Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2023.08.19. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Amikor meleg van, a szervezet próbálja fenntartani a saját, beállított hőmérsékletét, ám ez idős korban, illetve krónikus betegség alatt nehezebb. A szívnek többször kell összehúzódnia, egy perc alatt több vért próbál keringtetni, fáradtnak érezzük magunkat még akkor is, ha nem végzünk fizikai munkát.


Hőség és szívbetegek - nem jönnek ki jól egymással

A hőség, az erős napfény nem csupán leégéssel fenyeget, hanem az egész szervezetünket próbára teszi. Hatására a perifériás erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, rosszullét. Nagyobb lesz az infarktusveszély is, emellett ödémásodás és trombózis is gyakrabban jelentkezhet. Erősen izzadunk, ez már önmagában terheli a szívet. A napozás, de még az árnyékban pihenés is ártalmas lehet, különösen akkor, ha a levegő páratartalma is magas.

A nagy meleg még az egészséges szervezetben is okozhat problémákat, az egész szervezet háztartását borítja fel. Idősek és szívbetegek esetében mindez tragédiát okozhat. Ami közvetlenül a szív- és érrendszert érinti, a meleg az ereket kitágítja, ez a szokásosnál is jobban megterheli a szívet: nagyobb munkára készteti, az izzadás miatt a vízháztartás is könnyen felborulhat. Ez utóbbi a szívelégtelenségben szenvedőknél amúgy is gyakori veseproblémák mellett ez különösen veszélyes, főleg a rendszeres vízhajtók szedése mellett. Épp ezért rendkívül fontos a tervezett, kontrollált folyadékpótlás, hiszen a szervezet folyadékvesztése észrevétlenül is megtörténhet.

Tanácsok, tippek hőség idejére szívbetegeknek és egészségeseknek

A szívbetegek többségénél érelmeszesedés áll fenn, az erek szűkebb "csatornákon" szállítják a vért. Az agy ugyan kiadja a parancsot, hogy több vért pumpáljon a szív, mert a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, csakhogy a szívkoszorúerek nem lesznek jobban átjárhatóak, a szív oxigénhiányos állapotba kerülhet és nem lesz képes követni a kívánt tempót.

A szívbetegeknek is, akárcsak az egészséges embereknek szüksége van a rendszeres mozgásra, épp ezért kánikula idején mindenkinek figyelnie kell, hogy ezt mikor teszi, és hogy ne vigye túlzásba. Ilyenkor felerősödik az alapszabály: csak annyit, amennyi jól esik! A folyadékhiány gyorsan kialakulhat, és fizikai megterhelés hatására nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Többek között nátriumot, káliumot, magnéziumot és kloridot. A hőség és edzés megnövelik a szervezet elektrolitigényét, amit a folyadékkal együtt folyamatosan pótolni kell. Mindezek mellett is fontos megfogadni: ne ebben az időben teszteljük a határainkat, ne most próbáljunk ki extrém megterhelő sportokat, és akárcsak a napozásra, itt is igaz az az aranyszabály: 11 és 15 óra között lehetőleg maradjunk az árnyékban. 

INGYENES SZŰRÉSEKKEL ÉS PROGRAMOKKAL VÁRJUK!

Immáron 23. alkalommal szervezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az MKT Szívalapítványa szeptember utolsó vasárnapján, tehát 2023. szeptember 24-én hazánk egyik legnagyobb lakossági egészségügyi eseményét, a Szívünk Napját, amelynek idei főszereplője a sport lesz. Az egésznapos ingyenes rendezvényen szakmai előadásokkal, szűrővizsgálatokkal, számtalan kiállítóval, színes családi programokkal és értékes nyereményekkel várják az érdeklődőket Budapesten a Városligetben, a Néprajzi Múzeumnál.

 

Kövessetek minket Facebookon: https://www.facebook.com/szivderito

A Szívünk napja Instagramm oldala: https://www.instagram.com/szivunknapja/

Ez is érdekelheti

Édesítőszerekkel kapcsolatos tévhitek

Vannak munkák, amelyek komolyan ártanak a nők egészségének

Édesítőszerek csoportja: az energiát adó, kalóriatartalommal rendelkező édesítők

Valóban boldogabbá és egészségesebbé tesznek minket az állatok?

Apák, figyelem! Fontos szerepük van a gyerekeik egészségében

Szívtranszplantáció gyógytornász szemmel