Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2023.12.03. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A mammogramok reménybeli eszközök lehetnek a nők szívbetegségének és stroke-kockázatának az előrejelzésére

Rutinszerűen mammagramokkal végzik a nők mellrákszűrését. Ám egy új kutatás szerint ennél többre is alkalmas ez a szűrőviszgálat: a képek alapján előre lehet jelezni, hogy a páciensnek mekkora a kockázata valamelyik főbb keringési betegségre, mint például a szívinfarktusra vagy a stroke-ra. Azért alkalmas erre ez az eljárás, mert látható a mammogramokon a mellben futó artériákon a kalciumlerakódás.


A mammográfia a kardiológusoknak is új információkkal szolgálhat  

Kutatási eredmények szerint a mellkasi artériák kalciumlerakódása bizonyos esetekben még pontosabban képes előrejelezni a szív- és érrendszeri betegségeket, mint az eddig használt módszerek, ezzel pedig lényegesen hatékonyabb lehet a megelőzés. A kutatási eredményeket november közepén ismertették az Amerikai Szív Társaság philadelphiai tudományos ülésszakán.

- Pontosan tudjuk, hogy a jelenlegieknél jobb módszerekre van szükségünk ahhoz, hogy a nők keringési betegségeit még azelőtt legyünk képesek előrejelezni, hogy kifejlődne a maga a betegség – hívta fel a figyelmet dr. Thara Ali, a New Hampshire-i Hanoverben lévő Dartmouth Főiskola Geisel Orvosi Intézetének kardiológus kutatója, a tanulmány vezető szerzője. - Azt állítjuk, hogy a női páciensek kockázatát pontosabban meg tudjuk ítélni egy rutinszerűen egy-két évenete rendszeresen elvégzett mammogrammal. Ezzel az egyszerű módszerrel egy átlagos kardiológus képes megállapítani a női páciense kockázát.

A szívbetegségek a vezető halálokok az Egyesült Államokban, a stroke-kal együtt az 5. helyen állnak. Viszont amíg a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozási arány a férfiak esetében csökkenő tendenciát mutat, addig az 55 évnél fiatalabb nők esetében stagnálást tapasztalnak.

Íme az összefüggés a mammográfia és a szívbetegségek kockázata között

A tudósok egy tízéves nyomonkövetési idejű kutatásban vizsgálták a mellkasi artéria kalciumlerakódásának és a súlyos szív- és érrendszeri eseményeknek az összefüggését. Súlyos szív- és érrendszeri eseménynek számították a szívinfarktust, a stroke-ot, az artériát nyitva tartó sztent beültetését, valamint a bármely ok miatti halálozást. A kutatásban 1 216 nő vett részt, az életkoruk 40 és 75 év között volt, és mammográfiás vizsgálaton vettek részt a Dartmouth Hitchcock Orvosi Központban. A pácienseknek a kutatási időszak kezdetéig nem volt még szívkoszorúér-betegségük.

A kutatók azt figyelték meg, hogy minden ötödik mammogramon kimutatható volt a mellkasi artériában a kalciumlerakódás. Kétszer annyian szenvedtek el valamilyen súlyos keringési betegséget a 10 éves megfigyelési időszak alatt azok a nők, akiknél kimutatták a kalciumlerakódást, mint akiknél ilyesmit nem figyeltek meg a mammogramon. Akiknél a kalciumlerakódást megfigyelték, azoknak a 21 százaléka betegedett meg később valamilyen súlyos keringési betegségben, míg akiknél ilyesmit nem mutattak, ki azoknak csak a 11 százaléka lett szívbeteg. Azok a nők, akiknek a mellartériáiban lerakódott a kalcium, idősebbek voltak, jellemzően magas volt a vérnyomásuk, cukorbetegek voltak, és jellemzően koleszterincsökkentő sztatint és vérnyomáscsökkentőt szedtek.

Dr. Ali és munkatársai az eredményeiket összevetették a jelenleg érvényben lévő, nőkre és férfiakra egyaránt vonatkozó keringési betegségek kockázatát előrejelző módszertan eredményeivel. Azt tapasztalták, hogy a jelenlegi hivatalos módszertan alábecsülte a nők kockázatát, és a saját módszerük – a mellartéria kalciumlerakódásának vizsgálata – lényegesen pontosabb eredményt hozott.

Ezek a kutatási eredmények egyelőre még csak előzetesnek számítanak mindaddig, amíg nem publikálják valamilyen lektorált tudományos folyóiratban. A radiológusok eddig is látták a kalciumlerakódást, ám ezidáig nem jelentették, mert nem volt erre vonatkozó szakmai ajánlás. Az artériák kalciumlerakódását nem tudják megszüntetni, ám a többi kockázati tényezőt hatékonyan tudják befolyásolni, így időben elkezdődhet a terápia.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában