Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kampányállomások - „Együtt a Stroke ellen 2016-2020”

Szolnok 2017. október 08.

Szonok 2017 - meghívóSzonok 2017 - meghívó 2

Minden perc számít – Közös összefogás a stroke ellen

Az „ Együtt a stroke ellen 2016-2020” edukációs kampány Szolnokra is ellátogatott, ahol a helyi Városi Sportcsarnok adott otthont a kezdeményezésnek. A program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire és az időablak jelentőségére.

Az agyérbetegségek gyakorisága fokozatosan emelkedett az elmúlt évtizedekben. Ennek oka az egyes országokban az életszínvonal, az életkörülmények romlása, a kockázati tényezők halmozódása. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütést túlélők 24 százaléka egy éven belül, további 5 százalékuk a második évben életét veszti. A betegség következményeként a túlélők fele szenved féloldali bénulásban, negyedük járásképtelen, ráadásul az esetek hatvan százalékában lép fel kognitív hanyatlás.

„Az együtt a stroke ellen 2016-2020” elnevezésű kampány road showja során a város lakossága vehetett részt a különböző szűrővizsgálatokon, ezzel is megtéve az első lépést egy egészségesebb élet felé.

A stroke tünetek felismerése életet menthet, ezért mindenki figyelje meg, ha az illető arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá válik, az egyik karja lehanyatlik, nem találja a szavakat. Ilyen esetben adjunk a betegnek néhány feladatot: kérjük meg, hogy mosolyogjon vagy mutassa fogait, majd kérjük arra, hogy emelje fel vízszintesig mindkét karját, ismételjen meg egy mondatot. Ha valaki ezeket nem tudja megtenni, akkor azonnal hívjuk a mentőket, ezzel segíthetünk rajta, hiszen minél hamarabb megkezdik az életmentő vérrögoldást, annál nagyobb az esélye a betegnek a teljes felépülésre. Ha valakinek a családtagjában stroke-s beteg fordul elő, akkor jobban oda kell figyelnie önmagára, sokat kell mozognia, egészségesen kell táplálkoznia és nem utolsó sorban oda kell figyelni rizikófaktoraira - mondta a sajtótájékoztatón Dr. Kristóf Piroska a Neurológiai Osztály főorvosa.

Dr. Herczeg Béla a Kardiológiai Osztály főorvosa a pitvarfibrilláció tüneteire hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy, aki ebben a betegségben szenved ötször nagyobb az esélye, hogy szélütést kapjon. Ma Magyarországon 150-200 ezer embert érint a betegség, azonban feltehetően ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizáltak. Ez úgy fordulhat elő, hogy a pitvarfibrilláció jellemzően az a betegség, amely nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető. Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet.

Magunk is meg tudjuk állapítani, hogy pitvarfibrillálunk-e. Észlelésére alkalmas lehet például, ha a nyaki ütőerünkön vagy a csuklónkon kitapintjuk a saját pulzusunkat. Egy másik lehetőség pedig, ha elektronikus vérnyomásmérőt használunk, amely méréskor pityegve jelzi a szívverést. Amennyiben a szívritmust rendszertelennek találjuk, forduljunk azonnal a háziorvosunkhoz .- tette hozzá a főorvos.

Kardos József az OMSZ képviseletében szintén az időablak jelentőségére hívta fel a figyelmet, mondván, hogy minden perc számít, mindössze 4.5 óra áll rendelkezésre, hogy a beteg megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést. Ha a környezetében valaki stroke-s beteggel találkozik bátran tárcsázza a mentők számát, ne a szomszédasszonynak szóljon, ne a háziorvost értesítse, hiszen nem szabad értékes perceket veszíteni. Kiemelte, hogy az elmúlt években rendkívül jó kapcsolat alakult ki a stroke osztályok és a mentőszolgálat között, ami nagyban javítja a betegek esélyeit.

Az „Együtt a stroke ellen 2016-2020” elnevezésű kampány támogatói arra kérnek mindenkit, hogy vegyék igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válasszák az egészségesebb életvitelt, mozogjanak többet, táplálkozzanak egészségesen, járjanak rendszeresen szűrővizsgálatokra, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek, így a szélütés okozta tragédiák