Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Terápiák 2024.06.21. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Zene segítheti a kardiológusok munkáját

A zene és az orvoslás közötti kapcsolat hosszú múltra tekint vissza. Az ősi kultúrák, mint a sámánok, gyógyítók és varázslók gyakran alkalmaztak zenét, dobolást és éneket gyógyító tevékenységeik során. Az ókori egyiptomiak hite szerint a zene és a tánc segíthetett a lelkiállapot javításában. A görög mitológiában a múzsák éneke hozzájárult a világ harmóniájához. És a 21. században is igaz: a betegek gyógyulását segítheti a zeneterápia.


Zenegyógyászat

Az amerikai indiánok és afrikai törzsek gyógyító rituáléi gyakran kísérik énekkel és zenével. A tudományos orvoslás fejlődésével az elmúlt évszázadban a zene ismételten beépült a terápiás eszközök közé, különösen a neuro-pszichiátria és fájdalomcsillapítás területén. A zene ma már a kardiológiában is fontos szerepet játszik.

Hans Joachim Trappe német szívgyógyász (és neves orgonista) illetve Luciano Bernardi kutatásai megerősítik, hogy a zene hatással lehet a szív- és érrendszer működésére. Trappe különösen Bach zenéjének jótékony hatását igazolta, amely csökkentheti a vérnyomást és a szívverést, valamint csökkenti a stresszt és a szorongást. Ezzel szemben a heavy metal zene hallgatása gyorsíthatja a szívverést, növelheti az agresszivitást és szívritmuszavarokat is okozhat. A Yale New Haven Hospital kardiológiai osztályán végzett vizsgálatok szerint a meditációs zene hallgatása serkentheti a paraszimpatikus idegrendszer működését, ami nyugtató hatást gyakorol a testre: csökkent a pulzus és a vérnyomás is.

Tudományos kutatások eredményei: a zene hasznos a kardiológiában

Számos tanulmány vizsgálta a zene hatását a szívbetegek állapotára. A Duke University 2005-ben publikálta a MANTRA II tanulmányt, amely 700 beteg adatain alapult. A zene, meditáció és ima nem hozott jelentős klinikai javulást, de a vizsgálat szerint a páciensek érzelmi állapota javult - és ezt alátámasztotta az alacsonyabb kortizolszint is.

Dong Soo Kim és munkatársai agyvérzés utáni betegek szubjektív állapotát vizsgálták, és a zene hallgatása szignifikáns javulást hozott. Michael Miller és munkacsoportja önkéntesekkel végzett vizsgálata kimutatta, hogy a vidám zene 26%-kal növelte a véráramlást, míg a feszültséget okozó zene 6%-kal csökkentette azt. A relaxációs zene is pozitív hatással volt, bár statisztikailag nem volt jelentős. A Harvard Medical School összefoglalója szerint a Massachusetts General Hospitalban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a zenehallgatás csökkenti a szívfrekvenciát és a vérnyomást, valamint csökkenti a stresszt. Egy 2024-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy a zeneterápia jelentős mértékben csökkentheti a műtét előtti és utáni szorongást és fájdalmat. A zene hallgatása hozzájárul a betegek általános nyugalmi állapotához. Az Abbott Northwestern Hospitalban szívműtét utáni betegek nyugodtabbak voltak és kevesebb fájdalmat éreztek, ha lágy zenét hallgattak.

Minden érv a zene mellett szól

A Cochrane Systematic Review 23 tanulmányt vizsgált meg, amelyek összesen 1 461 beteg adatait tartalmazták. Az eredmények szerint a zenehallgatás jelentősen csökkentette a pszichológiai stresszt és a nyugtalanságot. Az infarktusos betegek esetében pedig a zenehallgatás szignifikánsan csökkentette a szorongást.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában