Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2022.06.14. Kun J. Viktória
Az MKT legfrissebb hírei

Világversenyt nyertek magyar kardiológusok

Mondhatni elsöprő magyar sikert hozott az idei, már negyedik alkalommal meghirdetett kardiológusok világversenye, amelyet június 9-11-e között rendeztek Visegrádon. Marokkótól Kínáig, Szenegáltól az Amerikai Egyesült Államokig, Kazahsztántól Horvátországig 45 ország, lényegében valamennyi kontinens képviselője eljött hazánkba, hogy találkozhasson, tapasztalatokat cserélhessen és persze „megmérettethessen”.


Két fiatal magyar kardiológus is nyert a világ legjobb kardiológusainak Visegrádon rendezett világversenyén.

- Óriási eredmény és elismerése a magyarországi kardiológiának már az is, hogy mi adhattunk otthont ennek az egyedülálló orvosi-kardiológiai megmérettetésnek, az meg egészen elképesztő siker, hogy két magyar is a kategóriagyőztesként a legjobbnak találtatott - fogalmazott Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának Leendő Elnöke. A rendezvényt eddig soha nem látott érdeklődés övezte, 45 országból 170 résztvevő érkezett Visegrádra. A versenyzők – a világ legjobb fiatal kardiológusai a saját országukban - saját eseteik ismertetésén keresztül mutatták be tudásukat és kreativitásukat. „Hidat építünk országok és kontinensek között és segítjük az orvoslás hatékonyságát" - ez a világrendezvény szlogenje, amely Visegrádon ténylegesen érezhető volt.

Fiatal kardiológusok különleges esetei 

Azt ugyan tudták a szakmai szervezők is, hogy a magyar kardiológia világszinten is nagyon erős, de arra ők sem számítottak, hogy két fiatal magyar kolléga is a legjobbnak találtatik a rendkívül népes mezőnyben. Dr. Riba Ádám, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológus szakorvosa és dr. Kása Krisztián a GOKVI elektrofiziológiai munkacsoportjának kardiológus rezidense hozott el díjakat.

Riba Ádám 2013 óta dolgozik a zalaegerszegi kórházban, az első négy évben PHD hallgatóként is dolgozott közben a pécsi egyetemen. Kutató vénája a klinikai munkában is mindig érvényesül, nagyon hisz abban, hogy az orvostudomány, de a személyes szakmai fejlődésnek is a kulcsa a folyamatos új utak keresése, amit természetesen a napi gyógyítás is kikövetel.

- A díj óriási elismerése a munkánknak, visszajelzés a világ legnagyobb szakembereitől, hogy a nyitottságnak, a kreativitásnak nagyon is helye van a szakmai munkánkban. Számomra talán az külön fantasztikus dolog, hogy épp a zsűrivel történő diszkusszió kategóriát nyertem el, amitől egyébként mindenki a legjobban fél. Az én pályamunkám, amit bemutattam, egy nagyon komoly, kórházunk szívsebészeivel közösen megoldott eset. A szívelégtelenséggel élő férfit három éve gondoztuk, akkor életveszélyes szívritmuszavarát oldottuk meg pacemaker beültetéssel. Csakhogy neki volt egy korábbi komoly mellkasi égési sérülése, ami miatt a bőr nagyon rossz állapotban volt, a pacemaker beültetést követően a seb ezért nem gyógyult a pacemaker felett, sőt el is kellett az egész rendszert távolítani onnan. És akkor jött a „hogyan tovább?”. És jött a szívsebészeti megoldás: két oldalról, a mellkas részleges megnyitásával a bordák között helyeztük be az elektródákat, hasfal fölé, a bőr alá pedig magát a pacemakert, közben pedig a mellkason keletkezett szövethiányt is egy innovatív megoldással hoztuk rendbe - nyilatkozta a kategóriagyőztes.

Dr. Kása Krisztián a „legjobb klinikai esetbemutatás” díját nyerte el, de ahogy fogalmaz: ez elsősorban a teljes munkacsoport munkájának elismerését mutatja, mert látta a bizottság, hogy náluk az innovatív gondolkodás és leleményesség napi szinten jelen van.

- Rendkívül jó érzés volt egy nemzetközi platformon megtapasztalni, hogy Magyarország lépést tud tartani az invazív kardiológia robbanásszerű fejlődésével. Fiatalként kifejezetten inspiráló, hogy hazánkban egy-egy új terápiás beavatkozás megjelenését követően komoly törekvés van annak érdekében, hogy ez a tudás minél szélesebb körben elterjedhessen. A Gottsegen Országos Kardiovaszkuláris Intézetben számos veleszületett szívfejlődési rendellenességgel élő pácienst gondozunk. Egy csecsemőkorában rekonstrukciós műtéten átesett, pacemakerrel élő - már felnőtt - betegünk esetét mutattam be, akinek sürgős elektródacserére volt szüksége. Az anatómiai sajátságok miatt ez azonban hagyományos módszerekkel nem volt megvalósítható, az idő pedig ellenünk dolgozott. Végül rendhagyó módon, egy elektróda eltávolításra használt eszköz segítségével a korábban beültetett, de nem megfelelően működő elektróda mentén a jobb kamrába jutva tudtuk beültetni az új rendszert, ezzel biztosítva a szív megfelelő ingerlését - mesélte a másik győztes.

Motiváció, szakmai kihívás - érdemes itthon kardiológusnak lenni

Csoportkép a világversenyről. Forrás: Prof. Dr. Gellér LászlóDr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának Leendő Elnöke, a kongresszus szakmai szervező bizottság vezetője szerint az eddigi eredmények, illetve az a tény, hogy mi adhatunk otthont egy ilyen nagyszabású rendezvénynek hűen tükrözi, hogy hazánkban a kardiológiai ellátás valóban a világ élvonalában van.

- A kezdeményezés Kínából indult, az ottani pacemaker szakemberektől, majd a legutóbbi bécsi EHRA (European Heart Rhythm Association - Európai Szívritmus Társaság) kongresszuson vetettük föl, hogy jó lenne egy ilyen jellegű nemzetközi megmérettetés itt, Európában is. Magyarország a kardiológia minden területén, így az egymillió főre jutó pacemaker beültetések számával is Európa élvonalában van. Az ilyen típusú beavatkozásokat végző intézményekben dolgozó fiatal kardiológusoknak és kardiológus szakorvosjelölteknek hazánkban is lehetősége nyílik az operációkban történő segédkezés mellett olyan, magas színvonalú tudományos munkában való részvételre is, ami által kellő motivációt, teret és szakmai kihívást kapnak ahhoz, hogy lássák, itthon is van jövőjük - fogalmazott Gellér professzor.

A kardiológiai világverseny és találkozó célja

A rendezvény célja olyan, a kardiológia egy szűkebb területével foglalkozó összejövetel megtartása, amely teret ad a fiatal kollégák számára, hogy tapasztalt világszinten is elismert szakemberektől tanuljanak, valamint lehetőséget ad a saját maguk által érdekesnek tartott esetek bemutatására és megvitatására, amelyből szintén a mások esetleg eltérő megközelítéséből is tapasztalatot nyerhetnek. Valóban a szakma krémje patronálja az egyrészt oktató, másrészt kompetitív sorozatot, ahol a legizgalmasabb és legkülönlegesebb eseteiket mutatják be a résztvevők. Lehet, hogy a nagy tapasztalat, az akár több évtizedes háttér, de akár a kreativitás és a bátorság eredményez olyan beavatkozásokat, amelyekre bizton kíváncsi minden elhivatott elektrofiziológus-kardiológus. Ez a kardiológia szempontjából egy olyan egyedülálló platform, amelyhez ma már a világ országainak nagy része csatlakozott.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában