Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK

Valóban kellenek a non.doktorok vagy egészségügyi asszisztensek?

Kitekintő2017.04.17. 06:50Orvosok Lapja

Téves elképzelés, miszerint ezzel az új foglalkozással a hiányzó orvosokat pótolni lehetne! Válaszra váró kérdések és külföldi tapasztalatok.

Utóbbi időben egyre gyakrabban esik szó egy szokatlan munkaterületről. Az angol „non-doctor“-nak vagy hivatalosan Physician Assistant-nek (PA) nevezi a foglalkozást, a német nyelvterületen pedig ezek az ennek megfelelők: Operationstechnischer Assistent (OTA), Chirurgischtechnischer Assistent (CTA), Chirurgischer Operationsassistent (COA).

A tárgyalandó fogalom angol nyelvterületen az 1995-ös évektől, Németországban 2005-től ismert és gyakorolt egészségügyi életpálya. Magyarország geopolitikailag, történetileg, hagyományosan a német egészségügyhöz kötődött, kötődik még ma is nagyrészt mind a berendezkedés, a hierarchia, mind az oktatás területén. Az orvosok, az átlagemberek mentalitása is közelebb áll ehhez a nyelvterülethez. Talán ezért is érdemesebb ezt az irányvonalat figyelni, követni és átalakítva hazai viszonyokhoz alkalmazni. Bár dolgoztam Nagy-Britanniában, elsősorban a német egészségügyben ismerem ki magam, így ebből a szemszögből és mint a hazai viszonyok ismerője írok a kérdéskörről - írta az Orvosok Lapja legfrissebb számában publikált cikkében Dr. Gaál Csaba emeritus.

Elnevezés. A Magyarországon terjedő és az angolból szolgaian átvett „non-doctor” megjelölés nem fedi helyesen a valóságot, hiszen az egészségügyben eddig is számtalan nem orvosi tevékenység volt és ismert ma is: nővérek, műtősnők, műtősfiúk, beteghordók, adminisztrátorok, sőt még a takarítónők is ide tartoznak, hiszen az ő munkájuk is speciális ismereteket igényel(ne)! Mielőtt ismét egy újabb, a fogalmat nem pontosan lefedő szóhasználat honosodna meg, javaslok néhány magyar megfelelőt: orvosi asszisztens (physician assistent), egészségügyi asszisztens vagy ha a munkakör főként a műtőre terjed ki, akkor műtőasszisztens (Operationstechnischer Assistent).

Fogalomtisztázás. Téves elképzelés, miszerint ezzel az új foglalkozással a hiányzó orvosokat pótolni lehetne! Megkönnyítik ugyan a munkájukat, tehermentesítik őket, de nem vehetnek át orvosi feladatokat. Német kimutatás szerint az új munkaerő financiálisan nem könnyít az egészségügy kiadásain.

Orvosi delegáció. Az orvos megbízhat bizonyos feladatokkal olyan erre kiképzett személyeket – mert hiszen erről van szó! –, akik erre alkalmasak tanulmányaik és képességeik folytán. Németországban az ezt megkívánó különleges, hároméves képzés az egyik ilyen lehetőség, melyet nem egyetemen, hanem külön erre a célra létesített iskolákon sajátít el a jelölt (pl. Akademie für die Aus- und Weiterbildung chirurgischtechnischer Assistenten, St. Hildegard Institution Osnabrück). Az oktatás egésznapos vagy ún. duális rendszerben történik. Végzés utáni megjelölésük: Bachelor of Science (B.Sc.). A tanulmányok feltétele: érettségi és többéves szakmai gyakorlat. A képzés költsége 18 700 €.

Egyes tevékenységek eddig is delegálhatók voltak jól képzett nővérek felé: vérvétel, vénakanül létesítése, infúzió bekötése, RR-mérés, dokumentáció. Elgondolkoztató alternatíva az osztályon az emelkedett szintű nővéri vagy ápolói képzés alkalmazása, akik ezeket a munkákat elvégeznék csakúgy, mint a speciális képzés utáni sebkezeléseket. Ahogyan a német példa mutatja, főként a műtői tevékenységben teljesednek ki az új képzésben részesültek. Itteni feladataik sokrétűek, nem részletezem…

Nem kevesen ellenzik az új munkakört vagy legalábbis fontolóra veszik a kiképzettek tevékenységének szűkítését a korábbi elképzelésekkel szemben. Német orvosok között végzett felmérés alapján 50%-uk úgy véli, hogy negatívan befolyásolhatják az orvosképzést, hiszen a medikusoknak és a leendő szakorvosoknak is el kell sajátítani azokat a gyakorlati ismereteket, melyeket ezek az asszisztensek végeznek. Azaz konkurenciát jelenthetnek az orvosképzésben...     Valóban átvehetik ugyan a műtéteknél a második (ritkán az első) asszisztens szerepét (szükség esetén korábban is előfordult, hogy nővért kellett kampótartáshoz beosztani!), ezekben az esetekben azonban tulajdonképpen a leendő szakorvosok helyett állnak ott, akik viszont sokat profitálhatnának a beavatkozásokból, különösen akkor, ha az operatőr egyben oktat is, ami elvárható lenne! Az asszisztálás hozzá tartozik a (szak)orvosképzéshez!

Angol nyelvterületen az osztályos műtétek felvilágosítását ezek az asszisztensek végzik. Az Ambuláns Sebészet Nemzetközi Társasága szerint a felvilágosítást arra kiképzett nővér is megteheti.  Véleményem (és a német gyakorlat szerint is) ez az álláspont elfogadhatatlan, ez ugyanis az orvos kötelessége! Nem delegálható az olyan teljesítmény, ami egyértelműen orvosi ismereteket feltételez – ide sorolható a betegfelvilágosítás is. Ne feledjük, hogy a legtöbb jogi következmény éppen a nem kielégítő és mindenre kiterjedő betegtájékoztatásból adódik.  (Alapvető, még válaszra váró kérdések - a teljes cikkben, az Orvosok Lapja 2017/4. számában.)

KIEMELT TARTALMAINK

Van élet a végeken is, ezt bizonyítja dr. Rosta László, Felsőrajk és Gelse háziorvosa, aki semmiképpen nem szeretne példálózni, hiszen csak teszi a dolgát saját elképzelése szerint.

Téves elképzelés, miszerint ezzel az új foglalkozással a hiányzó orvosokat pótolni lehetne! Válaszra váró kérdések és külföldi tapasztalatok.

Március 15-én Széchenyi-díjjal ismerték el prof. dr. Dóczi Tamás akadémikus szakmai tevékenységét. Ennek kapcsán beszélgetett az Orvosok Lapja a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Idegsebészeti Klinikájának egyetemi tanárával, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatójával.

A mai daganatterápiák igénylik az egyre fejlettebb diagnosztikát: dr. Dank Magdolna szerint a napi rutin részévé kell válnia a liquid biopsziának.

A jogszabály ellenére, a praxisok 15%-ában egyáltalán nem szűrik, 46%-ukban csak rizikófaktor megléte esetén szűrik az OSAS-t a gépjárművezetői engedélyhez szükséges orvosi vizsgálat során.

Az orvosok által eddig használt rendszer maradhat, de mögötte ott lesz az EESZT tudása.

Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatjuk másokkal. Az átélt „nem vagy egyedül” élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka fejleszti az önismeretet.