Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Tudomány 2022.07.24. dr. Skoda Réka
Az MKT legfrissebb hírei

Megváltozott beszéd és automata beszédelemző jelzi a tüdőpangást

Mesterséges intelligencia segítheti a betegek (és ezáltal orvosok) munkáját úgy, hogy figyelmeztet, ha a szívelégtelenséggel kezelt páciens tüdejében folyadék kezd felhalmozódni.


A szívelégtelenség egy olyan előrehaladott, visszafordíthatatlan állapot, amely közel 26 millió embert érint világszerte. A kórházi kezelés egyik vezető oka Európában és hazánkban egyaránt. Magyarországon hozzávetőlegesen 200 ezer embert érint a betegség, amely során gyakran folyadékvisszatartás jelentkezik. Ennek legfőbb tünete a tüdőödéma okozta nehézlégzés.

A tüdőpangás mértéke meghatározza a kórházi kezelés típusát, ráadásul előre jelzi azt is, ha rosszabb esélyei vannak a páciensnek a hazabocsátás után. A szívelégtelenség dekompenzációjának (tehát amikor a zavar mértéke már meghaladja a szervezet kompenzációs kapacitását) korai felismerése nehézséget jelenthet a betegek és a klinikusok számára is – ez pedig a hatékony kezelés szempontjából elvesztegetett időt jelent.

Okostelefon mint diagnosztikai eszköz

Most olyan eszközt fejlesztettek, amely alkalmas lehet a súlyosbodó tüdőpangás korai kimutatására.

A beszéd- és hangelemzésben elért fejlődés lehetővé tette klinikai jelentőségű beszédjellemzők azonosítását. Különféle beszédelemző algoritmusokat terveztek a depresszió, az autizmus spektrumzavar, a tüdőgyulladás, az asztma kiszűrésére. A tüdőpangás is előre jelezhető a megváltozott hangmintázattal. A kutatók 10 olyan beteg hangmintáit rögzítették, akik épp fellángoló dekompenzált szívelégtelenségben szenvedtek, és a kórházban emiatt kezelésen estek át. Kiderült, hogy a kórházba érkezéskori („nedves”) és a távozásnál („száraz”) rögzített hangminták olyan mértékben eltérnek egymástól, hogy azok elemzése segítheti a szívelégtelen páciensek állapotának precízebb megfigyelését egy szabadalmaztatott okostelefon-alkalmazásban.

Ez mindenképpen egy fontos (ráadásul költséghatékony és modern) lépcsőfok a beszédfelismerő rendszerek használatára az orvosi diagnosztikában.

Forrás: 

Remote Speech Analysis in the Evaluation of Hospitalized Patients With Acute Decompensated Heart Failure

Clinical Research

Offer Amir, William T. Abraham, Zaher S. Azzam, Gidon Berger, Stefan D. Anker, Sean P. Pinney, Daniel Burkhoff, Ilan D. Shallom, Chaim Lotan, and Elazer R. Edelman

J Am Coll Cardiol HF. 2022 Jan, 10 (1) 41–49

Ez is érdekelheti

Orvos válaszol: Amikor a szív működése elégtelen, minden a szívelégtelenségről

Mit kell tudni a többszörös koszorúér-betegségről?

A szívbetegség leggyakoribb okai, megelőzése, halálozási statisztikák

K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

A szív- és érrendszeri betegségek tünetei, kockázati tényezői

Mesterséges intelligencia segíti a stroke-ellátást Magyarországon