Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Terápiák 2023.11.06. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Vérnyomáscsökkentő is lehet a megfelelő légzés

Egy specifikus légzési tevékenység képes befolyásolni az egészségi állapotunk egyik fontos mutatóját: a vérnyomást.


Egészséges felnőttek csoportját vizsgálta Daniel Craighead, a Coloradói Egyetem Integratív Pszichológiai Tanszékének kutató adjunktusa és kollégái.

Craighead kutatócsoportja a belégzési izom erősítő edzés (inspiratory muscle strength training - IMST) hatását mérte egy olyan hordozható eszközzel, amelyik megnehezítette a belélegzést. Az IMST alapvetően egy erőnléti edzés azoknak az izmoknak, amelyek a légzésért felelősek. Egészséges felnőttek csoportját vizsgálták, akik 6 héten keresztül napi 30 alkalommal gyakorolták ezt a módszert. A kutatók azt tapasztalták, hogy a csoport pácienseinek szisztolés vérnyomásértéke 9 Hgmm-rel csökkent. A kontrollcsoportnak viszont csak áltréninget tartottak, majd alacsony ellenállású belégzésre késztették őket, az ő körükben viszont nem tapasztaltak javulást a vérnyomásértékben. A kutatási eredményeket a Journal of the American Heart Association című folyóiratban közölték.

Egy másik kutatásban pedig azt mutatták ki, hogy a mély lélegzés javíthatja az egészséges emberek vércukorszintjét. A légzőgyakorlatokról bebizonyították, hogy javítják a mentális állapotot, csökkentik a stresszt, enyhítik a szorongást és a depressziót is. Már az is egészséges, ha egyszerűen csak megtanuljuk levezetni a strasszt. A kontrollált légzés a fájdalomcsillapítás elismert módja – hívta fel a figyelmet Dr. Ni-Cheng Liang, kaliforniai pulmonológus szakorvos. A fájdalom sokaknál félelemérzetet vált ki. „Ez olyan, mintha az egész szervezetünk stresszben lenne” – magyarázta a szakorvos. A mindfulnessről és a légzőgyakorlatokról kimutatták, hogy segíti a fájdalom enyhítését, mert nyugtatja a szimpatikus idegrendszert és támogatja a paraszimpatikus idegrendszer működését.

A kontrollált légzésnek vannak korlátai is – hívta fel a figyelmet dr. Liang. A mély lélegzés például a traumatikus mellkasi sérülések vagy a tüdőben keletkező vérrög esetén nem sokat enyhíti a fájdalmat. Továbbá a kontrollált légzés nem képes kezelni a súlyos depressziót és szorongást, valamint a komoly pszichológiai problémákat, bár a mindfullness és a mély légzés együttesen képes enyhíteni a tüneteket. Továbbá Craighead arra is rá mutatott, hogy az általa tanulmányozott légzéstípus nem helyettesíti a testedzést. „Egyáltalán nem helyettesíthetjük az IMST-vel az aerob testedzést, mert ennek számos olyan egészséges hatása is van, amelyet a légzéskutatásban nem vizsgáltunk” – magyarázta a kutató. Ilyen hatás például a testsúlycsökkentés és a koleszterinszint rendben tartása.

 

Ez is érdekelheti

Zene segítheti a kardiológusok munkáját

Invazív eszközös kezelések: a szív és az erek gyógyításának lehetőségei

A cukorbetegség és a szívproblémák kapcsolata

Szívritmuszavarok – alapvető információk

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására