Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

SZEH

Szakellátóhely megújítási határidő: december 15.

Kérjük a munkatársakat, hogy frissítsék adataikat, majd a vezetők nyújtsák be a SZEH adatlapot a Területi Referens felé véleményezésre!
A belépéshez érvényes MDT tagság és rendezett tagdíj szükséges!

BP Szimpózium

XXI. Budapest Diabetes Szimpózium

2020. február 8.

Szervezők: Prof. Dr. Halmos Tamás, Prof. Dr. Jermendy György

Elérhető a PROGRAM!

CSOM

Családorvosi és Digitális Munkacsoport Tud. Ülése

2020. február 15.
SE, I. Belgyógy. Klin. tanterme


Elérhető a PROGRAM!

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

DDH 2020

XXIV. Dunántúli Diabetes Hétvége

2020. március 12-14., Club Tihany

Jelentkezzen online a rendezvény oldalán!

További részletek:
www.diabet.hu/ddh2020

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

2020. április 23-26., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek:
www.diabet.hu/mdt2020

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • EMPRISE
  2019.05.15. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EMPRISE (EMPagliflozin compaRative effectIveness and SafEty) az empagliflozin hatékonyságát és biztonságosságát megítélő „real-world” vizsgálat (adatbázis-elemzés), amelyet az Egyesült Államokban végeznek, 2-es típusú diabetesben szenvedő, 18 éven felüli cukorbetegek adatainak felhasználásával. Három adatbázis összesített elemzését végzik, öt évre terjedő követést terveznek, 12 havonkénti interim-analízissel. Az első interim analízis eredményei a Circulation hasábjain, előzetes elektronikus közlés formájában 2019. április 8-án jelentek meg.

  A jelenlegi közlemény a 2014 augusztus – 2016 szeptember közötti periódust öleli fel, a szívelégtelenség miatti hospitalizáció előfordulását értékelték az újonnan empagliflozint kapók körében, az összehasonlító ágon az újonnan sitagliptint kapók szerepeltek. Az empagliflozin ágon 16.443 beteg szerepelt, a propensity score szerinti összehasonlítási módszert alkalmazva a kontroll ágon az újonnan sitagliptint kapók száma szintén 16.443 volt. A betegek életkora 59 év, a férfiak aránya 54% volt, az előzmények között 25%-ban szerepelt kardiovaszkuláris megbetegedés, 5%-ban szívelégtelenség. A követés tartama átlag 5,3 hónap volt

  Az empagliflozint (vs. sitagliptint) kezdők körében a szívelégtelenség miatti hospitalizáció relatív kockázata (kórisme az első helyen az adatbázisban) értékelhetően csökkent (esélyhányados 0,50; 95% CI 0,28-0,91), hasonló arányú volt a csökkenés, ha azokat a betegeket tekintették, ahol a kórisme bármely helyen szerepelt (esélyhányados 0,51; 95% CI 0,39-0,68). A csökkenés konzisztens volt, függetlenül az empagliflozin dózisától (10 vagy 25 mg/nap) és az előzmények között szereplő kardiovaszkuláris megbetegedések jelenlététől vagy hiányától. Bármely SGLT-2-gátló (vs. bármely DPP-4-gátló) készítményt kapók csoportjának összehasonlítása hasonló eredményre vezetett.

  Az adatbázis-elemzés a való világ körülményei között dokumentálta, hogy az empagliflozin (vs. sitagliptin) értékelhetően csökkenti a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát 2-es típusú diabetesben. Az adatok megerősítik az EMPA-REG OUTCOME randomizált, kontrollált, 2015-ben publikált klinikai vizsgálat eredményeit.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Patorno E, Pawar A, Franklin JM, Najafzadeh M, Déruaz-Luyet A, Brodovicz KG, Sambevski S, Bessette LG, Santiago Ortiz AJ, Kulldorff M, Schneeweiss S: Empagliflozin and the risk of heart failure hospitalization in routine clinical care: a first analysis from the empagliflozin comparative effectiveness and safety (EMPRISE) study. Circulation 2019 Apr 8. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.039177. [előzetes elektronikus közlés]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
MDT - Boehringer-Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

WÖRWAG KUTATÁSI DÍJ - PhD hallgatók részére

WÖRWAG KUTATÁSI DÍJ egy naptári évre szól, 2020. január 1-től december 31-ig.
Összege: nettó 1.000.000.-Ft, amely két egyenlő részben, 2020. márciusban és szeptemberben kerül kifizetésre.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények