Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
2015-2
Magyar Reumatológia

A Magyar Reumatológusok Egyesületének tudományos folyóirata

Poór Gyula dr.
Hittner György dr.

Bővebben

Bálint Géza dr., Balogh Zoltán dr., Bender Tamás dr., Czirják László dr., Fehér Miklós dr., Forgács Sándor dr., Géher Pál dr., Genti György dr., Gömör Béla dr., Hodinka László dr., Mituszova Mila dr., Szekanecz Zoltán dr., Temesvári Péter dr., Varju Tibor dr., Vízkelety Tibor dr.


Klinikai immunológia: Kiss Emese dr.
Molekuláris biológia: Nagy György dr.
Képalkotó diagnosztika: Bálint Péter dr.
Innovatív terápia: Gergely Péter dr., Kovács László dr.
Fizio-balneoterápia: Bender Tamás dr., Csermely Miklós dr.
Reumatológiai rehabilitáció: Ortutay Judit dr.
Esetismertetés: Kiss Csaba dr.
Ifjúsági rovat: Kiss Csaba György dr., Szántó Sándor dr.
Folyóirat- és könyvszemle: Ujfalussy Ilona dr., Keszthelyi Péter dr.
Reumatológiai finanszírozás: Héjj Gábor dr.
Medicina és nagyvilág / kvíz: Kovács Attila dr.

Beke-Martos Éva dr.
Horváthné Bukodi Andrea


1023 Budapest, Ürömi u. 56.
Telefon/fax: (06-1) 438-8372


A lapkiadásért felel: A Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöksége
Terjesztés, nyomdai kivitelezés: IPRINT Kft.
Megjelenik negyedévenként
Index: 159 56 – ISSN 0139-4495

Kevesebb

Az alábbiakban lapszámonként tekintheti meg a megjelent cikkek címét, szerzőit és összefoglalását.
Amennyiben Ön az MRE tagja a teljes cikket is megtekintheti és le is töltheti PDF formátumban.

 • Tartalomjegyzék
 • A főszerkesztő jegyzete
 • Az EULAR, az ACR és az MRE állásfoglalása a betegek számára a COVIDoltásról

  Az EULAR 2020. decemberi állásfoglalása a SARS-CoV-2 vakcinációról Az Amerikai Reumatológiai Kollégium (ACR) tájékoztatója a betegek számára a COVIDoltásról, 2020. december 21. A Magyar Reumatológusok Egyesülete Elnökségének állásfoglalása Útmutatás a gyulladásos reumatológiai és immunológiai kórképekben szenvedő betegek koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatosan

 • Biológiai terápiával kezelt reumatológiai betegek SARS-CoV-2-szűrővizsgálatával szerzett tapasztalataink

  Kiss Emese dr. , Nagy Eszter dr., Kalapács Eszter dr., Wiedemann Ádám dr., Poór Gyula dr.

  egészségügyi dolgozók szerepeltek. Összefüggést kerestek a reumatológiai alapbetegséggel, annak tartamával, az alkalmazott biológiai terápia típusával, a korral, nemmel és társbetegségekkel. A vizsgálatba 391 beteget és 383 dolgozót vontak be. A SARS-CoV-2 vírus RNS-kimutatása orr- és garatváladék-mintából RT-PCR-vizsgálattal történt. A vírus elleni IgM és IgG osztályú antitesteket ELISA-módszerrel mérték. A PCR-vizsgálattal egyik csoportban sem igazoltak aktuális SARS-CoV-2-fertőzést. Induláskor 15 betegben (3,8%) és 16 dolgozóban (4,1%) volt pozitív a koronavírus-specifikus IgG- vagy IgM-antitest. Ismétléskor 10 betegben (2,4%) és 19 dolgozókban (4,9%) igazoltak egyértelmű SARS-CoV-2-antitest-pozitivitást. Szerokonverziót egy-egy betegben és dolgozóban igazoltak. A SARS-CoV-2 antitest-pozitív csoportban nem voltak gyakoribbak a COVID-ra jellemző klinikai panaszok, tünetek. Nem találtak összefüggést az antitest-pozitivitás és a vizsgált klinikai paraméterek között. Ismereteik szerint ez az első komplex felmérés reumatológiai betegek körében előforduló koronavírus-fertőzésre vonatkozóan. Az eredményeket összegezve úgy tűnik, hogy a biológiai terápiák alkalmazása mellett az új típusú koronavírusfertőzöttség frekvenciája alacsony, illetve megfelelő járványügyi rendszabályok betartása mellett az egészségügyi dolgozók fertőződésének kockázata is minimalizálható.

 • Új utak a nem röntgen axiális spondyloarthritis kezelésében

  Szamosi Szilvia dr., Pethő Zsófia dr., Szűcs Gabriella dr., Szekanecz Zoltán dr.

  Az axiális spondyloarthritis (axSpA) immunmediált, krónikus gyulladásos kórkép, melynek két jellegzetes alcsoportja a spondylitis ankylopoetica (SPA) vagy más néven röntgen axSpA és nem röntgen axSpA, melynek a diagnózisa az ASAS klasszifikációs rendszeren nyugszik. Bár a két csoport egy betegségspektrumba tartozik, és a kezelési irányelvek is hasonlóak, mégis fontos volt egymástól elkülöníteni ezeket, hiszen a képalkotó vizsgálatok fejlődésével, a mágneses rezonancia vizsgálat (MR) szélesebb elérhetőségével korai diagnózisra és intervencióra nyílik lehetőségünk. Mindez várhatóan javítani fogja az axSpA-s betegek életminőségét, prognózisát és hosszú távú túlélését.

 • Együttesen alkalmazott per os nem szteroid gyulladásgátló és lokális ketoprofen-tapasz fájdalomcsillapító hatásának vizsgálata középsúlyos fájdalommal járó regionális mozgásszervi szindrómákban

  Hodinka László dr.

  A közepes mértékű fájdalommal járó mozgásszervi betegségek és szindrómák legáltalánosabb gyógyszeres kezelése a nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása. Az irányelvek és ajánlások hangsúlyozzák, hogy kockázataik miatt csak a lehetőség szerinti legalacsonyabb adagban és a szükséges ideig adandók. Az idősek és a toxicitás szempontjából veszélyeztettek számára a helyi, topikus készítmények ajánlottak. Elégtelen hatás esetén több perorális készítmény együttes adása nem növeli a hatást, viszont a kockázatokat igen. A nem szteroid gyulladáscsökkentők hagyományos analgetikumokkal kombinálhatók, perorális és helyi készítmény kombinációjával nincsenek érdemi tapasztalatok. Ezért szájon át adott és vele együtt 14 napig alkalmazott transzdermális gyógyszerleadású tapasz hatásosságát és biztonságosságát vizsgáltuk, abból a megfontolásból, hogy a keringésbe kevesebb gyógyszert juttató tapasz helyi hatása megfelelő, perorális kiegészítés mellett sem vezet több mellékhatáshoz, mint a per os készítmény. Hetvenöt vizsgálóhely 630 értékelt betegének eredményei azt igazolták, hogy a transzdermalis monoterápia és a kombinált adagolás egyaránt hatásos és a mellékhatások gyakorisága az utóbbi betegekben sem növekszik.

 • Interleukin-6 a sportorvos szemével

  Megyaszai Márta dr.

  Az interleukin-6 (IL-6) a reumatológus számára proinflammatorikus cytokin, mely számos betegség patogenezisében szerepet játszik, fenntartva a gyulladásos folyamatot, ezért több betegség esetén hatékony terápiát jelent az ellene adott kezelés. Az IL-6 tartósan magas szintje ráadásul cardiovascularis megbetegedések önálló rizikófaktora. Sportoláskor viszont jelentős mennyiségben képződik IL-6, melynek ilyenkor inkább anti-inflammatorikus, egészségvédő hatása van. Hogyan lehetséges az IL-6 két, egymásnak ellentmondó hatása? A rendszeres edzés cardiovascularis protektív hatása kétségtelen. Jelen cikkben a szerző az utóbbi anti-inflammatorikus hatást vizsgálja, kitérve a sport rheumatoid arthritisben betöltött szerepére is.

 • A paracetamol-tramadol fix kombináció alkalmazhatósága a fájdalomcsillapítás gyakorlatában

  Pethő Zsófia dr.

  Az általános orvosi gyakorlatban a fájdalom csillapítása mindig szükségszerű volt. Az elmúlt évek, évtizedek alatt részben a gyógyszerfejlesztések adta lehetőségek, a népszerűbbé váló egészségtudatos életmód, részben pedig a társadalmi hozzáállás miatt a kezelési stratégiák megváltoztak. Mind a degeneratív, mind az autoimmun kórképek esetén kialakulhat akut vagy krónikus fájdalom, így minden progresszivitási szinten megjelenő feladatnak tekinthető. Már ismert tény, hogy nem minden fájdalomtípusnak van élettani jelentősége, a tüneti kezelés azonban kiemelten fontos.

 • Kongresszusi beszámolók
 • In memoriam Dr. Megyeri Ágnes 1936–2020, Dr. Kiss Csaba György 1960–2021, Dr. Gyarmati József 1940–2021
 • Felhívás díj jelölésekre
 • A 2020-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj kitüntetettjei
 • Egy ereklye kalandos útja
 • Kvízkérdések
 • Tervezett reumatológiai rendezvények 2021
 • Content