Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK

EESZT: éles próbaüzem, önrendelkezés

Ágazati hírek2017.02.15. 12:30mok.hu, sj.

Az orvosok a jelenleg használt felületekről is hozzáférhetnek az EESZT információihoz, amennyiben szoftverfejlesztőjük az adathozzáférési felületeket kialakítja.

A digitális önrendelkezéssel február 15-étől elkezdődött az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) éles próbaüzeme, amelyben a kiválasztott hetven intézmény számára márciusban élesedik a rendszer, jelentették be február 14-én az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) sajtótájékoztatóján.

Az EESZT egy felhő alapú kommunikációs tér: biztosítja a magyar egészségügy egységes alapokon történő elektronizálását; összekapcsolja a szak- és alapellást, a mentőszolgálatot és a patikákat, illetve a lakosságot. Két portál tartozik a Térhez, az egyik az egészségügyi, ágazati, a másik a lakossági.

Az ágazati portál kizárólag a szakmai felhasználók számára érhető el végzettségüknek és intézményi szerepkörükhöz rendelt jogosultságaiknak megfelelően. Az egészségügyi dolgozó a beteg ellátása során a személyes, kétfaktoros azonosítást igénylő bejelentkezést követően sem férhet hozzá a beteg minden egészségügyi adatához, csakis kizárólag azokhoz, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára. Ezentúl, ha a beteg élt önrendelkezési jogával, akkor csak azokat az adatokat láthatja, amelyeket a páciens megosztott vele. A receptek esetében hasonló feltételekkel juthat információhoz a patikus.

Az ágazati portál publikálja a közhiteles törzsadatokat, amelyek történeti sorrendben, verziókezeléssel és időpecséttel megjelölve, akár hitelesítési dokumentummal együtt tölthetőek le. A jelentésküldés egykapus rendszerben történik, a fertőző jelentések, a HENYIR jelentések és a vényjelentések számára is teljes körűen végigviszi a jelentés küldésének, fogadásának, validálásának és visszajelzésének folyamatát, így jelentősen leegyszerűsíti az egészségügyi adminisztrációban dolgozók munkáját. A háziorvosok és szakorvosok közvetlenül láthatják, hogy az általuk kezelt betegek milyen intézményekben milyen ellátást kaptak (tehát az egyedi betegutat), valamint az ellátás során született intézményi dokumentumokat a laborleletektől kezdve a diagnosztikai vizsgálatok eredményén át a zárójelentésekig (e-kórtörténet).

Az EESZT-ben a kezelőorvos számára láthatóvá válik betege e-profilja, amely a páciensre jellemző, többnyire konstans információkat tartalmaz (vércsoport, allergia, gyógyszerérzékenység, implantátumok, krónikus betegségek). Mindezek az információk létfontosságúak lehetnek tartalmuk és gyors elérhetőségük miatt, például a sürgősségi ellátás során.

További szolgáltatásokat is nyújt az EESZT, ilyen az e-recept, amikor is az orvos elektronikusan, papíralapú vény nélkül írhatja fel betege számára a gyógyszert – az e-receptet bárhol az országban ki lehet váltani. Kiállításakor az orvos meg tudja nézni páciense fontos információit tartalmazó e-profilját. Papíralapú beutaló nélkül küldheti betegét egy adott vizsgálat elvégzésére: az e-beutaló segítségével foglalhat például laboridőpontot.

Mindezen túl az ágazati portál a magyar egészségügy elsődleges hírforrása is lesz, ahol megjelenek az ágazatirányítás (és intézményeinek) hírei, illetve az ágazatot érintő törvények és jogszabályok is naprakész állapotban.

Nagyon fontos, hogy az orvosok a jelenleg használt felületekről is hozzáférhetnek az EESZT információihoz, amennyiben szoftverfejlesztőjük az adathozzáférési felületeket kialakítja. Ehhez várják az informatikai fejlesztő cégek jelentkezését a jelenkezes.eeszt@aeek.hu címen, hogy minden szolgáltató saját szoftverére el tudja készíteni az EESZT-kompatibilis verziót. Az egészségügyi ellátók a márciusban kezdődő éles próbaüzem nyár végi zárása után (augusztus-szeptembertől) tudnak szabadon csatlakozni a Térhez, majd ezután válik kötelezővé minden közfinanszírozott szolgáltató számára a csatlakozás, amelynek időpontját most 2017 novemberére határozták meg.

Minden állampolgárt érint a digitális önrendelkezés lehetősége: elektronikusan, illetve a kormányablakoknál rendelkezhet mindenki egészségügyi adatai hozzáférhetőségéről. Elektronikusan a lakosság számára létrehozott portálon (www.eeszt.gov.hu , illetve www.e-egeszsegugy.gov.hu ) lehet belépni a Térbe, a belépéshez szükség van az ügyfélkapus belépési azonosítóra és az (érvényes) TAJ-számra. Ez a kettő garantálja, hogy mindenki csak a saját adataihoz férjen hozzá. Ha valakinek nincs ügyfélkapus belépője, akkor a kormányablakoknál személyesen rendelkezhet.

Ha nem történik rendelkezés, akkor csak az adatvédelmi törvény szerint különösen érzékenynek minősített adatok – mint például a nemi betegségre, pszichiátriai kórképre vonatkozóak – maradnak rejtve. Ha valaki indokoltnak érzi, különböző korlátozásokat határozhat meg mind az adatokat lekérőkre, mind a saját adatai hozzáférhetőségére vonatkozóan, végső soron egészen a teljes tiltás állapotát is elérheti. A beállításokat később is lehet módosítani, akár visszaállítani.

A márciusban kezdődő éles próbaüzem alatt egyelőre csak azoknak az egészségügyi ellátására vonatkozó adatai kerülnek be az EESZT-be, akiket a próbaüzemben részt vevő intézmények valamelyikében vizsgálnak, illetve kezelnek. Az önrendelkezés során beállított szabályok érvényben maradnak a próbaüzem időszakát követően is.

Az EESZT csak éles indulásától (várhatóan ez év novemberétől, illetve a máricusi éles próbaüzemtől) kezdve tárolja és archiválja a betegek adatait, így a korábbi információk becsatornázására, feltöltésére keresésére sincs lehetőség.

További hasznos információk az önrendelkezésről itt

KIEMELT TARTALMAINK

Van élet a végeken is, ezt bizonyítja dr. Rosta László, Felsőrajk és Gelse háziorvosa, aki semmiképpen nem szeretne példálózni, hiszen csak teszi a dolgát saját elképzelése szerint.

Téves elképzelés, miszerint ezzel az új foglalkozással a hiányzó orvosokat pótolni lehetne! Válaszra váró kérdések és külföldi tapasztalatok.

Március 15-én Széchenyi-díjjal ismerték el prof. dr. Dóczi Tamás akadémikus szakmai tevékenységét. Ennek kapcsán beszélgetett az Orvosok Lapja a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Idegsebészeti Klinikájának egyetemi tanárával, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatójával.

A mai daganatterápiák igénylik az egyre fejlettebb diagnosztikát: dr. Dank Magdolna szerint a napi rutin részévé kell válnia a liquid biopsziának.

A jogszabály ellenére, a praxisok 15%-ában egyáltalán nem szűrik, 46%-ukban csak rizikófaktor megléte esetén szűrik az OSAS-t a gépjárművezetői engedélyhez szükséges orvosi vizsgálat során.

Az orvosok által eddig használt rendszer maradhat, de mögötte ott lesz az EESZT tudása.

Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatjuk másokkal. Az átélt „nem vagy egyedül” élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka fejleszti az önismeretet.