Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2023.11.03. Kéky Kira
Az MKT legfrissebb hírei

Ha a várandósnak magas lesz a vérnyomása, a baba élete veszélybe kerülhet

Én magam is azért születtem három héttel a várt időpontnál előbb, mert az édesanyámnál fellépett a terhességi magas vérnyomás legsúlyosabb szövődménye. Mindkettőnk életét az azonnali császármetszés mentette meg.


 A terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás, vagy más néven gestációs hipertónia több kockázatot is jelenthet az anya és a magzat egészségére.

- A magas vérnyomás csökkentheti a méhlepény vérellátását, ami miatt a magzat kevesebb oxigént és tápanyagot kaphat. Ez gátolhatja a növekedését, vagy koraszülést okozhat.

- A magas vérnyomás miatt leválhat a méhlepény a méh faláról, ami vérzést és veszélyeztetheti az anya és a magzat életét. Ezt nevezzük lepényelválásnak.

- A magas vérnyomás növelheti a szervek, például a vesék vagy az agy károsodásának esélyét az anyánál. Ez súlyos szövődményekhez vezethet, mint például az eclampsia, ami görcsrohamokat okozhat.

- A magas vérnyomás miatt előfordulhat, hogy az orvos döntése alapján meg kell indítani a szülést korábban, mint ahogy természetesen bekövetkezne. Ez szintén befolyásolhatja a magzat fejlődését és egészségét.

A terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás megelőzése és kezelése érdekében fontos, hogy a várandós rendszeresen járjon orvosi ellenőrzésekre, kövesse az orvos tanácsait. Ha a kismama bármilyen tünetet észlel, mint például fejfájás, látászavar, hányinger vagy hasi fájdalom, azonnal forduljon orvoshoz.

Erre a linkre kattintva a Magyar Hypertonia Társaság oldalán nézhetik meg, amint nagyon érthetően és röviden összefoglalja a terhességi magas vérnyomás kialakulását és kezelését.

Ez is érdekelheti

A menopauza és a szív-érrendszeri betegségek közötti kapcsolat

A vérhígítók

A szívkoszorúér-betegség diagnózisa

Stroke: híres betegek, illetve a tragédia elkerülésének lehetőségei

Mit jelentenek a vérnyomás számai?

Hirtelen szívhalál elleni eszköz - új fejlesztés a Semmelweis Egyetemen