Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2022.12.27. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A különösen magas vérnyomással élőknek csak óvatosan szabad kávézniuk

Egy új kutatás szerint, ha naponta két vagy több csésze koffeines kávét isznak a különösen magas a vérnyomásúak, akkor megduplázódik a szívinfarktus, a stroke vagy más keringési betegség miatti halálozási kockázatuk. Ám nincs ilyen következménye a zöld teának, vagy ha csak napi egy csésze kávét fogyasztanak el.


Ez a kockázatemelkedés szintén nem jelentkezik azoknál, akiknek alacsonyabb a vérnyomásuk és napi két vagy annál több csésze kávét isznak meg. Az eredményeket bemutató tanulmányt a Journal of the American Heart Association című folyóirat 2022. decemberi számában közölték.

A korábbi kutatások már bebizonyították, hogy napi egy csésze koffeines kávé fogyasztása segít csökkenteni a szívinfarktus utáni halálozási kockázatot, valamint segít megelőzni az egészséges felnőtteknél a szívinfarktus és a stroke kialakulását. Vannak olyan kutatások is, amelyek szerint a kávé csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát azoknál az embereknél, akiknél még nem alakult ki ez az állapot. Ám azt is kimutatták, hogy ha túl sok kávét iszunk, az növelheti a vérnyomást, és szorongást, erős szívdobogást, továbbá alvási zavart is okozhat.

Mindenkire egyformán hat a kávé vagy a tea?

„A kutatásunknak az volt a célja, hogy meghatározza, hogy a kávé ismert védőhatásai vajon egyformán jelentkeznek-e a különböző vérnyomásértékű embereknél, valamint a zöldtea hatását is vizsgáltuk ugyanennél a populációnál” – foglalta össze a tanulmány vezető szerzője, dr. Hiroyasu Iso, aki a tokiói Nemzeti Általános Egészségügyi Központ Általános Egészségpolitikai Kutatóintézetének az igazgatója.

Az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma szerint az számít magas vérnyomásnak, ha a szisztolés (a magasabb) érték 130 Hgmm fölött van és a diasztolés (az alacsonyabb) érték pedig 80 Hgmm-nél magasabb. A jelenlegi kutatásban a tudósok 5 csoportba sorolták a vérnyomásértékeket:

1.) optimális (130/85 Hgmm alatt),

2.) emelkedett-normális (130-139/85-89 Hgmm),

3.) 1. fokozatú magas vérnyomás (140-159/90-99 Hgmm),

4.) 2. fokozatú magas vérnyomás (160-179/100-109 Hgmm),

5.) 3. fokozatú magas vérnyomás (180/110 Hgmm és annál magasabb érték).

Különösen magas vérnyomásúnak nevezték ebben a kutatásban azokat, akiknek az értéke 160/100 vagy annál magasabb volt. A kutatásban 6 574 férfit és 12 035 nőt vontak be Japán 30 különböző közösségéből, akik a Japán Egyesített Rákkutatási Kohort adatbázisában szerepeltek. A résztvevők 40-79 évesek voltak, amikor bekerültek az adatbázisba 1988 és 1990 között. Egészen 2009-ig követték őket. A résztvevők életmódra, étrendre és kórtörténetre vonatkozó adatait önbevallásos kérdőívből és vizsgálatokból derítették ki. A kávé- és teafogyasztás mértékét önbevallással gyűjtötték be, a vérnyomást pedig központilag mérték, és a vérnyomásértékek változását nem követték.

Koffein és koffein között hogyan lehet különbség?

Az adatelemzés során az derült ki, hogy a napi kétcsészényit vagy annál is több kávét ivó különösen magas vérnyomású pácienseknek megduplázódik a keringési betegség miatti halálozási kockázatuk azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak kávét. Az elemzés viszont azt is kimutatta, hogy – a vérnyomásértéktől függetlenül – nem nő meg a halálozási kockázat, ha csak napi egy csésze kávét vagy bármennyi zöldteát iszunk. 

Mindkét italban van koffein. Egy hosszúkávé körülbelül 80-100 mg koffeint tartalmaz az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet szerint. Ugyanennyi zöld- vagy feketeteában viszont csak 30-50 mg koffein van. Viszont a zöldteában olyan polifenoloknak nevezett nyomelemek is vannak, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kutatók részben ezzel magyarázták, hogy ez az ital nem emeli meg a halálozási kockázatot.

A tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség, ám dr. Iso szerint „ezek a kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a különösen magas vérnyomású pácienseknek mellőzniük kell a túlzott kávéfogyasztást”.

Ez is érdekelheti

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé

Így teszi tönkre a szívet az evészavar

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát

Elhízás (Obesitas)