Védőnői szolgálat csak Magyarországon működik, más országokban nincs jelen, így akár hungaricumnak is tekinthető. A megyében dolgozó több mint 200 védőnő nem tudja, veszélyezteti- e munkáját az EU-csatlakozás.

 

Nem veszélyezteti a védőnők munkáját az uniós csatlakozás, függetlenül attól, hogy ilyen szolgálat ebben a formában más országokban nem létezik - tudtuk meg Csordás Ágnestől, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökétől.

Az EU-s országok számára nem kötelező harmonizálni egészségügyi és szociális rendszerüket. Ha külföldön szeretne dolgozni egy magyar védőnő az egészségvédelem területén, arról kell tájékozódnia, hogy képzettségét az adott ország milyen egészségügyi képzettséggel tartja egyenértékűnek.

Jó eséllyel találhat munkát: a magyar védőnők képzettsége kiemelkedően magas fokú és széles körű. Ezt bizonyítja az is: ha például egy nagy-britanniai védőnő szeretne Magyarországon munkát vállalni, akkor ezt csupán ráképzés után teheti meg, mert Nagy-Britanniában a védőnő csak hathetes korban veszi át a gyermeket a szülésznőtől, és iskoláskor kezdetén a közösségi nővérnek adja tovább.

Dr. Halmágyiné Gombos Anikó, Hódmezővásárhelyen dolgozó védőnő grazi tanulmányúton szerzett tapasztalatait ismertetŁve elmondta: nagyon sok feladatot, ami Magyarországon tipikusan védőnői hatáskörbe tartozik, Ausztriában szociális munkások látnak el, ismét más munkát pedig szülész végez el. Így az édesanya, illetve a gyermek egészségügyi ellátása a magyarországihoz képest kevésbé összehangolt.

Egészségügyi területeken dolgozó osztrákok irigykedve hallgatták a magyar védőnői szolgálat működéséről szóló beszámolókat; egyébként ugyanezt tapasztalták szegedi védőnők is az Egyesült Államokban - szakmabeliek és szülők részéről egyaránt.

Negatívan érinti viszont a védőnői szolgálatot az a Draskovics-csomag, mely 1,8 milliárd forintot von el a területről - mutat rá Csordás Ágnes. Ezt a pénzt a szolgálat a szerkezetátalakítás megvalósításra fordította volna, kiépítve egyebek közt az általános iskolai védőnői szolgálatot is.

Ez utóbbit egyébként Hódmezővásárhelyen Almásiné Elek Veronika vezető védőnő már meghonosította: specializáltan az általános iskolákban is működnek védőnők; Csordás Ágnes a vásárhelyi modellt példaértékűnek nevezte. Almásiné Elek Veronika azt is elmondta: a specializálódás azért fontos, mert a védőnői szolgálat olyan átfogó, hogy ha minden védőnőnek minden területtel foglalkoznia kellene, nem tudná kellő hatékonysággal elvégezni a munkáját.

Farkas Csaba

Délmagyarország Online