Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2022.03.31. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Megemelkedett az emberek vérnyomása a világjárvány alatt

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának vérnyomásértékei megemelkedtek a 2020 tavaszán bevezetett országos zárlat után – áll egy tanulmányban, amelyben azt is kiemelték, hogy a nők és az idősek körében mérték a legmagasabb emelkedést.


Vérnyomásemelkedéshez vezető tényezők

„Nem figyeltek magukra az emberek a világjárvány kitörésekor. A vérnyomás-emelkedést valószínűleg az okozhatta, hogy megváltoztak az étkezési szokások, nőtt az alkoholfogyasztás, viszont a kijárási tilalom miatt sokkal kevesebbet tudtak mozogni az emberek. Vélhetőleg a terápiahűség is lazult (az orvosokkal is nehezebb volt tartani a kapcsolatot), mindezt pedig tetézte az érzelmi stressz és a rosszabb alvásminőség. Azt is tudjuk már, hogy a vérnyomásérték csupán kis mértékű emelkedése is megnöveli a stroke és más súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát” – jelentette ki dr. Luke Laffin, a tanulmány vezető szerzője, az ohiói Cleveland Klinika Vérnyomás-rendellenességi Központjának társigazgatója. Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának csaknem a fele magas vérnyomású, és ez a szívbetegségek vezető oka.

A vérnyomást két számértékkel írjuk le: a szisztolé a magasabb érték, ez mutatja meg az artériákban lévő a nyomásértéket, amikor a szívünk dobban, a diasztolé pedig az alsó számérték, ez meg azt jelzi, hogy mekkora az artériákban a nyomás két szívdobbanás között, amikor a szív elernyed és pihen.

Sajnos a vérnyomásérték kis mértékű emelkedése is növeli egyes betegségek kockázatátA mostani tanulmány kiterjed az Egyesült Államok teljes lakosságára, az adatokat 2018 és 2020 között gyűjtötték összesen 464 585 pácienstől, akiknek 46 év volt az átlagéletkoruk. A résztvevőktől begyűjtötték a COVID okozta világjárvány miatti zárások előtti vérnyomásértékeket és a pandémia idején mért értékeket.

Nem találtak lényeges változást a vérnyomásadatokban egészen 2020 márciusáig, amikor a Covid-19 világjárvány miatt bevezették az országos zárlatot. Ám áprilistól decemberig 2019 hasonló időszakához képest a havi átlagvérnyomás szisztolés értéke 1,1–2,5 Hgmm-rel volt magasabb, a diasztolés pedig 0,14–0,53 Hgmm-rel.

Különbség a női és férfi értékek között

A nők körében mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés értékekben emelkedést tapasztaltak. Érdekes, hogy az idősek szisztolés értéke, míg a fiatalabbak diasztolés értéke nőtt meg ugyanebben az időszakban. Általánosan megállapítható, hogy 4-ből 1 felnőttet 2020 végére magasabb vérnyomású csoportba kellett sorolni az év elejéhez képest.

A kutatásban nem tudták megjelölni a vérnyomásemelkedés pontos okait, de azt kijelentették, hogy nem függött össze a testsúly gyarapodásával, mert a férfiak körében éppenséggel testsúlycsökkenést tapasztaltak a kutatás világjárványra eső szakaszában, és a nőknél pedig ugyanakkora testsúlygyarapodást rögzítettek a világjárvány időszakában, mint előtte. A kutatócsoport a 2021. évi vérnyomásértékek elemzésével folytatja a vizsgálatot.

"Még a pandémia kellős közepén is figyelnünk kell a vérnyomásunkra, és nem szabad figyelmen kívül hagynunk a krónikus állapotainkat” – hívta fel a figyelmet dr. Laffin. „Mozogjunk rendszeresen, étkezzünk egészségesen és mérjük rendszeresen a vérnyomásunkat és a koleszterinszintünket. Rendszeresen forduljunk az orvosunkhoz, és tájékozódjunk a szív- és érrendszeri betegségek kockázatcsökkentésének lehetőségeiről.”

A kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság Circulation című folyóiratában közölték

 

Ez is érdekelheti

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Szívritmuszavar kezelése, ha a gyógyszer már nem segít

Nagyjából kétezer orvos és szakdolgozó szerzett új kardiológiai ismereteket

Világszínvonalú fejlesztés a debreceni kardiológiai ellátásban

A mélyvénás trombózis tünetei, kezelése

Érbetegségek - mélyvénás trombózis