Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Betegségek 2023.03.15. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Mi az az érelmeszesedés?

Az artériák falán lerakódó plakkokat (zsíros lerakódást) nevezik érelmeszesedésnek (atherosclerosisnak). Ezek a lerakódások koleszterinből, zsírból, elhalt sejtanyagból, kalciumból és fibrinből (a vér kötőszöveti anyagából) állnak. Az érelmeszesedés az arterioscerosis egyik fajtája. Az aretiosclerosis az artériás érfal megmerevedését jelenti.


Az érelmeszesedés és a koleszterin

Ahogy a plakkok beépülnek az érfalba, szűkül a véredények átmérője. Emiatt beszűkül az artéria csatornája, és ez akadályozza a véráramlást. Ez pedig azt okozza, hogy csökken a szervezetbe eljutó oxigén és egyéb tápanyagok mennyisége. 

Egyénenként változik, hogy hol rakódnak le a plakkok és mely artériákat érinti ez az elváltozás. A plakkok részlegesen vagy akár teljesen el is zárhatják a véráramlást a szív, az agy, a törzs, a láb, a kar és a vesék közepes vagy nagy méretű artériáiban. Ez a folyamat az alábbi állapotokat okozhatja:

- szívkoszorúér-betegség (a szívbe vezető artériákban történő lerakódás),

- angina (a szívizomba vezető véráramlás lecsökkenése miatt kialakuló mellkasi fájdalom),

- nyakiartéria-betegség (az agyat ellátó nyaki artériákban történő lerakódás),

- a perifériás artéria betegsége (PAD – a végtagokban, különösen a lábban lévő artériában történő lerakódás),

- krónikus vesebetegség. 

A plakk dupla veszélyforrás

A plakk már önmagában is kockázatnövelő tényező. Egy kis darab plakk leválhat az érfalról, és mindaddig kering a véráramlással, amíg meg nem akad valahol. Továbbá az artéria falát beszűkítő plakk vérrögöt (trombust) képezhet, ami ráragad a véredény belső falára. Emiatt az artéria el is záródhat, ami teljesen megakadályozza a véráramlást.

Ha az elzáródott artéria a szívet vagy az agyat látja el, akkor lép fel a szívinfarktus vagy a stroke. Ha végtagokat (általában a lábat) ellátó artéria záródik el, akkor üszkösödés vagy szövetelhalás alakul ki.

Az érelmeszesedéses keringési betegség (ASCVD) azt jelenti, hogy plakk épül az artériáknak a falába, és ez akut koronária szindrómát és perifériásartéria-betegséget okoz, továbbá szívinfarktust, stabil vagy instabil anginát, stroke-ot, átmeneti iszkémiás rohamot (tranziens iszkémiás attakot – TIA-t) vagy aorta aneurizmát válthat ki.

Hogy kezdődik és miként fejlődik ki?

Az érelmeszesedés a véredények lassú, élethosszon át tartó elváltozása, ami már gyermekkorban is elindulhat, és egyre gyorsabban rosszabbodik az életkor előrehaladtával. 

Az érelmeszesedés kiváltóokát nem teljesen ismerjük - olvasható az Amerikai Szívtársaság oldalán

Általánosan elfogadott tudományos feltételezés, hogy a plakképződés akkor indul meg, amikor az érfal belső bevonata (az endothelium) megsérül. Ennek a sérülésnek az alábbi négy kiváltóoka lehet:

- a vérben lévő koleszterin- és trigliceridszint megemelkedése,

- magas vérnyomás,

- cigarettázás,

- cukorbetegség. 

A dohányzás jelentős szerepet játszik az aorta (a törzs főartériája), a szívkoszorúér-artéria és a lábartériák meszesedésének előrehaladásában. A dohányzás miatt nagyobb valószínűséggel alakulnak ki zsíros lerakódások, és ez gyorsítja a plakkok növekedését.

Ez is érdekelheti

A klímaváltozás sajnos növelni fogja a szív- és érrendszeri halálozást

Angiográfia

A szívkoszorúér-betegség kockázati tényezői, kezelése, a halálozás mérséklése

A szívbetegség leggyakoribb okai, megelőzése, halálozási statisztikák

K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

A szív- és érrendszeri betegségek tünetei, kockázati tényezői