Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2023.03.15. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Mi az az érelmeszesedés?

Az artériák falán lerakódó plakkokat (zsíros lerakódást) nevezik érelmeszesedésnek (atherosclerosisnak). Ezek a lerakódások koleszterinből, zsírból, elhalt sejtanyagból, kalciumból és fibrinből (a vér kötőszöveti anyagából) állnak. Az érelmeszesedés az arterioscerosis egyik fajtája. Az aretiosclerosis az artériás érfal megmerevedését jelenti.


Az érelmeszesedés és a koleszterin

Ahogy a plakkok beépülnek az érfalba, szűkül a véredények átmérője. Emiatt beszűkül az artéria csatornája, és ez akadályozza a véráramlást. Ez pedig azt okozza, hogy csökken a szervezetbe eljutó oxigén és egyéb tápanyagok mennyisége. 

Egyénenként változik, hogy hol rakódnak le a plakkok és mely artériákat érinti ez az elváltozás. A plakkok részlegesen vagy akár teljesen el is zárhatják a véráramlást a szív, az agy, a törzs, a láb, a kar és a vesék közepes vagy nagy méretű artériáiban. Ez a folyamat az alábbi állapotokat okozhatja:

- szívkoszorúér-betegség (a szívbe vezető artériákban történő lerakódás),

- angina (a szívizomba vezető véráramlás lecsökkenése miatt kialakuló mellkasi fájdalom),

- nyakiartéria-betegség (az agyat ellátó nyaki artériákban történő lerakódás),

- a perifériás artéria betegsége (PAD – a végtagokban, különösen a lábban lévő artériában történő lerakódás),

- krónikus vesebetegség. 

A plakk dupla veszélyforrás

A plakk már önmagában is kockázatnövelő tényező. Egy kis darab plakk leválhat az érfalról, és mindaddig kering a véráramlással, amíg meg nem akad valahol. Továbbá az artéria falát beszűkítő plakk vérrögöt (trombust) képezhet, ami ráragad a véredény belső falára. Emiatt az artéria el is záródhat, ami teljesen megakadályozza a véráramlást.

Ha az elzáródott artéria a szívet vagy az agyat látja el, akkor lép fel a szívinfarktus vagy a stroke. Ha végtagokat (általában a lábat) ellátó artéria záródik el, akkor üszkösödés vagy szövetelhalás alakul ki.

Az érelmeszesedéses keringési betegség (ASCVD) azt jelenti, hogy plakk épül az artériáknak a falába, és ez akut koronária szindrómát és perifériásartéria-betegséget okoz, továbbá szívinfarktust, stabil vagy instabil anginát, stroke-ot, átmeneti iszkémiás rohamot (tranziens iszkémiás attakot – TIA-t) vagy aorta aneurizmát válthat ki.

Hogy kezdődik és miként fejlődik ki?

Az érelmeszesedés a véredények lassú, élethosszon át tartó elváltozása, ami már gyermekkorban is elindulhat, és egyre gyorsabban rosszabbodik az életkor előrehaladtával. 

Az érelmeszesedés kiváltóokát nem teljesen ismerjük - olvasható az Amerikai Szívtársaság oldalán

Általánosan elfogadott tudományos feltételezés, hogy a plakképződés akkor indul meg, amikor az érfal belső bevonata (az endothelium) megsérül. Ennek a sérülésnek az alábbi négy kiváltóoka lehet:

- a vérben lévő koleszterin- és trigliceridszint megemelkedése,

- magas vérnyomás,

- cigarettázás,

- cukorbetegség. 

A dohányzás jelentős szerepet játszik az aorta (a törzs főartériája), a szívkoszorúér-artéria és a lábartériák meszesedésének előrehaladásában. A dohányzás miatt nagyobb valószínűséggel alakulnak ki zsíros lerakódások, és ez gyorsítja a plakkok növekedését.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában