Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2022.08.12. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

6 szokás, amellyel megvédhető a gyermek a későbbi szívbetegségtől

A szívbetegségek kockázata az életkorral együtt nő – de nem mindegy, hogy milyen volt a kiinduló érték, a gyermekkor. Erre a betegségcsoportra különösen igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni a kockázati tényezők kialakulását, mint aztán megszabadulni tőlük (ha egyáltalán sikerül!), ha már kialakultak.


Amikor gyermeket vállalunk, mindannyian azt szeretnénk, ha később egészséges felnőtt lenne belőle. Ennek esélye azonban gyermekkorban befolyásolható a leginkább. Íme 6 terület, amelyre oda kellene figyelnünk, ha gyermekünk van.Okostányér gyerekekre szabva

Élelmiszerválasztás

Az egészséges táplálkozási szokások kulcsfontosságúak a szív egészsége szempontjából. Magyarországon a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített Okostányér segít eligazodni abban, hogy a gyermekek étkezésénél milyen szempontokat kell figyelembe venni.

Csak pár gondolatot kiemelve az összeállításból: hetente legalább 2 alkalommal fogyassz kis maréknyi olajos magvat. A zöldségfogyasztásba a friss, gyorsfagyasztott és tartósított zöldségfélék, savanyúságok (pl. savanyú káposzta, uborka) is beleszámítanak. Burgonya legfeljebb minden második nap kerüljön a tányérodra.

Ha válogatós a gyerek, akkor érdemes megpróbálni, hogy akkor kínáljanak neki zöldséget vagy gyümölcsöt, amikor a legéhesebb.

Aktivitás gyermekkorban

Ha a babákat figyeljük, látjuk, hogy lételemük a mozgás, örömmel gyakorolnak egy-egy új mozgássort. Érdemes tehát korlátozni azt az időt, amikor tétlenségre vannak kárhoztatva, a rendszeres mozgást (annak számít a játszóterezés is) be kell illeszteni a család napirendjébe. Később arra kell figyelni, hogy a gyermek érdeklődési köréhez alkalmazkodva találjunk aktív tevékenységet – ez különsport, tánc, kirándulás – bármi lehet.

Aludjunk rá!

Az álmos, kialvatlan gyermek – hasonlóan a felnőttekhez – jobban kívánhatja az egészségtelen ételeket, és kisebb kedvet érez arra, hogy valamilyen mozgást végezzen. A rossz minőségű (vagy kevés) alvás a gyerekek elhízásával járhat.

A legtöbb családban beválik, ha kialakítanak egy lefekvés előtti rutint, amely időt hagy olyan nyugtató tevékenységekre, melyek előkészítik a nyugodt alvást.

Mentális egészség – ez gyermekkorban is rendkívül fontos!

A gyermekkori stressz, a rossz családi háttér összefüggésbe hozható a későbbi szív- és érrendszeri problémákkal, illetve meghatározza az illető felnőttkori megküzdési stratégiáit. Az Amerikai Egyesült Államokban például a stressz hatásai a COVID járvány alatt a fiataloknál is jelentkeztek, gyakran testi tünetek formájában is. A gyermekkardiológiai praxisokban az eddiginél gyakrabban kezeltek gyermekeket magas vérnyomással, mellkasi fájdalommal, erős szívdobogásérzéssel vagy szédüléssel.

A szülőknek ezért a szorongás jeleire is oda kell figyelniük, és szükség esetén segítséget kell kérniük szakemberektől, hogy a helyzetet kezeljék.

Légy kész a változásra

Az egyik legnagyobb kihívás talán az „éberség, tájékozottság” megtartása. Olyan tempóban érkeznek új termékek, magatartási szokások/divatok, ami nem volt jellemző 20-40 évvel ezelőtt. A szülőknek lépést kell tartaniuk az információkkal, ha azt akarják, hogy képesek legyenek felmérni egy-egy cselekvés későbbi hatását a gyermek egészségére.

Ne légy túl kemény magaddal

Ez a tanács a szülőknek szól. Minden egyes nap új lehetőség arra, hogy tegyél valamit a gyermeked egészséges felnőtté válásának érdekében. Nem lehet mindig mindent megvalósítani, de nem is szabad görcsösen eköré szervezni az életünket. Ami ma nem sikerült, holnap talán könnyen összejön, legyen szó egy adag színes zöldség elfogyasztásáról, közös kirándulásról, pihentető alvásról.

A téma iránt érdeklődők többet olvashatnak a témáról az Amerikai Szív Társaság oldalán, ahol a felnőttkori egészséghez szükséges nyolc tényezőre is kitérnek. Ezek az étrend, a fizikai aktivitás, a nikotinexpozíció (passzív- és aktív dohányzás), az alvás egészsége, az optimális testsúly, a normális vérzsírszint (koleszterin és egyéb zsírok), az egészséges vércukorszint és -vérnyomás megléte.

 

Ez is érdekelheti

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé