A változás kora

 

A petefészek hormontermelésének csökkenésével majd megszűnésével járó, a fogamzó képes kort lezáró több éven át tartó biológiai esemény. Új élethelyzet, amely része minden nő életének.

 

 


MENOPAUZA,
KLIMAKTÉRIUM

 

Mit is jelent?

 

Klimaktérium a változás egész időszakát átfogó életszakasz megnevezése. A klimaktérium ideje alatt kialakuló tünetek és szervi elváltozások hátterében egyértelműen igazolt a petefészek hormonok, elsősorban az ösztrogénnek csökkent mennyisége, illetve hiánya.

 

Menopazsa a petefészek hormonok által létrehozott utolsó menstruáció, ami nem csupán természetes úton, hanem a petefészek eltávolítása miatt is bekövetkezhet. Tágabb értelemben az utolsó vérzést követő életszakaszt jelenti.

 

Engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a leggyakrabban előforduló, az életminőséget is rontó problémákkal kapcsolatban.

 

Korai tünetek

 

A hormonális változást jelző vérzészavarok mellett a hőhullám, éjszakai izzadás, keringési labilitás, szapora szívdobogásérzés, memóriazavar, a nemi vágy csökkenése a leggyakoribb klimakteriális tünet. Az új élethelyzet számos idegrendszeri és érzelmi változást okoz.

 

Mozgásszervi panasz a kisizületek fájdalma, duzzanata.

 

Középtávú, tartós tünetek

 

Többnyire csak a menstruáció végleges elmaradását követően lépnek fel. Az ösztrogén hiány következtében a hüvely és húgycső fala szárazzá, sérülékennyé és különböző fertőzésekkel szemben kevéssé ellenállóvá válik, ezért gyakori az égető, viszkető érzés a hüvelyben és a szexuális élet során érzett fájdalom. Ösztrogén hiány az oka a menopauza után gyakorivá váló vizelettartási elégtelenség okozta panaszok többségének is.

 

A kötőszöveti rendszer változása miatt a bőr, a haj száraz, a körmök töredezettebbé válnak.

 

Az anyagcsere megváltozása miatt kialakuló súlygyarapodás és a zsírszövet testtájékonkénti megoszlásának változása fokozza az önképzavart.


Késői szövődmények

 

 

 

Szív és érrendszeri megbetegedések

 

Az ösztrogén hiányos állapot fontos szerepet játszik a változókori szív és érrendszeri megbetegedések növekedésében, ami az érintett korosztály halálozásában jelentős tényezővé vált. A menopauza bekövetkeztével a nők szív és érrendszeri megbetegedéseinek gyakorisága közelíti a hasonló korú férfiakét.

 

Csontritkulás

 

A petefészekhormonok, elsősorban az ösztrogének a csontanyagcserére kifejtett hatásukkal hozzájárulnak a női szervezet csonttömegének kialakulásához és megőrzéséhez.

 

Menopauza körül a nők egy részében –gyors csontvesztők- az ösztrogén termelődés csökkenésének arányában a csontvesztés felgyorsul, a csontlebontás kerül túlsúlyba. Ennek következtében a terhet viselő csontszerkezet megbomlik, a csontok törékennyé válnak. A lappangva kezdődő osteoporosis éveken keresztül rendkívül tünetszegény marad.

 

 

Rejtett veszélyek…

 

 

Az életmód által kialakított egészségi állapot

 

Magyarországon a menopauza életminőséget rontó, egészséget károsító következményei mintegy kétmillió nőt érintenek. Több mint 25%-uknál a tünetek betegség értékűek.

 

A menopauzában kialakuló legfontosabb szövődmények szoros összefüggést mutatnak az életmódbeli kockázati tényezőkkel. Bizonyított, hogy ezek halmozott előfordulása már a menopauza előtt fokozott veszélyt jelent a kóros állapotok kialakulásában. Az ösztrogénhiány hozzáadódik a hozott rizikóhoz.

 

Az életkor kockázata…

 

Az összes daganatos megbetegedés 80%-a a késői menopauza korban fordul elő és ezek több, mint negyedét teszi ki az emlőrák.

 

A változókor átmeneti időszakában jelentkező vérzészavarok hátterében rákmegelőző vagy rosszindulatú daganat is állhat.

 

A mélyvénás trombózis előfordulása az életkor előrehaladtával nő.


A megfelelő egészségügyi gondozás,

a menopauzális hormonkezelés,

az egészséges aktív életmód

 

 

MEGOLDÁS

 

 

A menopausa tüneteinek és szövődményeinek kivédésére

 

 

 

Magyarországon több mint száz menopauza szakambulancia áll a változó korú hölgyek részére, ahol

 

-          Ön tájékoztatást kaphat a menopauzával járó változásokról, a kezelés lehetőségeiről, azok kedvező hatásairól és előnyeiről, valamint a várható kockázatok jelentőségéről,

-          Teljes körű, -rákszűrés értékű, laboratóriumi, műszeres- vizsgálatok és addigi betegségeinek értékelése után meggyőződhet egészségi állapotáról, amely a későbbiek számára kiindulási alapot jelent,

-          Menopauza orvoslásában jártas, nagy tapasztalattal rendelkező orvosok és szakasszisztensek segítik Önt a hormonterápia felvilágosításon alapuló döntéshozatalának előkészítésében, hogy közösen megtervezhető legyen az Egyéni sajátosságait, lehetőségeit és az Ön elvárásait is figyelembe vevő kezelés, annak módja, típusa és időtartama.

 

 

A menopauzális hormonterápia azokat a természetes női hormonokat juttatja a szervezetbe amelyeket a petefészkek már nem termelnek.

 

Hatásosan alkalmazhatók a menopauza előzőekben említett ösztrogénhiányos vegetatív és szervi tüneteinek kezelésében, mert ezek jelentős mértékben csak hormonterápiával enyhíthetők.

 

A csípőtáji törések kockázatának csökkentése a kezelés megkezdésétől kezdve bizonyított.

 

A hormonterápia számos más betegség előfordulási esélyét is csökkenti; a vastag- és végbéldaganatokra kifejtett jótékony hatás a kezelés első három éve után jelentkezhet.

 

A kezelés beállítása és vezetése magában foglalja a gondozást, a rendszeres ellenőrzést és az alkalmazásához szükséges diagnosztikus eljárások feltételrendszerét.

 

A rendszeres, legalább évenként egyszeri  ellenőrzés az Ön biztonságát szolgálja!