Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Életmód 2022.04.02. Kéky Kira
Az MKT legfrissebb hírei

Jutalmazza meg magát az egészségéért!

Az utóbbi bő két évben elképesztő változásokhoz kellett alkalmazkodnunk. Ez a legtöbb ember számára fizikailag és pszichésen is hatalmas megterhelést jelentett. Muszáj ebben a helyzetben olyan apró dolgokkal segíteni a mindennapi munkánkat, amelyek ösztönöznek minket a szívünk számára egészségesebb életvitel kialakítására, fenntartására.


Szokásaink rabjai vagyunk

A szokásaink azért vannak, hogy megkönnyítsék az életünket. Ha vannak jól bejáratott dolgok a napirendünkben, akkor nem kell azzal foglalkozni, hogy minden nap kitaláljuk: mikor, mit eszünk, milyen sorrendben csinálunk valamit, hova megyünk és miért… Ez egyfajta automatizmus, amely segít takarékoskodni az energiával, segít abban, hogy arra figyelhessünk, ami igazán fontos számunkra, aminek az eldöntése valóban energiaigényes folyamat.

Viszont amikor a szokásaink felborulnak (mert kitört a világjárvány és alapvetően változtatta meg az életünket), akkor az stresszt okoz. Ha felborul a munkahelyi rutin, ha beszűkülnek a társas kapcsolatok, és a vírus miatt mindenféle szabályhoz vagyunk kötve, akkor minden (vagy majdnem minden) eddigi szokásunk felborul. Ilyenkor új szokásokat (akár ideiglenes rutinokat) felállítani nagy kihívás – ugyanakkor remek lehetőség is arra, hogy a kényszer hatására átgondoljuk: mit csinálhatnánk jobban, hatékonyabban, egészségesebben.

Csak akarni kell?

Hányszor hallottuk ez a mondatot gyerekkorunk óta? És hányszor bizonyult igaznak? Valóban, kutatások szerint az egészséges szokások kialakítása bizony nem pusztán az akaraterőn múlik. Csupán akarni, rágondolni, elhatározni édeskevés – cselekvéssé kell változtatni mindezt, és ehhez pedig próbálkozni kell. Nem mindenkinek ugyanaz a módszer segít.

Tegyük fel, hogy szeretne fogyni pár kilót – ez nem csupán elhatározás kérdése. De vannak olyan rutinok, szokások, melyeket át kell gondolni és újakra cserélni. Ha eddig mindig vett magának a boltban (vagy rendelt házhoz a bevásárlással) nassolni valót, akkor most ne tegye. Vagy ha valami nagyon kellene, akkor próbálja ki az alternatív lehetőségeket, egészségesebb nassolni valók megkóstolásával.

Ha a munkahelyéről mindig gyorsétterembe szaladt ki, akkor derítse fel, hogy a környéken milyen más, egészségesebb étkezési lehetőségek vannak, vagy rendelje oda azt a menüt, ami segíti a céljai elérését. Ha eddig azért nem használta otthon a szobabiciklit vagy futópadot, mert unatkozott közben, akkor rendezkedjen be úgy, hogy tudjon közben olvasni vagy tévét/filmet nézni vagy rádiót, podcastot hallgatni. Egy a fontos: az új szokásoknak olyanoknak kell lenniük, amelyeket élvezünk is! Csak akkor fogjuk tudni rutinná alakítani, ha nem kényszerrel, undorral csináljuk.

Ne vegyen el extra sok időt az életmódváltás

Az új szokás ne borítsa fel annyira az életét, hogy valami más terület komoly károkat szenvedjen! Tehát ne az alvásból és a családi életéből csípjen le sok időt, mert akkor abból csak feszültség, fáradtság lesz – így nem lesz képes sokáig tartani magát az elhatározásához. Ha valami mással tud időt spórolni, akkor tegye meg, ha a családtagjaira tudja hárítani a napi teendők egy részét, akkor vonja be őket, és így beleférhet a mindennapi testmozgás, séta, vagy épp valami egészséges, finom étel főzése.

Naplózzunk!

Ha valakinek eleve a rutinja része, hogy feladatlistát készít, akkor abba vegye fel azt is, hogy a napnak mikor van vége. A munkanapnak is, és az ébrenlétnek is – ha már egyszer leírta, könnyebb tartania magát ehhez, pláne, ha otthonról dolgozik, és hajlamos késő estig gürcölni. Tervezze be, hogy a héten melyik este lesz valami kikapcsolódás egyedül vagy családtagokkal (esti filmnézés például), a hét melyik napján kerítünk sort a lelkünknek is fontos beszélgetésekre vagy szépítkezésre.

És bizony naplózzuk, tervezzük be az összes olyan tevékenységet, amely valamely betegség kezelése miatt vagy az egészségünk megtartása érdekében fontos.

Ha van egy füzetünk vagy határidőnaplónk, akkor előző este felírhatjuk azt, hogy milyen gyógyszereket és mikor kell bevenni (ez főleg akkor nagyon hatékony, ha új gyógyszerekről van szó vagy dózist módosítottak), kell-e mérni valamilyen értéket (vérnyomás, vércukor, véroxigénszint), el kell-e végezni valamilyen gyakorlatot (előírt gyógytornát, légzőtornát). Ha előttünk van a füzet, akkor nem fogunk ezekről megfeledkezni!

Éves egészségterv

Akár papíralapú, akár digitális határidőnaplót használunk, írjuk be, hogy abban az évben, vagy a következő hónapban milyen szűrésekre, vizsgálatokra kell eljutnunk. Mivel sokszor heteket is várni kell egy-egy kivizsgálásra, így tervezéskor ennek tudatában írjunk magunknak emlékeztetőt. Még ha egészségesek vagyunk is, mérjünk néha vérnyomást, testsúlyt – ezt is írjuk fel magunknak a hónap valamilyen állandó szakára előre, végig az egész évben. Aznap a kapott eredményt írjuk a füzetbe vagy a Magyar Kardiológusok Társaságának vérnyomásnaplójába, így pár hónap alatt lesz egy jól követhető állapotleírásunk.

Ha szeretnénk felvenni egy új, egészséges szokást (például többet sétálni, kirándulni), akkor tervezzük be előre ezeket az elfoglaltságokat is, így könnyebb lesz betartani a fogadalmainkat. A sportolást is célszerű naplózni, sokkal nagyobb a motivációnk a napi edzés, testmozgás elvégzésére, ha naplózzuk, hogy a hét melyik napján, milyen mozgásformát, mennyi ideig, hol és milyen eredménnyel végzünk. Arról se feledkezzünk meg, hogy az életmódváltás, a vérnyomásmérés, a szűrővizsgálatok, az egészségesebb ételek fogyasztása nemcsak a hétvégékre koncentrálódik, hanem a dolgos hétköznapjaink részévé kell válnia. Ehhez viszont tervszerűségre van szükség.

Mindezekhez nincs szükségünk új évre, a hónap első napjára, de még csak a következő hétfőre sem. Bármikor elkezdhető. Miért ne kezdené el akár most, azonnal?

 

Ez is érdekelheti

Szívritmuszavart, szívinfarktust is okozhat az influenza – nagyon kell az oltás

Az első szívinfarktus előtti nagyobb fizikai aktivitás csökkenti a második infarktus kockázatát

A különösen magas vérnyomással élőknek csak óvatosan szabad kávézniuk

Megkívánt valamit? Helyettesítheti ezekkel az egészséges alternatívákkal!

Így választhatunk egészségesebb nassolni valókat

5 lépés a szívbarát életmód felé