összehúzódása a tüdőbe és az egész testet behálózó érrendszerbe juttat.
  • Pitvarfibrilláció esetén a pitvarfalban keletkező elektromos impulzusok kihagynak, és emiatt pitvarizomzat csupán remeg (fibrillál).
  • Ez azt jelenti, hogy a pitvarokban lévő vér teljes mennyisége nem továbbítódik a kamrákba, hanem egy része a pitvarban marad és pang. 

A pitvarfibrilláció miatt a szíve nem működik úgy, ahogyan kellene

Ha orvosa pitvarfibrillációt állapított meg az Ön esetében, akkor bizonyára azt is tudja, hogy ezzel az állapottal élni gyakran aggasztó, sőt olykor ijesztő is lehet. Bizonyára már nem is tartja számon, hányszor riadt fel éjszakánként arra, hogy hevesen ver a szíve – vagy milyen sűrűn lepi meg szédülés, vagy légszomj, rosszullét, és emiatt állandó nyugtalanság és szorongás.

Érdekes módon, a pitvarfibrilláló betegek gyakran amiatt aggódnak, hogy panaszaik a küszöbön álló szívroham előjelei. Szubjektív panaszai alapján természetes, hogy aggódik a szíve miatt. Mindazonáltal, rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy a pitvarfibrillációja szívrohamot idézzen elő.

Létezik azonban egy másik fenyegetés is, amivel nap mint nap szembe kell néznie: a pitvarfibrillációja miatt stroke-ot szenvedhet el!

A stroke-nak alapvetően két formája ismert: az agyi infarktus, mely az esetek kb. 80%-ában fordul elő, ekkor az adott agyterület nem kap elégséges vért a funkciók ellátásához, illetve az agyvérzés, az esetek kb. 20%-ában, amikor vér lép ki az érpályából és így roncsolódik az agyállomány.

Az első lépés a stroke-kockázat csökkentéséhez, ha tisztában van a pitvarfibrilláció sajátosságaival.

Előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő, ami azzal áll összefüggésben, hogy a szív rendellenességei (infarktus, ritmuszavar), illetve a háttérben gyakran álló érszűkület, mely az általános érelmeszesedés talaján jön létre, ebben a korban egyre gyakoribbak.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában