Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK

Újabb segítő kötet a háziorvoslásban

Kitekintő2017.03.31. 11:00mok.hu, kávé

Csak a praxisok 39%-ában dolgozó családorvosnál része rutinszerűen az OSAS-szűrés a szakértői tevékenységnek.

Az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) a leggyakoribb alvás alatti légzészavar, kiemelt fontosságú kórkép az alvászavarok körében. Az össznépességben gyakorisága 2 4%, és legfontosabb jellemzője a felső légutak alvás alatti, ismétlődő, részleges vagy teljes elzáródása, amely a szervezet oxigéndeszaturációját (oxigénellátottságának romlását) okozza, és felületes alváshoz (mikroébredésekhez) vezethet, mely következményes nappali álmossághoz, fáradtsághoz vezet. Az OSAS gyermekkorban is előfordulhat, leggyakrabban 2-5 éves korban.

Az OSAS fő klinikai tünetei: súlyos, légzésszüneteket követő horkolás-horkantás (egy éjszaka során akár több százszor is), gyakori éjszakai felébredés, forgolódás, nyugtalan alvás, gyakori éjszakai vizelés, és következményes reggeli gyengeség, esetenként fejfájás, nappali aluszékonyság, a koncentráció, a nemi vágy és a memória zavara.

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a kórkép a balesetveszély mellett számos súlyos kardiovaszkuláris betegség /terápiarezisztens hipertónia (azaz nehezen beállítható magasvérnyomás betegség) szívinfarktus, stroke/ önálló rizikófaktorának tekinthető. Depresszió, szorongás, diabetes, refluxbetegség, memóriazavar és egyéb betegségek esetén is gondolnunk kell az OSAS-ra.

Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) felismerésében fontos szerepe van a családorvosnak, és ezt a szerepet tovább erősíti a 16/2015. (III. 30.) EMMI rendelet, mely a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat részévé tette az alvás közbeni légzészavar kiszűrését 2015. áprilisától. Azon kérelmezőket, akiknél fiziológiai jellemzőik alapján felmerül a mérsékelt vagy súlyos OSAS gyanúja, alvászavar-szűrővizsgálatra kell beutalni. A mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoe szindrómával diagnosztizált pácienseknél pedig alvásdiagnosztikai központban kiállított szomnológus-szakorvosi vélemény szükséges arról, hogy az állapotuk megfelelő ellenőrzés alatt áll-e, és a kezelés során kapott utasításokat betartják-e.

Az egyes alkalmassági csoportba tartozó alvási apnoéban szenvedő pácienseknek háromévente, a hivatásos jogosítvánnyal rendelkezőknek pedig évente alvásdiagnosztikai központban végzett orvosi felülvizsgálaton kell részt venniük, amelynek célja annak megállapítása, hogy a beteg betartja-e a kezelés során kapott utasításokat, szükséges-e a kezelés folytatása.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén egy publikálás alatt álló vizsgálatban, 116 családorvos körében történt vizsgálat az orvosok alvási apnoéval kapcsolatos ismereteiről, arról, hogy elvégzik-e az OSAS-szűrést a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat során.

A jogszabály ellenére, a praxisok 15%-ában egyáltalán nem szűrik, 46%-ukban csak rizikófaktor megléte esetén szűrik az OSAS-t gépjárművezetői engedélyhez szükséges orvosi vizsgálat során. Csak a praxisok 39%-ában dolgozó családorvosnál része rutinszerűen az OSAS-szűrés a szakértői tevékenységnek.

A családorvosok legtöbbször az időhiányt, a felismerés nehézségét, az OSAS szűréséhez használható szakmai anyag hiányát említették a szűrés elmaradásának okaként. Ebben segít a 2017. februárjában Dr. Szakács Zoltán Dr. Torzsa Péter szerkesztésben, 8 szerző részvételével megjelent „ Obstruktív alvási apnoe szindróma a háziorvosi gyakorlatban” (SpringMed Kiadó) című könyv- hangzott el a kötet mai bemutatóján.

A könyvben a családorvosok információkat kapnak a betegségről, a tünetekről, az OSAS szövődményeiről. A könyv második részében hasznos tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, hogyan kell szűrni az OSAS-t a gépjárművezetők egészségügyi alkalmassági vizsgálata során, hol találhatók az alvásambulanciák, ahová a középsúlyos/súlyos betegeket küldeniük kell a szomnográfiás vizsgálat elvégzésére, a terápia beállítására.

A könyv szerzői között minden olyan társszakma képviselője szerepel, aki találkozhat obstruktív alvási apnoe szindrómás beteggel: családorvos, belgyógyógyász, belgyógyász-hipertonológus,- endokrinológus, pulmonológus, neurológus, szomnológus és gyermekorvos egyaránt.

KIEMELT TARTALMAINK

Van élet a végeken is, ezt bizonyítja dr. Rosta László, Felsőrajk és Gelse háziorvosa, aki semmiképpen nem szeretne példálózni, hiszen csak teszi a dolgát saját elképzelése szerint.

Téves elképzelés, miszerint ezzel az új foglalkozással a hiányzó orvosokat pótolni lehetne! Válaszra váró kérdések és külföldi tapasztalatok.

Március 15-én Széchenyi-díjjal ismerték el prof. dr. Dóczi Tamás akadémikus szakmai tevékenységét. Ennek kapcsán beszélgetett az Orvosok Lapja a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Idegsebészeti Klinikájának egyetemi tanárával, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatójával.

A mai daganatterápiák igénylik az egyre fejlettebb diagnosztikát: dr. Dank Magdolna szerint a napi rutin részévé kell válnia a liquid biopsziának.

A jogszabály ellenére, a praxisok 15%-ában egyáltalán nem szűrik, 46%-ukban csak rizikófaktor megléte esetén szűrik az OSAS-t a gépjárművezetői engedélyhez szükséges orvosi vizsgálat során.

Az orvosok által eddig használt rendszer maradhat, de mögötte ott lesz az EESZT tudása.

Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatjuk másokkal. Az átélt „nem vagy egyedül” élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka fejleszti az önismeretet.