Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Teva Sandoz Novo

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Magyar szereplés a 2023-as ESC Kongresszuson
  2023.12.19. - MKT - Hírkategória: Általános

  2023. augusztus 30. - szeptember 2. Amszterdam

  Az Európai Kardiológiai Társaság idén augusztus 30-a és szeptember 2-a között rendezte meg éves kongresszusát Amszterdamban, melyet Magyarországról 217-en követtek online vagy személyesen.

  Az idei kongresszusnak számunkra két fontos hazai vonatkozású eseménye volt.

  Az egyik, hogy az első kongresszusi napot mi nyithattuk meg az ESC Global Stage-en a Lengyel Kardiológusok Társaságával, a szívelégtelenség közép-európai eszközös kezeléseinek vitás kérdéseiről szóló szimpóziummal.

  A másik, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika által indított BUDAPEST CRT Upgrade vizsgálat eredményei az ESC Kongresszus Hot Line 2 szekciójában kerültek bemutatásra, a guideline módosító vizsgálatok között. A vizsgálat bemutatásához több diszkusszió és sajtótájékoztató is kapcsolódott.

  Az adott kongresszusi nap legnagyobb tudományos áttöréseiről a korábbi évekhez hasonlóan beszámoló videók készültek, ezeket Kiss Róbert Gábor professzor úr, a Cardiologia Hungarica főszerkesztője moderálta és készítette. Idén 9 podcast készült.

  A 2023-es kongresszusra 60 absztraktot küldtünk be, melyből 23 került elfogadásra. Ez a szám a tavalyi 33 elfogadott absztraktéhoz képest visszaesést mutat, ugyanakkor az absztraktjaink elfogadási aránya a szokásos 40% körül mozog.

  16 absztraktot a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, hármat a Szegedi Tudományegyetem, kettőt a Debreceni Egyetem, egyet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, egyet a Siklósi Kórház munkatársai mutattak be. A Szegedi Tudományegyetem mindhárom absztraktját Pálinkás Eszter Dalma mutatta be.

  Idén nyolc előadást, két diszkussziót és hét üléselnökséget láttak el a Magyar Kardiológusok Társasága tagjai. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról Fábián Alexandra, Kosztin Annamária, Ladányi Zsuzsanna, Merkely Béla (2) és Vágó Hajnalka adtak elő; az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetből Nardai Sándor, a Szegedi Tudományegyetemről Takács Hedvig, az MKT Ifjúsági Bizottságának elnöke adott elő az idei kongresszuson.

  A hét üléselnökségből négyet a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai vittek (Gellér László, Maurovich-Horvat Pál, Nagy Klaudia Vivien és Sax Balázs), egyet-egyet a Gottsegen György Kardiológiai Intézet (Nyolczas Noémi), a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház (Járai Zoltán) és a Pécsi Tudományegyetem (Habon Tamás) munkatársai tartottak meg.

  A jövőévi ESC Kongresszus helyszíne és időpontja: 2024. augusztus 30. – szeptember 2. London

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

  ESC 2023 Kongresszus - Absztraktok  
  pdf
   2023.12.19. 1,408 Mb

Vissza