Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Tudomány 2022.05.04. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Az új szívbetegségek száma megnő a covid után

Az alábbi összefoglalóban egy Covid-19-ről szóló friss kutatásról olvashatnak rövid összefoglalót. Ez egyelőre csak előzetes eredmény, amelyet további kutatásokkal kell alátámasztani, és szakmai lektoráláson kell átesnie.


A Covid-ból való felépülés után jelentős számban alakulnak ki új szívbetegségek

Egy széles körű kutatásban kiderítették, hogy a Covid-19-ből való felgyógyulás után hosszú idővel statisztikailag jelentős mértékben megnő az újonnan kialakuló szívbetegségek kockázata. Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának kutatói 153 760 olyan magánszemélynél vizsgálták meg az újonnan jelentkező szívproblémák arányát, akik már ezelőtt fertőződtek meg a koronavírussal, mielőtt elérhetővé váltak volna a vakcinák, és a felderített előfordulási arányt összehasonlították 5,6 millió olyan személy előfordulási arányaival, akik nem fertőződtek meg és további 5,9 millió olyan személy arányaival, akiktől még a világjárvány kitörése előtt szereztek adatokat. A fertőzés akut szakaszából való felépülés után átlagosan egy évvel a Covid-19-túlélőknek a másik két csoporthoz képest 63 százalékkal volt nagyobb a kockázatuk a szívinfarktusra, 69 százalékkal a kóros szívritmuszavarra, 52 százalékkal a stroke-ra, 72 százalékkal a szívelégtelenségre, és közel háromszorosára nőtt a kockázatuk arra, hogy végzetes kimenetelű vérrög képződjön a tüdejükben. Az erről szóló tanulmányt a Nature Medicine című folyóiratban közölték idén februárban (https://www.nature.com/articles/s41591-022-01689-3).

A Covid-19-et túlélők körében ezt a megemelkedett kockázatot kimutatták a fiatalok, az idősek, a feketék és a fehérek, a férfiak, a nők, a cukorbetegek és a nem cukorbetegek, a vesebetegek és a vesebetegség nélküliek, valamint a dohányosok és a nem dohányzók körében egyaránt – közölte Ziyad Al-Aly a VA St. Louis Egészségügyi Ellátóközpont és a St. Louisban lévő Washingtoni Egyetem munkatársa.

A kockázat azoknál is magas, akiknek csak enyhe tüneteik voltak a Covid-19 miatt, és ezért nem is szorultak kórházi ellátásra – emelte ki a kutató. Al-Aly felhívta a figyelmet arra, hogy „Ez valóban senkit sem kerül el, a Covid-19-betegeknek figyelniük kell az egészségükre, és keressék fel az orvosukat, ha olyan tüneteket észlelnek, mint a mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban, erős szívdobogás, lábduzzanat stb.”

Ez is érdekelheti

Egy ismert érbeteg lebeszélése a lipidcsökkentő kezelésről az egészségügyi dolgozók részéről foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek minősíthető

A szívbetegeknek is kőkemény volt az elmúlt két és fél év - ezt kérik tőlük a kardiológusok!

Mesterséges intelligencia képes kimutatni a szívbetegséget a szem vizsgálata alapján

Ikerpároknál vizsgálták magyar kutatók is, hogy milyen szívbetegségek genetikai eredetűek

Már Szegeden is katéteresen ültethető be egy eszköz a kéthegyű szívbillyentyű elégtelensége esetén

Vérrögképzódés COVID után - oltással csökken a kockázat